Foto: Acne Film

Den svenska närvaron på Berlins filmfestival ser ut att bli imponerande. Som tidigare meddelats finns Lukas Moodyssons Mammut i huvudtävlan och kan vinna en Guldbjörn. Acne Films första långfilm, det existentiella dramat Flickan och den animerade succén M


Tova Magnusson Norling i Flickan. Foto: Acne Film

Flickan

Flickan tävlar om en Kristallbjörn i sektionen Generation Kplus. Där visas film som riktar sig till en både yngre och äldre publik. Filmen utspelas sommaren 1981 och handlar om en tioårig flicka som överges av sin familj. Men ensam och med skärpta sinnen upptäcker hon gradvis vuxenvärldens ofta absurda och ansvarslösa beteende.
- Att Flickan blivit uttagen att tävla i Berlin ger filmen en bra plattform och möjlighet att nå en publik utanför Norden vilket känns både roligt och spännande, säger Fredrik Edfeldt, regissör. 
Acne Film, producenten David Olsson och regissören Fredrik Edfeldt långfilmsdebuterar med Flickan och filmen är skriven av Karin Arrhenius som ligger bakom manusen till Ett öga rött och I skuggan av värmen (som får premiär i vår). Fredrik Edfeldt har tidigare regisserat novellfilmen Vanya vet, episoder av humorserien Cleo för Sveriges Television och arbetet som reklamfilmsregissör för Acne Film.
I rollerna syns Guldbaggebelönade Shanti Roney, Tova Magnusson-Norling, Leif Andrée, Annika Hallin och Guldbaggebelönade Ia Langhammer. Huvudrollen spelas av tioåriga Bianca Engström som gör sin första filmroll. 

Filmen har fått produktionsstöd av Filminstitutets långfilmskonsulent Lisa Ohlin och den planeras ha svensk premiär sommaren/hösten 2009. 

Mamma Mu och Kråkan

Även den animerade filmen Mamma Mu och kråkan av Igor Veyshtagin, baserad på Jujja och Tomas Wieslanders älskade figurer, kan vinna en Kristallbjörn i sektionen Generation Kplus. Den har blivit en av de stora biosuccérna i Sverige med en publik på 141 191 personer Sverige. SF Film distribuerar och filmen har fått produktionsstöd av Filminstitutets barn- och ungdomsfilmskonsulent Johan Bogaeus.


Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontakt


Per Perstrand

Kommunikatör / Communications Officer – Press

per.perstrand@filminstitutet.se

+46(0)8 665 12 16

+46(0)70 491 61 13

Jan Göransson

Presschef / Head of Press

Jan.Goransson@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46 (0)8-665 11 61

+46 (0)706 03 03 62

Martin Frostberg

Kommunikation / Communications & PR

martin.frostberg@filminstitutet.se

+46 8 665 12 12

Torkel Stål

Analytiker / Analyst

torkel.stal@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46 (0)8 665 11 40

+46 (0)70 330 42 34