Tempeh husman, superfoods-smoothie, supercrêpe, seitankorv, vinägerdryck, fryspizza med vitkålsbotten, steksmet, fermenterad dryck, julsill, plastfritt tuggummi, adaptogenisk bite och kakdeg på posten… Välkommen till Ät!Stockholm 2020!

Om en vecka – den 27 november kl. 10-12 – sänds världspremiären av Ät!Stockholm från Södertälje Science Park. Ät!Stockholm är Södertälje kommuns och Region Stockholms helt nya matinnovationstävling för nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror. 12 lag tävlar med nya och spännande produkter under ledning av matkreatören och tv-kocken Lisa Lemke.

De 12 lag som tävlar i Ät!Stockholm 2020 är:

Lag: A20

Tävlingsbidrag: Tempeh husman

Från: Vårby, Stockholm

Hantverksmässigt framtagen och fermenterad tempeh baserad på gulärta från Öland och gråärta från Närke. Produkten är färdigtillagad och marinerad för att lätt kunna värmas och serveras. Smaksättningen är brynt lök, vitpeppar och Karl-Johansvamp för att få den nostalgiska känslan från mormors husmanskost.

Lag: Aip4Life

Tävlingsbidrag: Blue Power

Från: Åkersberga, Stockholm

Smoothien ”Blue Power” är en explosion av smaker från svenska blåbär och björnbär. Den är dessutom fullproppad med grönsaker och boostat med chaga (eller sprängticka som det heter på svenska), som är en kraftfull antioxidant som stöttar kroppen – en av våra svenska så kallade superfoods.

Lag: Nytt & Nyttigt

Tävlingsbidrag: Supercrêpe/Galette

Från: Skogås, Stockholm / Västerås / Köping

Bovete, havre och gråärtor, alla ekologiska och glutenfria, utgör grunden i denna mix, där man enbart tillsätter vatten. Bygger på spannmål och baljväxter som odlats på ett unikt sätt som tillvaratar de möjligheter som naturen gett oss. Svenskt, närodlat, proteinrikt, hälsosamt, ekologiskt och framtidens jordbruk helt enkelt!

Lag: Miss Wargentin

Tävlingsbidrag: Vegansk seitankorv

Från: Stockholm

Ett klimatsmart mathantverk med svenska huvudingredienser, som vetegluten och bönor från svenskt jordbruk. Miss Wargentins seitankorv är proteinrik, har bra textur och balanserade smaker. Grilla, stek eller ät den som den är – ett utmärkt alternativ till kött!

 

 

Lag: Infused liquid

Tävlingsbidrag: Shrub

Från: Enskede, Stockholm

En vinägerdryck som härstammar från det koloniala 1600-talets England. Infused Liquid har tagit efter denna historia och kombinerar vinäger med färska frukter, örter och socker. Resultatet är en uppfriskande och spännande dryck som kan avnjutas som alkoholfri måltidsdryck, bas i en cocktail eller alkoholfri mocktail.

Lag: FOR REAL FOODS

Tävlingsbidrag: For Real! Pizza

Från: Skärhamn / Stockholm

En kamp mot ultraprocessad och näringsfattig mat. For Real! Pizza är en hälsosam fryspizza med en botten bakad på svensk lokalodlad vitkål och parmesan. Genom att utesluta spannmål och tillsatser fås en naturligt glutenfri pizza som är rik på näring, fibrer och protein samt low carb. Riktig mat som känns bra att äta!

Lag: Jordnära Mat

Tävlingsbidrag: Vegansk steksmet

Från: Stockholm / Gnesta

En stekfärdig, oprocessad och smakrik proteinbomb gjord på svensk sötlupin, gråärta samt en mustig dubbel lökconfit – bara att steka, fritera eller äta som pålägg. Dessutom paketerad i en smidig spritspåse som gör att den går snabbt och enkelt att tillaga till biffar, plättar, bollar, muffins och våfflor.

Lag: Törst

Tävlingsbidrag: Drycken Bårgång

Från: Stockholm

Dryckesprodukten BÅRGÅNG är torr, fermenterad och alkoholfri och tar sin naturliga plats vid det dukade bordet som ett alternativ till alkoholfria viner. Ekologiskt och producerat i Sverige, utan konserveringsmedel eller andra tillsatser.

Lag: Lönnqvists Skafferi

Tävlingsbidrag: Julsill

Från: Vallentuna, Stockholm

Lönnqvists Skafferi tävlar med en inlagd sill med julens smaker. Med rötter från Varberg där Linda fortfarande tillbringar varje sommar har de i hennes familj en lång tradition av att göra sill. I barndomen på 70-talet var det farmor, sen pappa och därefter tog Linda vid och har vidareutvecklat hobbyn till ett företag.

Lag: Chew Folk

Tävlingsbidrag: Tuggummi utan plast

Från: Sollentuna, Stockholm

Tuggummin som består av en helt biologiskt nedbrytbar naturgummibas. Ett tuggummi med plastgummibas tar mer än 50 år att brytas ned. För ett Chew Folk tar det bara sex veckor. Även förpackningen är helt nedbrytbar. Chew Folk är veganska, sockerfria och smaksatta – och sötade med naturliga och plantbaserade ingredienser.

 

 

Lag: NAIMA

Tävlingsbidrag: Adaptogenisk Bite

Från: Stockholm

NAIMA erbjuder ett hälsosamt alternativ till fika och snacking. Första produkten är en brownie som är prebiotisk och gjord på svensk gråärta. Den är växtbaserad, utan tillsatt socker och glutenfri.

Lag: K-Märkt

Tävlingsbidrag: Kakdeg på posten

Från: Stockholm

Ändlöst långa och oengagerade digitala möten födde denna idé – en produkt som genom doft, smak och något att ta på kan göra mötena mer ”analoga”. Kakdegen består av tre smaker i en rulle (vaniljsnitt, chokladruta, bondkaka eller American Cookies) som skickas ut med post i ett kylkuvert. Bakas av hemma av mottagarna.

 

Vi förmedlar gärna kontaktuppgifter till de tävlande och andra nyckelpersoner i Ät!Stockholm 2020.

Mer information om Ät!Stockholm finns på www.ätstockholm.se.

Kontakt:

Eva Helén                                                                                      
Tävlingsledare, Ät!Stockholm                                                         
Tel: 08-52303757                                                                            
E-post: eva.helen@sodertalje.se                                                    

Ida de Oquiñena
Kommunikation, Ät!Stockholm
Tel: 08-52306442
E-post: ida.de-oquinena@sodertalje.se

Ät!Stockholm är en matinnovationstävling med syfte att uppmärksamma nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror. Målgrupp för tävlingen är små och medelstora livsmedelsföretag som är förädlare, råvaruproducenter eller matlagare. Tävlingen arrangeras av Södertälje kommun och Region Stockholm i samarbete med Projekt MatLust och Länsstyrelsen i Stockholm.

Webb: www.ätstockholm.se. Facebook: https://www.facebook.com/atstockholmtavlingen/
Instagram: https://www.instagram.com/at_stockholm/.

 
   
Kontakt


Ida de Oquiñena

Kommunikation

ida.de-oquinena@sodertalje.se

08-52306442

0720831161

Daniel Dworetsky

Kommunikation

daniel.dworetsky@sodertalje.se

08-5230 4805

076-648 22 36