Sveriges största regionala kulturbudget fortsätter att växa med fokus både på riktade satsningar mot landsbygd och ökat stöd till GöteborgsOperan, Göteborgs Symfoniker och Västarvet.
Två stora nyheter är läsfrämjande insatser riktat mot regionens mindre kommuner och en satsning på kultur i vården.

- Att sätta samman en regional kulturbudget är en stor utmaning just för att den måste vara hela regionens. Den måste tillgodose de behov som finns hos Sveriges nationalorkester för symfonisk musik men också göra det möjligt att skapa och uppleva kultur i kommuner som Bengtsfors, Gullspång eller Essunga, många mil från Göteborg. Jag tycker att vi har lyckats nå en bra balans för 2014, säger Alex Bergström (S), kulturnämndens ordförande.

Ett helt nytt stöd för läsfrämjande insatser är en del i denna ambition. Kulturnämnden utlyser möjligheten för mindre kommuner i Västra Götaland (upp till 25 000 invånare) att söka upp till 25 000 kr per kommun för att genomföra läsfrämjande projekt, under förutsättning att kommunen skjuter till lika mycket pengar själv.

Kultur möter vård
Under rubriken ”riktade insatser” finns också två miljoner kronor till kultur i vården, vilket är en nyhet i 2014 års budget.

- För de pengar som regionpolitiken spenderar på kultur förväntar vi oss både vass och bred kultur. Men också kultur som kan och vill ta en roll i samhällsutvecklingen på områden bortanför scener eller vernissagehallar. Det är därför budgeten innehåller tydliga satsningar på kultur i vården, kultur som läkande kraft. Kan kulturen ge patienten en extra läkande kraft? Flera av varandra oberoende undersökningar har visat på positiva samband mellan deltagande i kulturella verksamheter och förbättrad hälsa, säger Alex Bergström.

Stora institutioner får stora höjningar
Västra Götalandsregionens egna kulturverksamheterna får effektiva uppräkningar på minst 2,2 procent i 2014 års budget och bland de som får extra höjningar märks GöteborgsOperan (ca 7 miljoner kronor) och Göteborgs Symfoniker (ca 5 miljoner kronor).

Västra Götalandsregionens förvaltning för kulturarvsområdet, Västarvet har varit under utredning efter flera år av ekonomiska svårigheter och får nu en höjning på fem miljoner kronor för att säkra upp omfattningen och kvaliteten på främst den museala verksamheten. Även de regionägda folkhögskolorna får ett rejält tillskott, sex miljoner kronor, för att kompensera för införandet av en ny ersättningsmodell.

För kommentarer på kulturnämndens budget, se nämndens ordförande Alex Bergström (S) och oppositionens Lars Nordström (FP) i en kortare nyhetsfilm på kultursekretariatets youtube-kanal: www.youtube.com/user/vgrkultur

För övriga ärenden, bland annat beslut om tilldelning av frispelsstöd, se snabbprotokoll från kulturnämndens sammanträde som inom kort publiceras här på Mynewsdesk som relaterat dokument.

Budgeten, som på kulturnämndens sammanträde antogs i sin sifferdel, hittar du som beslutsärende 4 i kulturnämndens handlingar här. Eventuella avvikelser från majoritetens förslag finner du också i snabbprotokollet.Västra Götalandsregionen, VGR, ska bidra till ett gott liv för människorna i Västra Götaland – det är vårt övergripande uppdrag. Det gör vi inom våra områden: hälso- och sjukvård, tillväxt och utveckling, kollektivtrafik och kultur. VGR styrs av förtroendevalda politiker. De 149 ledamöterna i regionfullmäktige väljs av invånarna i de allmänna valen. VGR har ungefär 56 000 anställda som främst arbetar inom hälso- och sjukvården men vi har också verksamhet inom kultur, utbildning och kollektivtrafik.


Kontakt


Västra Götalandsregionens presstjänst

https://www.vgregion.se/aktuellt/press/

presstjansten@vgregion.se

010-441 41 99

Björn Johansson

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se

Anna Liljenberg

Presschef

presstjansten@vgregion.se

Anders Sandahl

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se

Patrik Rosell

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se