Pressmeddelanden


Ingen titel
”Well played…” DHR kommenterar LSS-utredningen

Pressmeddelande Publicerad: 2020-11-11 09:53 CET

Under många års tid har vi i funktionshinderrörelsen upplevt hur frågan om assistans och andra LSS-insatser har urholkats mer och mer. Från politikens sida har vi upprepade gånger fått medhåll i att alla som har rätt till assistans ska få assistans. Ändå ser vi en tydlig strategi som gått ut på att förhala och dra ut på åtgärder som faktiskt skulle förändra situationen för oss som är i behov av assistans.

Ingen titel
"Farhågan är att människor fjättras till hemmet” - DHR kommenterar LSS-utredningen

Pressmeddelande Publicerad: 2020-11-09 08:06 CET

En allt mer detaljstyrd assistans och en ökad bundenhet till hemmet kan bli följden om LSS-utredningens förslag blir verklighet. Vi måste sätta stopp för nedmonteringen av en av Sveriges största frihetsreformer, säger Åsa Strahlemo, förbundsordförande för DHR.

Ingen titel
Människor med funktionsnedsättning lämnas utanför i utvecklingen mot ett hållbart samhälle

Pressmeddelande Publicerad: 2020-11-05 09:42 CET

En ny rapport från SCB visar att personer med olika typer av funktionsnedsättningar tillhör de grupper som är särskilt utsatta på flera områden, exempelvis arbetsmarknad och ekonomi. Åsa Strahlemo, förbundsordförande för DHR, reagerar mot de ojämlikheter som blottas i statistiken.

Ingen titel
Nytt avsnitt av podden ”Hur tänkte ni nu?” - En upprörd socialminister

Pressmeddelande Publicerad: 2020-10-28 08:35 CET

I en tid av pandemi blir det extra tydligt att när det generellt pratas om personer med funktionsnedsättning blir bilden ensidigt negativ. Den komplexa situationen av att uppleva sig som både osynliggjord och som en ekonomisk samhällsbörda – det pratar Karro och Janna om i detta avsnitt med Lena Hallengren, socialminister (S).

Ingen titel
Uttalande från DHR:s förbundsmöte 2020: Sjukersättning måste räcka till mer än hyra

Pressmeddelande Publicerad: 2020-10-27 13:06 CET

Många med insatser enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) eller bistånd enligt Socialtjänstlagen (SoL) jobbar deltid eller kan inte arbeta alls. För vissa överstiger de samlade avgifterna för boende och stödinsatser en mycket låg inkomst, och varje liten utgift måste övervägas noga. Det är snarare regel än undantag att anhöriga tvingas bidra ekonomiskt och den som saknar en närstående som har möjlighet att stötta ekonomiskt kan hamna i en förtvivlad situation.

Ingen titel
Åsa Strahlemo ny förbundsordförande för DHR

Pressmeddelande Publicerad: 2020-10-22 13:08 CEST

Åsa Strahlemo från Björklinge utanför Uppsala blir ny förbundsordförande för DHR – Delaktighet, Handlingskraft, Rörelsefrihet. Hon är socionom, har en magisterexamen i socialt arbete och har i många år arbetat för att ge människor verktyg för att kunna leva ett aktivt och självbestämt liv.

Ingen titel
”Min andedräkt är full av Covid!” - Nytt avsnitt av podden ”Hur tänkte ni nu?”

Pressmeddelande Publicerad: 2020-10-07 08:28 CEST

Att ”nightinggala” – att vara snäll på sina egna villkor och strunta i mottagarens behov av snällheten – är något många personer med funktionsnedsättning utsätts för. Karolina Celinska och Janna Olzon på DHR pratar med Pia-Lena Krischel, kommunikatör och ombudsman på Synskadades Riksförbund Stockholm-Gotland om snällism. Pia-Lena, som myntat begreppet nightingala, säger i samtalet att om hon inte faller på knä av tacksamhet inför en taxichaufför, blir hon den otacksamma apan istället.

Ingen titel
”Bakom varje bedrägeri finns en människa som inte får den assistans den har rätt till”

Pressmeddelande Publicerad: 2020-09-30 15:15 CEST

DHR kommenterar debatten om personlig assistans.

Ingen titel
Nytt avsnitt av podden ”Hur tänkte ni nu?” - Träna bort smärtan med TV-reklam!

Pressmeddelande Publicerad: 2020-09-29 09:37 CEST

Karolina Celinska och Janna Olzon drar igång sin Coronakarusell efter sommaruppehållet och undrar hur det ska bli när snö och slask inte gör det lika kul att vara ute längre. Hur ska en hålla sig igång när kylan kommer? Pandemin påverkar ju allas hälsa. Jobbar du hemma har vardagsmotionen som vägen till och från jobbet, försvunnit. Och inte är det många som vågar sig till gymmet i denna tid.

Ingen titel
Uppföljande kommentar från DHR: ”Bra med satsningar för ett hållbart samhälle och mänskliga rättigheter”

Pressmeddelande Publicerad: 2020-09-22 07:57 CEST

Statsbidraget till funktionshinderrörelsen och nya satsningar på universell utformning och mänskliga rättigheter kommenteras av DHR.

Ingen titel
DHR kommenterar budgeten för 2021: ”Reformera sjukersättningen och öka insatserna för att få fler i jobb”

Pressmeddelande Publicerad: 2020-09-21 12:19 CEST

En reformerad sjukersättning och fler åtgärder för att människor med funktionsnedsättning ska få jobb, det är några saker som DHR saknar i regeringens budget för 2021.

Ingen titel
DHR och Folkspel förlänger sitt avtal

Pressmeddelande Publicerad: 2020-07-02 12:28 CEST

Samarbetet mellan DHR och ideella Folkspel fortsätter. Ett nytt ettårsavtal är tecknat och gäller från 1 juli 2020.

Ingen titel
Nytt avsnitt av podden ”Hur tänkte ni nu?” #Always in quarantine

Pressmeddelande Publicerad: 2020-07-01 11:50 CEST

Angela Åkvist är en av de unga kvinnor med funktionsnedsättning som medverkar i DHRs jämställdhetsprojekt Funktion Femmes. I ett nytt avsnitt av podden ”Hur tänkte ni nu?” berättar hon om sin kamp för att skaffa ett arbete. - Oavsett coronakrisen är det jobbigt – karantänen är en extremare version av det liv jag har annars, och allt tar längre tid än vanligt, säger hon.

Ingen titel
Nytt avsnitt av podden ”Hur tänkte ni nu?” På grund av den rådande situationen…

Pressmeddelande Publicerad: 2020-06-26 08:45 CEST

Karro och Janna på DHR låter hälsa att de är friska, men de saknar kultur- och konstupplevelser live! Därför har de i det fjärde avsnittet i serien Coronakarusellen ringt upp Clara Diesen, poet och medlem i curatorsgruppen Muskot, som i juni hade en utställning på Färgfabriken i Stockholm.

Ingen titel
DHR kommenterar utredningen om yrket personlig assistent: ”Lönen måste höjas och arbetstiden räknas om”

Pressmeddelande Publicerad: 2020-06-23 08:50 CEST

En högre uppräkning av den statliga assistansersättningen är ett måste för att förbättra arbetsvillkoren och höja statusen på yrket personlig assistent. Sättet att beräkna assistenternas arbetstid behöver också förändras, menar Rasmus Isaksson, förbundsordförande för DHR.

Ingen titel
Nytt avsnitt av podden ”Hur tänkte ni nu?” Smitta varandra med skratt!

Pressmeddelande Publicerad: 2020-06-16 13:13 CEST

Coronapandemin griper tag i vår mest grundläggande existentiella oro – den om överlevnad. Det säger organisationspsykolog Jonas Mosskin i den tredje delen i serien Coronakarusellen.

Ingen titel
Nytt avsnitt av podden ”Hur tänkte ni nu?” Det empatiska samhället - samtal med Martin Klepke

Pressmeddelande Publicerad: 2020-05-28 08:56 CEST

Karolina Celinska och Janna Olzon från DHR fortsätter att prata empati, som var förra veckans tema i serien Coronakarusellen. Denna gång samtalar de med Martin Klepke, politisk redaktör på tidningen Arbetet.

Ingen titel
Kan coronakarusellen skapa ett empatiskt minne? Nytt avsnitt av podden ”Hur tänkte ni nu?”

Pressmeddelande Publicerad: 2020-05-18 12:01 CEST

Karolina Celinska och Janna Olzon från DHR pratar med Birgitta Andersson, som länge varit en stark funktionshinderpolitisk aktör. Ämnet är att vara instängd. De begränsningar som de flesta upplever i sin tillvaro i dag, är ju vad personer med funktionsnedsättning upplever alltid. Kommer den gemensamma erfarenheten av instängdhet som vi upplever i dag, att bli ihågkommen i framtiden och skapa empati för dem som alltid har det så?

Ingen titel
DHR kommenterar en tillfällig ändring av socialtjänstlagen: ”Det blir ett indirekt reseförbud för våra grupper”

Pressmeddelande Publicerad: 2020-05-14 14:08 CEST

Om Centerpartiets åsiktsbyte resulterar i en tillfällig ändring av socialtjänstlagen kommer vissa grupper inte att kunna njuta av de något lättare inrikes reserestriktionerna, som regeringen berättade om i går. Det hävdar DHR.

Ingen titel
DHR kommenterar: ”Allvarligt att Kerstin Rosell förespråkar lagbrott”

Pressmeddelande Publicerad: 2020-05-11 10:10 CEST

Socialnämndens ordförande i Falkenbergs kommun Kerstin Rosell har enligt Dagens Nyheter vänt sig direkt till Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell med en skriftlig vädjan om att myndigheten ska ”pusha på regeringen” att tillmötesgå kommunens önskemål om att slippa ge hemtjänst till fritidsboende under coronapandemin.

Ingen titel
DHR kommenterar SKR:s nya hemställan till regeringen: ”Vi kan inte jämföra dagens situation med krig”

Pressmeddelande Publicerad: 2020-04-27 12:14 CEST

Snabbutbildning av uppsagda personer som kan och vill jobba inom vård och omsorg är ett bättre sätt att möta krisen än att rycka undan grundläggande rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Det säger DHR i en kommentar till den nya hemställan som Sveriges Kommuner och Regioner har skickat till regeringen.

Ingen titel
DHR kommenterar Lena Mellins artikel i Aftonbladet: ”Hemtjänst är inte ett privilegium utan en nödvändighet”

Pressmeddelande Publicerad: 2020-04-22 08:01 CEST

En fråga som engagerar många just nu är om vi ska stanna hemma eller resa till ett fritidsboende. De flesta svenskar är nog överens om att vi inte ska resa någonstans just nu för att inte sprida smitta och inte belasta den lokala och regionala vården och omsorgen. Det gäller oavsett om vi har en funktionsnedsättning eller inte. Men Lena Mellin vill i sin krönika i Aftonbladet gå ett steg längre genom att uppmana kommuner till lagtrots. Hon tycker att kommuner som bryter mot lagen och inte erbjuder hemtjänst till sommargäster gör rätt.

Ingen titel
Ny skrift kan hjälpa arbetsgivare att rekrytera brett

Pressmeddelande Publicerad: 2020-04-20 10:09 CEST

Arbetsgivare väljer ofta bort arbetssökande på grund av funktionsnedsättning eller annat som inte har med kompetensen att göra. Nu har DHR och ManpowerGroup tagit fram en folder som kan hjälpa organisationer att tänka rätt vid rekrytering.

Ingen titel
DHR kommenterar vårpropositionen: Utökade medel kan ge bättre assistans

Pressmeddelande Publicerad: 2020-04-15 12:32 CEST

Regioner och kommuner ska få stora ekonomiska tillskott för att klara sin verksamhet, enligt förslagen i vårpropositionen. ”Nu är det viktigt att även personer med funktionsnedsättning får ta del av kakan, bland annat genom bättre tillgång till personlig assistans”, säger Rasmus Isaksson, förbundsordförande för DHR.

Ingen titel
Ny toalett ger ökad självständighet för personer med rörelsenedsättning

Pressmeddelande Publicerad: 2020-04-14 08:30 CEST

DHR har varit med och testat en ny, vändbar toalett som kan underlätta vardagen för personer med rörelsenedsättning. ”Den största fördelen är att den ger bättre möjligheter för användaren att klara sig själv eller att klara sitt toalettbesök med hjälp av en person istället för två”, säger Karolina Celinska på DHR.

Ingen titel
Vem vill vara man? - Nytt avsnitt av podden ”Hur tänkte ni nu?”

Pressmeddelande Publicerad: 2020-04-08 08:40 CEST

Tre helt olika män. Alla tre värjer sig mot den gängse mansbilden. Uje Brandelius lever i fantasin och ser sig hellre som människa än man, Järnmannen Anders Olsson menar att manlighet är att dela med sig av det viktiga i att inte ge upp. Anders Karlsson vill vara en så bra pappa det går utifrån de förutsättningar han har. Ingen vill vara ”man”.

Ingen titel
DHR kommenterar: LSS-beslut kan inte rivas upp under coronakrisen

Pressmeddelande Publicerad: 2020-04-06 08:21 CEST

SKR får inte igenom sina krav på att kunna riva upp gynnande LSS-beslut under coronakrisen. Det meddelar Lena Hallengren i en intervju med Assistanskoll. ”Vi kritiserade SKR:s hemställan hårt i en skrivelse till Lena Hallengren och det känns skönt att hon har lyssnat på oss och andra aktörer inom funktionshinderrörelsen”, säger Rasmus Isaksson, DHR.

Ingen titel
DHR kommenterar SKR:s hemställan till regeringen: ”Begär ekonomiskt stöd istället för att dra in insatser”

Pressmeddelande Publicerad: 2020-03-31 08:36 CEST

Att ta ifrån människor möjligheten till rättssäkerhet och förutsägbarhet i sin vardag under coronakrisen är ett allt för långtgående förslag som riskerar att drabba personer med funktionsnedsättning hårt. Därför varnar DHR för flera av förslagen som Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) lämnar i sin hemställan till regeringen.

Ingen titel
Sverige bör inrätta en oberoende institution för mänskliga rättigheter

Pressmeddelande Publicerad: 2020-03-25 11:09 CET

I ett brev till statsministern framhåller femton organisationer inom civilsamhället behovet av ett skydd för mänskliga rättigheter i Sverige. ”Vi behöver en oberoende institution som kan värna allas lika rätt och värde”, säger Rasmus Isaksson, förbundsordförande för DHR, som är en av undertecknarna.

Ingen titel
DHR kommenterar: ”Krisberedskapsarbetet måste omfatta alla människor”

Pressmeddelande Publicerad: 2020-03-20 08:10 CET

Dagligen matas vi nu med oroande siffror och restriktioner om vår livsföring, med anledning av coronavirusets spridning. Men personer med funktionsnedsättning nämns för lite i krisinformationen, anser DHR.


Sociala medier


Kontakt


Åsa Strahlemo
Åsa Strahlemo

Förbundsordförande, DHR

asa.strahlemo@dhr.se

070-50 88 029

Catharina Bergsten
Catharina Bergsten

Pressekreterare

catharina.bergsten@dhr.se

070 - 194 32 38


BilderVideorPodcastsDokument