Happy Ears nya öronpropp – den första av sitt slag i världen – presenteras i samband med årets festival. Den nya öronproppens kärna är gjord av återvunnen ABS-plast och höljet kring den av bioplast. Öronproppen säljs i en påse av återvunnen papp och tillverkas i Tyresö i Stockholm.

– I år fokuserar festivalen på material och returtänk. Det var ur det initiativet som idén föddes, säger Jukka Viitasara, designer och en av Happy Ears grundare.

Happy Ears har redan, sedan 2010 då företaget grundades i Malmö, revolutionerat öronproppsbranschen. Branschen var då ” brutalt osexig” som Jukka Viitasara uttrycker det. Något Happy Ears har börjat ändra på. De tillförde snygg design och hög kvalité – Happy Ears skyddar öronen men släpper ändå in ljud – till ett lågt pris. Innan Happy Ears fanns enbart enkla, fula och billiga neonfärgade skumgummiproppar och så motsatsen: vad proffsen, till exempel musiker, använde. Specialstöpta, svindyra öronproppar.

– Vi triggades av det. Det fanns ett hålrum att fylla. Vi ville göra en riktigt bra propp för gemene man, säger Jukka Viitasara.

Öronproppen de sen släppte är en nätt, elegant designad produkt ljusår från de stora, klumpiga skumgummiproppar som Karl Berglund, företagets VD och medgrundare, brukade trycka in i sina öron när han surfade vågor som omkringresande 20-åring (han tappade 90 procent av sin hörsel i ung ålder och har problem med öronen).

Till skillnad från de feta färgklumparna som ger känslan av att man sitter i en glasburk är Happy Ears en propp man kan höra med. De släpper igenom ett klart och naturligt ljud samtidigt som de skyddar öronen från det högsta bullret.

– ­Att nu kunna göra dem i ett hållbart material är ett fint steg framåt. Plast är någonting hatat – ett dåligt material. Men det är ju – som alltid – inte hela sanningen. Plast är ett framtidsmaterial. Tidigare idag åt jag en vegansk chokladkaka som kom inslagen i ett plastfolie som man sen kan lägga på komposten och det blir jord. Det sker en massa spännande grejer med utvecklingen av plast, säger Jukka Viitasara.

Musikfestivalen Way Out West har sedan flera år tillbaka profilerat sig som miljövänlig och hållbarhetsfokuserad. Rubriker väcktes för några år sedan när festivalen blev officiellt köttfri, och sedan mjölkfri. Men arbetet sträcker sig längre än så. De tar initiativ på flera olika nivåer och i de flesta samarbeten. Till exempel Norrlandsguld blev en ekologisk öl på grund av samarbetet med Way Out West. 

–Vi försöker att alltid jobba med hållbarhetsfrågor som är aktuella. Vi är stolta och tycker det är inte bara skoj utan också viktigt att Happy Ears tar det här steget och tillverkar öronproppar av hållbara material. Det är fantastiskt att vi kan påverka de vi arbetar med, säger Julia Bergström, production manager på Way Out West.

– Samarbetet är väldigt kul, särskilt nu när vi börjar arbeta mot att expandera utomlands. Det känns som att Way Out West alltid ligger i framkant med olika trender och de börjar prata om saker som inte skett än i övriga världen. Det är kul att jobba med någon som har den profilen och som gör det för att de tror på det på riktigt, säger Jukka Viitasara. Happy Ears är en öronpropp tillverkad i Tyresö, Stockholm. Patenterad och CE-certifierad.


Kontakt