Pressmeddelanden


Ingen titel
Equipe Media tilldelas Solidaritetspriset 2019

Pressmeddelande Publicerad: 2019-11-26 14:25 CET

Afrikagrupperna har beslutat att ge solidaritetsutmärkelsen 2019 till Equipe Media för deras outtröttliga arbete för att dokumentera brott mot mänskliga rättigheter. Journalister och aktivister i mediegruppen Equipe Media riskerar sina familjers liv och egna liv genom att rapportera om situationen i Västsahara, ockuperad av Marocko. Det finns totalt frånvaro av pressfrihet och det är en av världens farligaste platser för reportrar, särskilt för Västsahara-reportrar.

Ingen titel
Afrikagrupperna är med och kräver klimaträttvisa

Pressmeddelande Publicerad: 2019-08-23 13:25 CEST

För första gången anordnas Klimatfestivalen i Vintervikens trädgård. Där kommer Afrikagrupperna att vara på plats och bjuda in till diskussion och berätta om det pågående arbetet med ”Mat, mark och fröer”. Festivalen består av paneldebatter, seminarier, workshops, framträdanden, musik, konst och mycket mer.

Nationell aktion mot Systembolaget

Pressmeddelande Publicerad: 2019-05-02 11:24 CEST

Fredagen den 3 maj kommer personer engagerade i kampanjen Rättvis Vinhandel att besöka Systembolaget på orter över hela Sverige (bland annat i Arvika, Göteborg, Stockholm och Örebro). Syftet är att sätta press på Systembolaget att ta ansvar för de människor som jobbar med att producera det vin som importeras till Sverige.

Afrikagrupperna fördömer EU-avtalet med Marocko

Pressmeddelande Publicerad: 2019-01-16 14:54 CET

Rätten till självbestämmande och solidaritet i kampen för avkolonialisering är grundvärden som ledde till att Afrikagrupperna bildades. Tyvärr är denna fråga ännu aktuell. På onsdagseftermiddagen röstade Europaparlamentet igenom det nya handelsavtalet med Marocko, trots att detta innefattar ockuperade Västsahara.

Afrikagrupperna anmäler SVT till Granskningsnämnden

Pressmeddelande Publicerad: 2018-11-30 13:35 CET

I senaste avsnittet av Korrespondenterna ger SVT en hårt vinklad bild av utvecklingen av våldet i Sydafrika och brister i kraven på opartiskhet anser Afrikagruppernas generalsekreterare Louise Lindfors som nu har anmält programmet till Granskningsnämnden.

Lovette Jallow vinnare av Afrikagruppernas Solidaritetspris 2018

Pressmeddelande Publicerad: 2018-11-09 10:00 CET

Afrikagrupperna har beslutat att tilldela Lovette Jallow 2018 års solidaritetspris och en prissumma om 10 000 kr.

Uttalande kring FN-förhandlingarna om Binding Treaty

Pressmeddelande Publicerad: 2018-10-22 11:43 CEST

Sent i fredagskväll avslutades den fjärde omgången av FN-förhandlingar för ett internationellt rättsligt bindande instrument för transnationella och andra företag i förhållande till mänskliga rättigheter. Detta instrument har förutsättningarna att fylla igen de rättsliga luckor som finns för framförallt transnationella företag gällande mänskliga rättigheter. Det identifieras som en möjlighet att ta ett reellt steg mot en ökad trygghet och minskade kränkningar världen över.

Ingen titel
De prisas för sitt arbete för vinarbetares rättigheter

Pressmeddelande Publicerad: 2017-11-29 15:30 CET

Afrikagrupperna delar för sjätte året ut solidaritetspriset. I år går priset till Emil Boss, Jarl Keber och Mikael Lindegren, vars engagemang för fackliga frågor på Systembolaget lade grunden för kampanjen Rättvis Vinhandel.

Ingen titel
Nike Dahlskog ny ordförande för Afrikagrupperna

Pressmeddelande Publicerad: 2017-05-19 15:28 CEST

På Afrikagruppernas årsmöte i helgen valdes Nike Dahlskog till ny ordförande för Afrikagrupperna. Nike var tidigare vice ordförande i styrelsen och efterträder Johanna Arkåsen som har suttit som ordförande i två år.

Afrikagrupperna uppmanar regeringen att agera snabbt för Västsahara

Pressmeddelande Publicerad: 2017-05-16 07:54 CEST

EU-kommissionen vill omförhandla avtalet mellan EU och Marocko och inkludera Västsahara, något som strider mot EU- domstolens dom. Läget är kritiskt. Men Sverige kan ha en avgörande roll för att stoppa förhandlingarna.

Ingen titel
Afrikagrupperna kommer till Falun

Pressmeddelande Publicerad: 2017-05-12 12:17 CEST

I helgen äger Afrikagruppernas årsmöte rum på Lindsbergs Kursgård i Falun. 50 medlemmar från hela Sverige kommer att delta.

Ingen titel
Louise Lindfors ny generalsekreterare för Afrikagrupperna

Pressmeddelande Publicerad: 2017-05-09 07:23 CEST

Louise Lindfors har utsetts till ny generalsekreterare för solidaritetsorganisationen Afrikagrupperna. Louise tillträder den 4 september och efterträder Gabi Björsson som går i pension efter 16 år på Afrikagrupperna.

Ingen titel
(O)hållbara diamanter – mänskliga rättigheter och smyckeindustrin

Pressmeddelande Publicerad: 2017-03-16 12:15 CET

Idag torsdag 16 mars, röstar Europaparlamentet om antagande av lagstiftningen om företags ansvar för att reglera import av så kallade konfliktmineraler från högriskområden. Det vill säga obligatorisk konsekvensanalys av mänskliga rättigheter för import av tenn, volfram, tantal och guld (3TG) för större företag. Med anledning av omröstningen och vår och Swedwatchs nyligen lanserade rapport Childhood Lost bjuder vi in till ett lunchseminarium imorgon 17 mars.

Ingen titel
Ny rapport: Omfattande barnarbete i Kongos diamantgruvor

Pressmeddelande Publicerad: 2016-12-21 08:34 CET

En ny rapport från Swedwatch och Afrikagrupperna visar att den hållbarhetscertifiering som många smyckeföretag hänvisar till inte skyddar de mest utsatta. I Demokratiska Republiken Kongos diamantregion arbetar många barn istället för att gå i skolan och det är vanligt att flickor tvingas gifta sig vid tidig ålder.

Kampen mot kolet - Kolgruvor i södra Afrika. Välkommen på seminarium imorgon onsdag den 25:e maj.

Pressmeddelande Publicerad: 2016-05-24 16:24 CEST

Sverige investerar inte bara i kol i Tyskland. Våra pensionspengar investeras i kolgruvor i Afrika och Latinamerika. Trots internationella klimatmål och globala löften om att avveckla fossila bränslen satsar man nu stort på kolbrytning och gamla uttjänta gruvor i södra Afrika öppnas upp igen.

Visa allvar med den feministiska utrikespolitiken!

Pressmeddelande Publicerad: 2016-03-07 10:56 CET

Vapenexport, åtstramningar inom migrations- och flyktingpolitiken och avräkningar på biståndet. På flera områden fortsätter Sveriges regering att föra en politik som drabbar flickor och kvinnor särskilt hårt. Det går stick i stäv med ambitionen hos en feministisk regering och med den feministiska utrikespolitik som lanserades hösten 2014, visar en rapport från CONCORD Sverige.

Gemensamt uttalande: Ökade avräkningar undergräver svenskt bistånd

Pressmeddelande Publicerad: 2015-11-27 09:52 CET

Vi, som dagligen arbetar nära människor som lever i fattigdom och utsatthet i de länder där biståndet gör skillnad, beklagar regeringens beslut att höja avräkningarna från 19 procent ur biståndsbudgeten upp till rekordhöga 30 procent.

Så räddar bistånd liv

Pressmeddelande Publicerad: 2015-11-06 08:45 CET

Effekterna av en halvering av det svenska biståndet skulle vara förödande. Här är några exempel på hur redan utsatta människor skulle drabbas.

Blank Spot Project får Afrikagruppernas solidaritetspris!

Pressmeddelande Publicerad: 2015-10-02 08:00 CEST

Solidaritet handlar om att gemensamt ta ansvar att arbeta för en rättvis värld. För att uppmärksamma värdet av solidaritet delar Afrikagrupperna för tredje året i rad ut Solidaritetspriset.


Sociala medier


Kontakt


Sofia Wallgren
Sofia Wallgren

Pressekreterare

sofia.wallgren@afrikagrupperna.se

084427072

0720767400

Louise Lindfors
Louise Lindfors

Generalsekreterare

louise.lindfors@afrikagrupperna.se

08-442 70 66


BilderVideorPodcastsDokument