En av de mest omfattande utställningarna som producerats om Leonardo da Vinci, Da Vinci – Inventions, kommer att visas på Kalmar Slott den 5 maj­–4 november 2018.

Utställningen är skapad av Grande Exhibitions och har tidigare visats i storstäder runt om i världen som t.ex. Tokyo, Madrid, Kuala Lumpur, Washington, Johannesburg och Shanghai. Nu kommer den för första gången att visas i Sverige, på Kalmar Slott, och det blir en av slottets största utställningar. I åtta salar kommer besökarna få uppleva fullskaliga tolkningar av Leonardo da Vincis tidlösa uppfinningar och studier av hans ikoniska konst.

Leonardo da Vinci var uppfinnare, konstnär, naturforskare, matematiker, skulptör, ingenjör, musiker och arkitekt. Utställningens unika material innehåller många exempel på da Vincis maskinuppfinningar och underhållande animationer av hans mest anmärkningsvärda renässansverk. Besökarna kommer att kunna trycka, dra, vrida och interagera med många av installationerna i utställningen för att få en praktisk förståelse av de vetenskapliga principerna bakom dem.

– Utställningen hyllar geniet och renässansmänniskan Leonardo da Vinci. Här kan besökarna ta del av och förundras över hans storslagna idéer. Kalmar Slott är Norra Europas bäst bevarade renässansslott och vi är mycket glada och stolta över att få hit detta fantastiska projekt, säger slottschef Mimmi Mannheimer.

– Besökare i alla åldrar får en underhållande, pedagogisk och upplysande upplevelse, oavsett om de är konst-, teknik- eller historieintresserade eller om de tar del av da Vincis verk för första gången, tillägger hon.

Utställningen Da Vinci – Inventions utgår från 13 temaområden av da Vincis arbeten. Besökarna får en inblick i renässansens storslagna idéer, som lade grunden för några av det moderna samhällets mest effektiva uppfinningar, som helikopter, flygplan, bil, ubåt, fallskärm och cykel.

Uppfinningarna som visas har skapats av italienska hantverkare, många med samma tekniker och material som från renässansperioden. Över 6 000 sidor från da Vincis personliga anteckningsböcker har gåtts igenom. Man har dechiffrerat gömda ledtrådar och fördjupat sig i da Vincis avsiktliga misstag och spegelbildskrivningar, som han använde sig av för att hålla sina arbeten hemliga.

Besökarna får ta del av Leonardo da Vincis innovationer och konstverk genom engagerande och underhållande teknik. Höjdpunkterna inkluderar animationer av Den sista måltiden, reproduktioner av anatomiska skisser, den vitruvianska mannen, och Sforza hästskulpturen, som aldrig tidigare visats ur detta perspektiv. De kommer också att få en glimt av da Vincis mystiska alfabet och skrivteknik som visas på interaktiva skärmar.

Utställningen Da Vinci – Inventions är skapad av Grande Exhibitions och Museo Leonardo da Vinci i Rom. Grande Exhibitions producerar stora internationella utställningar som turnerar runt om i världen. Deras utställningar har visats i mer än 100 städer och har setts av över åtta miljoner besökare.

I Kalmar visas utställningen tillsammans med de två huvudsamarbetspartnerna Glebes bygg & fastigheter och Yaskawa samt med samarbetspartnerna Atrio Arkitekter, Da Vinci Management & Engineering, Fastighetspartner P&E och Ingenjörsfirman Mikael Gustafsson.

För mer information:

Mimmi Mannheimer, slottschef 
0480-45 14 93 eller mimmi.mannheimer@kalmar.com


Kalmar är inte bara en populär sommarstad. Här finns även ett modernt universitet, innovativa företag, massor av spännande evenemang och en historisk stadskärna i havsnära miljö.


Kontakt


Lisa Gefvert

Pressansvarig

lisa.gefvert@kalmar.com

0480-45 34 04

Emelie Nilsson

Presskontakt, Kalmar Slott

emelie.nilsson@kalmar.com

0480-45 34 06

Jenny Roloff

Bildansvarig

jenny.roloff@kalmar.com

0480-45 34 02

Åke Andersson

VD

ake.andersson@kalmar.com

0480-45 34 01

Stefan Johnson

Turismchef

stefan.johnson@kalmar.com

0480-41 77 10

Mimmi Mannheimer

Slottschef, Kalmar Slott

mimmi.mannheimer@kalmar.com

0480-45 14 93