Pressmeddelanden


Ingen titel
Efterlängtad överenskommelse ger kulturskapare ersättning för privatkopiering

Pressmeddelande Publicerad: 2020-10-06 11:30 CEST

Copyswede, som representant för Sveriges kulturskaparorganisationer, och Elektronikbranschen har slutit ett nytt branschavtal som reglerar hur det svenska systemet för privatkopieringsersättning (PKE) ska tillämpas. Det betyder att ersättningarna kan börja kasseras in och komma rättighetshavarna till godo.

Ingen titel
Viktig vinst i HD ger kulturskapare betalt

Pressmeddelande Publicerad: 2016-06-10 09:06 CEST

Högsta Domstolen har i dag den 10 juni fattat beslut om att Iphones omfattas av reglerna för privatkopieringsersättning. Domen är ett viktigt framsteg för dramatiker, författare, skådespelare och musiker som nu kan få betalt för den privatkopiering som skett av deras verk på dessa produkter.

Ingen titel
Omstart av SVT:s kanaler från valfri enhet möjlig tack vare nytt avtal

Pressmeddelande Publicerad: 2014-01-31 07:00 CET

Internet-tv-uppstickaren Magine har tecknat avtal med Copyswede om moderna nyttjanden för den nya tidens tv-tittande vilket bland annat ger användarna möjlighet att starta om SVT:s program oavsett vilken enhet som används. Avtalet är en byggsten i den utvecklade upphovsrätten som både matchar dagens tv-tittande och ger kulturskaparna ersättning för användandet.

Ingen titel
Rättighetshavare har rätt till kompensation för privatkopiering på USB-minnen och externa hårddiskar

Pressmeddelande Publicerad: 2012-10-24 12:58 CEST

Rättighetshavare har rätt till kompensation för privatkopiering på USB-minnen och externa hårddiskar

Möt Kulturskaparna i Almedalen

Pressmeddelande Publicerad: 2012-06-20 11:14 CEST

Hur säkrar vi kulturell mångfald, kvalitet och tillväxt av ett nyskapande kulturutbud? Just nu pågår en snabb utveckling på kultur- och medieområdet där nya typer av internettjänster lanseras i ett högt tempo och förändringarna påverkar förutsättningarna för de yrkesverksamma kulturskaparna. Hur samspelar upphovsrätten med kulturpolitiken i denna snabba utveckling?

Copyswede och SVT överens -TV-arkivet blir tillgängligt för alla

Pressmeddelande Publicerad: 2012-06-14 09:27 CEST

Copyswede och SVT har tecknat ett avtal som innebär att tv-tittarna kommer att kunna se program från SVT:s arkiv i en mycket större omfattning än tidigare. Samtidigt som rättighetshavarna kommer att få ersättning för att programmen i arkivet visas igen.


Nyheter


Ingen titel
Glädjande förtydligande för kulturskapare i Högsta Domstolen

Nyhet Publicerad: 2017-12-29 12:24 CET

I dagens dom i Högsta Domstolen har Sony Mobile Communications AB ansetts skyldigt att betala privatkopieringsersättning till kulturskapare för import av mobiltelefoner (W 715 Walkman) med inbyggd mediaspelare. Domen innebär flera förtydliganden av systemet för privatkopieringsersättningar och skapar ökad tydlighet och enkelhet för alla parter.

Ingen titel
Väntat avgörande kring privatkopieringsersättning

Nyhet Publicerad: 2016-12-22 12:18 CET

Patent- och marknadsöverdomstolen vid Svea hovrätt har idag 22/12, i det så kallade Samsung-målet, fastställt utslaget i Solna tingsrätt – datorer och surfplattor omfattas av ersättningsystemet för privatkopiering. Domstolen bekräftar att lagens krav är uppfyllt med hänsyn till att datorerna och surfplattorna genom sin funktion och den faktiska användningen är särskilt ägnade för privatkopiering.

Elektronikbranschen är alltid välkomna till förhandlingsbordet

Nyhet Publicerad: 2016-02-19 10:04 CET

I en replik på den debattartikel på SVT Opinion som undertecknats av ett stort antal företrädare för kulturskaparorganisationer (”Teknikjättarna måste betala för kulturen”) skriver Elektronikbranschens vd Klas Elm att ”Konsumenter har slutat privatkopiera”. Klas Elms påstående om att konsumenter har slutat privatkopiera saknar helt stöd i resultaten från olika användarstudier som Copyswede låtit Sifo genomföra.

Ingen titel
Vad du kanske inte visste om privatkopiering

Nyhet Publicerad: 2016-02-15 09:56 CET

Här kan du lära dig mer om privatkopieringsersättning – bland annat varför den finns, vem som får pengarna, vem som betalar, hur mycket pengar det rör sig om, hur pengarna fördelas.

Ingen titel
​REPLIK: Elm låter kulturskapare vänta på sina ersättningar

Nyhet Publicerad: 2015-12-10 16:05 CET

Klas Elm skriver i SvD under rubriken ”En gigabyteskatt vore förödande”. Av artikeln kan man få intrycket att en ny skatt ska införas eller att Elm företräder konsumenter. Så är inte fallet. Elm företräder elektronikföretag som vill att skattebetalarna ska betala deras privatkopieringsavgifter - avgifter som går till kompensation till kulturskapare. Hans inlägg är dessutom fullt av felaktigheter och missvisande påståenden.

Ingen titel
Privatkopieringsersättning – en förutsättning för den nya tidens kulturkonsumtion

Nyhet Publicerad: 2013-10-14 13:09 CEST

Under de senaste åren har det pågått en debatt på teknikorienterade tidningar och sajter om den så kallade privatkopieringsersättningen, det vill säga den ersättning till upphovsmän som hemelektronikbranschen enligt lag har att betala för produkter som vi konsumenter kan använda för att kopiera och spela in till exempel film, tv-program och musik på.

Ingen titel
Öppet arkiv nu igång

Nyhet Publicerad: 2013-04-26 15:15 CEST

Tisdagen den 16 april nylanserade SVT internettjänsten ”Öppet arkiv”, vilket gjorts möjligt genom ett nytt avtal som slutits med Copyswede. I dag erbjuder Öppet arkiv-tjänsten cirka 200 program och SVT har för avsikt att utöka programinnehållet med cirka 50 program i månaden.

Ingen titel
Ordet är fritt men inte gratis - utan upphovsrätt dör kulturen

Nyhet Publicerad: 2012-07-09 09:29 CEST

Intresset var stort för Kulturskaparnas seminarium ”Behövs upphovsrätten i kulturpolitiken?”. Seminariet fyllde Länsteatern i Visby och delar av publiken tvingades sitta i trapporna vid sidan av bänkraderna.

Ingen titel
Johan Wingestad om kultur, kulturpolitik och upphovsrätt.

Nyhet Publicerad: 2012-07-04 12:09 CEST

Kulturskaparnas seminarium med debatt i Almedalen 2012 mellan kulturskapare och kulturpolitiker handlar om kultur, kulturpolitik och upphovsrätt. En av dem som medverkar är Johan Wingestad, talesperson för nätverket Kulturskaparna. Inför debatten den 4 juli ger Johan Wingestad sin syn på kultur, kulturpolitik och upphovsrätt.

Ingen titel
Gunnar Ardelius om kultur, kulturpolitik och upphovsrätt

Nyhet Publicerad: 2012-07-04 12:01 CEST

Kulturskaparnas seminarium med debatt i Almedalen 2012 mellan kulturskapare och kulturpolitiker handlar om kultur, kulturpolitik och upphovsrätt. En av dem som medverkar är Johan Wingestad, talesperson för nätverket Kulturskaparna. Inför debatten den 4 juli ger Johan Wingestad sin syn på kultur, kulturpolitik och upphovsrätt.

Anna Carlson on kultur, kulturpolitik och upphovsrätt

Nyhet Publicerad: 2012-07-03 08:59 CEST

Kulturskaparnas seminarium med debatt i Almedalen 2012 mellan kulturskapare och kulturpolitiker handlar om kultur, kulturpolitik och upphovsrätt. En av dem som medverkar är Anna Carlson, talesperson för nätverket Kulturskaparna. Inför debatten den 4 juli ger Anna Carlson sin syn på kultur, kulturpolitik och upphovsrätt.

Janne Schaffer om kultur, kulturpolitik och upphovsrätt

Nyhet Publicerad: 2012-07-02 07:47 CEST

Kulturskaparnas seminarium med debatt i Almedalen 2012 mellan kulturskapare och kulturpolitiker handlar om kultur, kulturpolitik och upphovsrätt. En av dem som medverkar är Janne Schaffer, gitarrist och kompositör som drivit eget skivbolag i 26 år.


Sociala medier


Presskontakter


Helene Stjernlöf
Helene Stjernlöf

Kommunikationsansvarig

helene.stjernlof@copyswede.se

08-545 667 00

070-545 68 78

Neda Marklund
Neda Marklund

Vd-sekreterare

neda.marklund@copyswede.se

08-545 667 00


BilderVideorPodcastsDokument