Café Arket, Dogfood och Green Fries är tre mycket jämna finalister i Årets Ekoboost. Priset går till den aktör som ökat sina ekologiska inköp mest under de första tre kvartalen 2018.

Café Arket i Stockholm serverar hållbar och ekologisk mat till rimliga priser. Konceptutvecklare Martin Berg har gedigna erfarenheter i bagaget som f.d. kökschef på Grands olika restauranger. Det har lett till en meny med tidsenliga vegetariska och veganska recept. I caféet finns dessutom ett antal ekologiska bakverk, kaffe, te och brödprodukter. Caféet ligger i H&Ms nya konceptbutik Arket i Stockholm som öppnade i juni 2018. Arket är etablerat i 17 större städer i Europa, inklusive i Göteborg och i Stockholm.

Dogfood är en kvarterskrog med ekologisk och hållbar snabbmat från småskaliga producenter. Här serveras ekologisk hot dog, kycklingvingar och vegetariska rätter. Jon Widegren startade Flippin Burgers 2012 och Dogfood 2017. Koncepten bygger på samma idé, det är det enkla som är det smarta. Vanlig enkel snabbmat pimpad med ”allt extra”. God ekologisk hantverksmässig korv i bageri bakat bröd, med massor av hemgjorda tillbehör. Snart certifierad med två KRAV-stjärnor.

Idéen med Green Fries är att tillverka världens godaste pommes. Från en Foodtruck har vännerna Simon Karlsson och Fritjof Torstenssons verksamhet utökats till att leverera pommes till andra restauranger i Malmö och Köpenhamn. Verksamheten startade 2015 och målet är att KRAV-certifiera sina fries samt att alla råvaror ska komma från närområdet. Helst ska de odlas av människor som de känner. All potatis är ekologisk och kommer från en gård som ligger en knapp mil från deras kök. På det sättet kan de ha kontroll över råvarorna.  Med en bra råvara får man en bra produkt.

Ekomatcentrum driver projektet Boosta Eko där tävlingen Årets EkoBoost ingår. Boosta Eko finansieras av Jordbruksverket och ska bidra till regeringens mål att öka ekologisk produktion och konsumtion i Sverige. 

Årets Ekoboost delas ut på Fast Food Awards som äger rum på Fast food & cafémässan i Kista, Stockholm den 30 januari, kl 14:30. Diplomet delas ut av Rune Kalf-Hansen, mästerkock inom ekologisk fast food och ägare till restaurangerna Kalf & Hansen.

 

 

Ekomatcentrum

Ekomatcentrum – Informationscentrum för ekologiska produkter är en ideell förening vars huvudsakliga syfte är att öka intresset för ekologisk och klimatsmart mat i livsmedelskedjans alla led. Genom samverkan, information och utveckling strävar Ekomatcentrum mot målet ”En hållbar produktion och konsumtion av livsmedel i alla led”.


Taggar

Ekologisk mat

Kontakt


Eva Fröman

Verksamhetsledare

eva@ekomatcentrum.se

070-779 59 90

Mimi Dekker

Presskontakt

mimi@ekomatcentrum.se

076-277 00 30