Vellinge storslagen vinnare i Ekomatsligan 2015

Vellinge har uppnått 57 % ekologiska inköp under 2014 och passerar därmed med god marginal förra årets vinnare Borlänge och Lund, som passande nog hamnade på delad 2:a plats i årets Ekomatsliga med 50 % ekologiska inköp vardera. Vi har därmed tre kommuner som passerat den magiska gränsen 50 % ekologiska inköp.

- Fantastiskt roligt! Vi är ett enormt gött gäng i köken och vi har gjort det här tillsammans, säger en mycket glad Mikael Andersson, kökschef i på Stora Hammar skola i Vellinge, som för övrigt ligger på 95 % ekologiskt för tillfället.

Vellinge nådde inte ända fram förra året, hamnade då på tredje plats, men har nu tagit revanch mot Lund och Borlänge.

- Det har varit tufft men vi har haft politikerna med oss från början och det har varit ett bra stöd, säger Mikael Andersson.

96 kommuner, landsting och regioner nådde 25 % ekologiska inköp under 2014 och klassar därmed in i årets Ekomatsliga.

80 kommuner, 8 regioner och 8 landsting har passerat 25 % under 2014. Det är 40 stycken fler än förra året. 16 kommuner, landsting och regioner har över 40 % ekologiskt och 53 stycken har över 30 % ekologiskt.

Jättekul att så många klassat in i årets Ekomatsliga! Snart får vi införa flera klasser om vi ska få plats med alla vinnare vid diplomeringen i Stockholm, säger Mimi Dekker på Ekomatcentrum.EkoMatCentrum, är en ideell förening med syfte att verka för en hållbar utveckling i livsmedelskedjans alla led. Föreningen verkar genom att sprida information om ekologiska produkter och därmed bidra till en ökad konsumtion av ekologiska livsmedel. EkoMatCentrum vill verka för att små och stora företag i livsmedelskedjans alla led ställer höga miljökrav vid köp och handel med livsmedel.


Kontakt


Eva Fröman

Verksamhetsledare

eva@ekomatcentrum.se

070-779 59 90

Mimi Dekker

Presskontakt

mimi@ekomatcentrum.se

076-277 00 30