2018 års trygghetsmätning och olika medborgardialoger visar att utsattheten för brott i Kalmar kommun är låg och att de allra flesta invånare känner sig trygga i sitt bostadsområde. Undersökningarna visar också att upplevelsen av trygghet är lägre i Berga/Funkabo, Norrliden, Oxhagen och Smedby, än för hela kommunen.

Med anledning av det som framkommit i mätningen och dialogerna tog kommun och polis fram det gemensamma medborgarlöftet: ”Ökad närvaro och trygghet i Berga/Funkabo, Norrliden, Oxhagen och Smedby”. Att öka tryggheten är dock ingenting som går över en natt eller något en kommun eller polis åstadkommer på egen hand.

Vi; Trygg i Kalmar, lokalpolisområde Kalmar och Kalmar kommun vill tillsammans med boende och aktörer i olika delar av Kalmar utveckla möjligheten att öka den lokala gemenskapen och tryggheten i olika stadsdelar genom vuxenvandringar kvällstid. Inledningsvis börjar vi i Norrliden, där Trygg i Kalmar under ledning av Shemsi Brahimi och B-G Svedjenäs kommer att samordna vuxenvandringar tisdagar och torsdagar från och med 15 oktober.

”Vi är stolta över det engagemang och samverkan som finns kring trygghetsfrågorna. Enskilda invånare, grupper och föreningar gör tillsammans med kommunens medarbetare och polisen ett bra och viktigt arbete för att öka tryggheten i kommunen. Förhoppningsvis kommer många med det här initiativet att uppleva hur givande det är att vuxenvandra och därigenom också få möjlighet att träffa och lära känna nya människor”, säger Dzenita Abaza (S) ansvarigt kommunalråd för brottsförebyggande och trygghetsfrågor.

Media är varmt välkomna till upptakten i Norrliden.

​Tid: 15 oktober klockan 17.00
Plats: Coops entré vid Norrlidstorget

För mer information kontakta; 
Ann-Sofie Lagercrantz, strateg för social hållbarhet, 0480-45 01 63Kalmar är en av Sveriges mest historiskt intressanta städer belägen i en region som har framtiden för sig. Vi är en av landets yngsta universitetsstäder och rankas år efter år i den absoluta Sverigetoppen när Reseguiden listar årets sommarstäder. Vill man se världen finns regionens flygplats här med flera dagliga avgångar till Stockholm och en omfattande chartertrafik. Vi har direkttåg till Malmö/Köpenhamn och Göteborg samt många avgångar också mot Stockholm. På sommaren passerar alla som ska till och från Öland vår vackra stad.


Kontakt


Christina Bringfors-Dahlgren

Kommunikationschef

christina.bringfors-dahlgren@kalmar.se

0480-45 00 00

0480-45 00 36

072-740 82 41