Från och med 15 mars erbjuder Västra Götalandsregionen dropin-testning på Landvetter flygplats för ankommande resenärer bosatta i Västra Götaland. Erbjudandet är frivilligt men Smittskydd Västra Götaland och Folkhälsomyndigheten råder alla som varit utomlands att testa sig.

Idag öppnar Västra Götalandsregionen, VGR, provtagningsbås i bagagehallen på Landvetter flygplats. Smittskydd Västra Götaland ser att förekomsten av covid-19 ökar i flera länder. Satsningen är ett sätt att snabbt kunna stoppa smitta. Tanken är att det ska vara enkelt att provta sig efter en utlandsvistelse.

Provtagningen är kostnadsfri och till för folkbokförda i Västra Götaland som anländer från en utrikesresa.

– Läget kring covid-19 i Västra Götaland är osäkert och de nya virusvarianterna blir allt vanligare. Därför ser vi provtagning på flygplatsen som ett bra tillskott i vår hantering av pandemin. Det blir enkelt för inresande att provta sig medan de väntar på bagaget, säger Per Sikora, ställföreträdande provtagningssamordnare VGR.

Ankommande resenärer som inte bor i Västra Götaland rekommenderas att provta sig vid ankomst till sin slutdestination, så att smittspårning kan göras av de regionala smittskyddsmyndigheterna.

Provta dig alltid vid inresa från utlandet

Att provta sig på flygplatsen är frivilligt. Men alla som varit utomlands rekommenderas av Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Västra Götaland att provta sig vid hemkomst och därefter på nytt den femte dagen efter inresan. Rekommendationen är också att stanna hemma och undvika nära kontakter i minst sju dagar. Läs Folkhälsomyndighetens samlade råd för resor här.

Provtagningsstationen bemannas med personal från Civilförsvarsförbundet och är inledningsvis planerad att pågå till och med 31 maj. Eventuella positiva provsvar smittspåras av Närhälsan Landvetter vårdcentral.

Kontakt

Kontakta VGR:s presstjänst för mer information. För medier som vill besöka provtagningsstationen på plats finns tillfälle på eftermiddagen tisdag 16 mars. Observera att besök kräver föranmälan hos VGR presstjänst samt godkänt fototillstånd från Swedavia. Se ansökan fototillstånd.

Presstjänst VGR, 010-441 41 99, press@vgregion.seVästra Götalandsregionen, VGR, ska bidra till ett gott liv för människorna i Västra Götaland – det är vårt övergripande uppdrag. Det gör vi inom våra områden: hälso- och sjukvård, tillväxt och utveckling, kollektivtrafik och kultur. VGR styrs av förtroendevalda politiker. De 149 ledamöterna i regionfullmäktige väljs av invånarna i de allmänna valen. VGR har ungefär 56 000 anställda som främst arbetar inom hälso- och sjukvården men vi har också verksamhet inom kultur, utbildning och kollektivtrafik.


Kontakt


Västra Götalandsregionens presstjänst

https://www.vgregion.se/aktuellt/press/

presstjansten@vgregion.se

010-441 41 99

Björn Johansson

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se

Anna Liljenberg

Presschef

presstjansten@vgregion.se

Anders Sandahl

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se

Patrik Rosell

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se