I morgon, den 29 maj, är det den årliga Veterandagen, men i år blir firandet lite annorlunda. Veterandagen har statsceremoniell status, och sedan 2018 är den allmän flaggdag. De vanligtvis stora och publika firandena, för att uppmärksamma den insats som civila och militära veteraner gjort i utlandsinsatser världen över, tar i år nya former, men precis som vanligt utser Sveriges Veteranförbund, som samlar Sveriges civila och militära utlandsveteraner, Årets Veteran. Pristagaren offentliggörs på Veterandagen.

Sedan år 2005 har Sveriges Veteranförbund årligen delat ut utmärkelsen Årets veteran. Utmärkelsen går till en person som på något sätt gjort det lilla extra för svenskar i internationell tjänst eller för på annat sätt gynna fredsutveckling på den internationella arenan, utöver vad tjänsten normalt kräver.

Riksdagsledamöter och tolkkämpar bland tidigare medaljörer
Bland tidigare medaljörer finns bland annat generalmajor Anders Brännström, tidigare arméchef, Callis Amid, medgrundare av kampanjen Tolkarna och Annicka Engblom, riksdagsledamot som bland annat kämpat för att Veterandagen skulle bli allmän flaggdag. Årets veteran 2020 offentliggörs på Veterandagen den 29 maj klockan 17.00.

Veteraner hyllas hela maj under Gula Bandet-månaden
Under hela maj pågår Gula Bandet-månaden som uppmärksammar Sveriges veteraner, svensk personal i utlandstjänst och deras anhöriga under en hel månad. Firandet har skett över hela landet och kulminerar med Veterandagen den 29 maj. Veteraner över hela landet ordnar då vanligtvis stora firanden dit allmänheten är välkommen, men i år blir det på många ställen lite annorlunda. Det publika Veterandagsfirandet vid veteranmonumentet Restare på Djurgården i Stockholm, livesänds i år på Försvarsmaktens kanal på Youtube med start 14.30. Bland talarna finns statsministern och talmannen, fältartisterna underhåller och det blir kransnedläggning och medaljutdelningar, där utmärkelsen Årets veteran kommer att tilldelas.

 

 


Sveriges Veteranförbund finns till för alla svenska veteraner. En veteran är en person som internationellt deltagit i fredsfrämjande eller humanitära insatser. Det kan vara en brandman som hjälpt till utomlands vid en jordbävningskatastrof, en polis som arbetat utomlands för Rikspolisstyrelsen eller en soldat som gjort FN-tjänst. Den gemensamma nämnaren är att de har ställt upp när världssamfundet kallat till insatser för fred i världen.

H.K.H. Prins Carl Philip är höge beskyddare av Sveriges Veteranförbund. 
Kontakt


Martin Ruist

Presskontakt

martin.ruist@fourpr.se

073-9321262

MariAnne Boström

Generalsekreterare

marianne@sverigesveteranforbund.se

070-879 90 84