Pressmeddelanden 2011


Ingen titel
Ljungby och Tingsryd skriver under Borgmästaravtalet

Pressmeddelande Publicerad: 2011-12-05 08:50 CET

När nu ytterligare två av länets kommuner skriver under Borgmästaravtalet har regionen kommit ett steg längre på vägen till att bli Europas grönaste region. Under Mötesplats Södra Småland den 7:e dec i Växjö Konserthus (www.rfss.se) är temat ”Vilka utmaningar står vår region för framöver och vad gör vi för att möta dem?”

Ingen titel
Nettodebitering av el – en återvändsgränd

Pressmeddelande Publicerad: 2011-11-28 11:29 CET

Klimatkommission Kronoberg för fram ett förslag på alternativ modell för att underlätta för småskalig produktion av el. I ett brev till näringsminister Annie Lööf föreslås en modell för nettoavräkning som skulle gynna både egna el-producenter och marknaden, samtidigt som de invändningar som förts fram som hinder för nettodebitering undviks.

Ingen titel
Byggnadsvård med gamla material och nya energikrav

Pressmeddelande Publicerad: 2011-11-24 09:16 CET

Dagens krav på energieffektivisering kan upplevas svåra om man har ett gammalt hus med kulturhistoriska värden man vill bevara. Men det finns sätt att både bevara byggnaden och effektivisera energianvändningen. Under temadagen kommer kunniga personer med lång erfarenhet berätta om tekniker, material och andra åtgärder.

Öka företagets lönsamhet genom att spara energi

Pressmeddelande Publicerad: 2011-11-21 09:11 CET

Energikontor Sydost och Älmhults kommun bjuder in till en inspirationsdag för företag i kommunen den 1 december. Stena Aluminium, Miljöfordon Syd och Alwex berättar om hur de jobbar med energieffektivisering och transporter för att sänka energikostnaderna och samtidig göra en insats för miljön.

Ingen titel
Grön upphandling - ett betydande verktyg för att nå klimatmål

Pressmeddelande Publicerad: 2011-11-15 16:18 CET

Den offentliga sektorn köper in stora mängder produkter och tjänster varje år. Köper man effektivare produkter med hänsyn till energiförbrukning och livscykelkostnad, kan stora vinster i form av minskade energikostnader och minskad miljöpåverkan göras. Stora inköp av energieffektiva produkter driver även utvecklingen av näringslivet och gynnar företag som satsar på produkter och tjänster som ligger i framkant för utvecklingen inom energi- och miljöområdet. Då blir grön upphandling ett betydande verktyg för att nå europeiska mål om minskad klimatpåverkan.

Ingen titel
Hur får du råd med elen i vinter?

Pressmeddelande Publicerad: 2011-11-14 09:18 CET

Den 16 november välkomnar Energikontor Sydost, Pär Holmgren och Naturskyddsföreningen dig till en viktig kväll på temat - energi och pengar. Det kan bli en av dina mest lönsammaste kvällar på länge.

Ingen titel
Stora pengar att spara i äldreboenden

Pressmeddelande Publicerad: 2011-11-11 13:04 CET

- Vi kan spara både energi och pengar om vi ändrar våra vanor och använder den senaste tekniken på våra äldreboenden. Att det finns en stor potential för detta och att arbetet är viktigt visar resultaten från SAVE AGE, säger ordföranden i den europeiska organisationen för äldreboenden E.D.E., professor Wilfried Schlüter.

80 % av miljöbilarna långt ifrån förnybara

Pressmeddelande Publicerad: 2011-11-03 11:22 CET

Försäljningen av miljöbilar slår nya rekord, men vid en närmare granskning framgår det att majoriteten av miljöbilarna som säljs är bilar med fossila bränslen, det vill säga bensin- och dieselbilar. År 2030 har regeringen satt målet att Sveriges fordonsflotta ska vara oberoende av fossila bränslen. Biogas är ett förnybart bränsle och gasbilen är ett utmärkt alternativ till bilar med fossila bränslen. Med biogas kan vi nå målet.

Energikontoret medverkar på Gör Växjö Grönare

Pressmeddelande Publicerad: 2011-10-24 16:44 CEST

Lördagen den 29 oktober arrangerar Växjö kommun en klimat- och miljödag i Växjö stadsbibliotek. Göran Gustavsson från Energikontor Sydost medverkar i programmet och pratar om Borgmästaravtalet.

Energi i femman

Pressmeddelande Publicerad: 2011-10-20 16:55 CEST

”Nu pågår uppladdningen inför Energy Forum för fullt”

Passivt krav gav ny produkt

Pressmeddelande Publicerad: 2011-10-18 15:41 CEST

När passivhusen i kv. Portvakten i Växjö byggdes fanns det inte ventilationssystem med tillräckligt hög värmeåtervinningseffekt på marknaden. Ett företag utvecklade då en ny produkt som mötte kraven på 85 % värmeåtervinning. Detta är ett exempel på hur grön upphandling kan påverka både miljön och företags produkter.

Ingen titel
Pär Holmgren är nybliven ambassadör för tävlingen Energismarta Grannar

Pressmeddelande Publicerad: 2011-10-13 09:32 CEST

Pär Holmgren, klimatkämpe och meteorolog har valt att bli ambassadör för lagtävlingen Energismarta Grannar. Med många fina priser och en resa till Bryssel i potten startar nu den andra upplagan av den framgångsrika energispartävling Energismarta Grannar.

Arton vanebilister i Ronneby låter bussen göra jobbet!

Pressmeddelande Publicerad: 2011-10-11 17:01 CEST

Som Blekingetrafikens testresenärer har arton vanebilister anställda på Ronneby kommun åtagit sig att åka till jobbet med kollektivtrafik i en månad. Varför? För att spara pengar och miljö.

Teknikintresserade tjejer besöker Kalmar Energi

Pressmeddelande Publicerad: 2011-10-04 13:10 CEST

Rundvandringen på Moskogen Kalmar Energi den 6 oktober, för deltagarna i Tjejresan 2 är ett led i att inspirera unga tjejer att välja energi- och teknikutbildningar. Fyrtio unga tjejer i Kalmar län deltar i Tjejresan 2 där studiebesök, inspirerande föreläsningar och träffar med kvinnliga förebilder inom området står på programmet.

Ingen titel
Experimentlabbet övergår till mobil verksamhet

Pressmeddelande Publicerad: 2011-10-03 15:50 CEST

I våras introducerades X-Mobilen, ett mobilt Science Center på temat energi, fullt med experiment och klurigheter i en biogasdriven liten lastbil. Med X-Mobilen kan experimentverksamheten nu enkelt besöka företag och skolor i samtliga tre sydostlän, istället för att man som tidigare varit tvungen att själv transportera sig in till Kalmar.

Hanöhus energieffektiviserar med hjälp från Relacs

Pressmeddelande Publicerad: 2011-10-03 08:29 CEST

Att installera solpaneler för varmvatten eller se över sin energianvändning kan ge stora vinster för campinganläggningar, vandrarhem och hotellkedjor etc. Det finns en stor potential att spara pengar på energiförbrukningen för turistföretag och dessutom bidra till ett mer hållbart samhälle. Som medlem i nätverket Relacs kommer nu Hanöhus genomföra en energieffektiviseringsstudie med hjälp av Energikontor Sydost.

Ingen titel
Ett finger i luften för att känna av vartåt vinden blåser

Pressmeddelande Publicerad: 2011-09-29 10:35 CEST

Det blev en hand med pekfingret i luften som vann den internationella konsttävlingen på temat vindenergi. Windfinger av konstnärsgruppen SHAUM kommer att sättas upp på Norrliden i Kalmar nästa år. Jurygruppen som leddes av Martin West korade ytterligare två vinnare vars verk ska sättas upp i Gdansk och Rostock.

Internationellt möte i Växjö för att utbyta erfarenheter om energieffektiva byggnader

Pressmeddelande Publicerad: 2011-09-27 12:10 CEST

Kommunerna runt om i Europa är övertygade att miljöproblemen som beror på den globala uppvärmningen inte kan nonchaleras. Man kan inte heller avstå från att göra något. Bostäder står för stor del av energianvändningen. Därför är energieffektivisering av byggnader en viktig del i att uppnå de regionala energimålen. I slutet av veckan besöks Växjö av en internationell grupp som kartlägger hur väl energieffektiva byggnader uppnår sina utsatta mål. Bland annat ska de titta på Sveriges första flerfamiljsbostad i passivhusteknik.

Turistanläggningar kan få hjälp med energikartläggningar

Pressmeddelande Publicerad: 2011-09-23 13:26 CEST

Inom projektet RELACS som Energikontor Sydost driver, kan tio turistanläggningar i Sydost få hjälp med sin energikartläggning. Det innebär en genomgång av anläggningen energisystem, som sen resulterar i en rapport med förslag på energieffektiviseringsåtgärder och installationer av förnybar el. Här finns en stor potential för turistanläggningarna att spara pengar och öka sin konkurrenskraft.

Pressinbjudan - Busskalas för framtidens resenärer på Gullberna

Pressmeddelande Publicerad: 2011-09-15 09:05 CEST

Fredagen den 16 september avslutas projektet ”Res Klokt” med ett Busskalas där 400 elever från 15 klasser på Gullberna Park deltar. Under vår och tidig höst har skoleleverna engagerat sig i projekt kopplat till hållbart resande. Bakom projektet står Energikontor Sydost, Karlskrona kommun, Trafikverket och Blekingetrafiken.

Tjejresan avdramatiserar teknik genom inspirerande möten

Pressmeddelande Publicerad: 2011-09-13 09:38 CEST

Forskning visar på unga tjejers bristande intresse för energi och teknik, både vad gäller fortsatta högre studier som inom yrkesval. En undersökning i Kalmar län visar att unga tjejer i stor utsträckning flyttar från länet direkt efter avslutad skolgång

Nya experiment och forskare på plats under Vetenskapsfestivlen på Experimentlabbet

Pressmeddelande Publicerad: 2011-09-09 14:03 CEST

Experimentlabbet i Kalmar firar ForskarFredagen med två dagars experiment och upplevelser för både skolpersonal och allmänhet den 23-24 september. På fredagen är dagen vikt åt skolpersonal, som får delta i workshops och delta i föreläsningar av forskare inom energi, pedagogik, kemi och interaktiv matematik. På lördagen är det öppet hus för allmänheten, som får pröva nya experiment delta i workshops och prata med forskare. Vetenskapsfestivalen är ett resultat av samarbetet med ett Science Center i Gdynia, Experyment, inom projektet eduPEOPLE.

Klimatkommission Kronoberg gör avstamp för Europas grönaste region

Pressmeddelande Publicerad: 2011-09-05 11:48 CEST

Tisdag den 6 september träffas Klimatkommission Kronoberg på Vida handpappersbruk i Lessebo för att enas kring målsättningarna i handlingsplanen samt göra ett avstamp för visionen Europas grönaste region.

Små förändringar STORT resultat

Pressmeddelande Publicerad: 2011-08-24 11:31 CEST

Spara energi är något vi ska göra tillsammans. En liten förändring i varje lägenhet ger tillsammans en stor förbättring i ett helt hyreshus. Den 29 augusti 15.00–18.00 berättar Energikontor Sydost för hyresgästerna i Åsevad i Mönsterås om vad varje hyresgäst kan förändra redan idag. För hushåll som verkligen vill bli bättre finns också möjlighet att anmäla sitt intresse till energispartävlingen Energismarta Grannar.

Paneldiskussionen från EnergiTing Sydost sänds i Öppna Kanalen i Växjö

Pressmeddelande Publicerad: 2011-07-06 10:52 CEST

Klimatkommissionerna i Sydost diskuterar miljöstrategier och klimatkomissionernas syfte i paneldiskussionen från EnergiTing Sydost på Öppna Kanalen. Onsdag 6 juli kl. 18.30, 20.30 & 23.30, samt torsdag 7 juli kl. 8.30 & 12.30.

Sävsjö kommun har skrivit på Borgmästaravtalet

Pressmeddelande Publicerad: 2011-06-27 14:55 CEST

Planeringschef Bo Widestadh berättar att Sävsjö vill vara en kommun som tar det lokala ansvaret för att uppfylla målet med 20 % reducering av koldioxidutsläppen. Sävsjö kommun har också ansökt om Energimyndighetens Energieffektiviseringsstöd och kan nu, med Energikontor Sydosts hjälp, samordna en del av arbetet med rapportering av handlingsplanen.

Ingen titel
Nytt telefonnummer till Energikontor Sydost

Pressmeddelande Publicerad: 2011-06-23 09:21 CEST

Från den 23 juni 2011 byter Energikontor Sydost telefonsystem. Samtliga fasta telefonnummer kommer att ersättas av mobilnummer. Nytt huvudnummer till oss är 0470-76 55 60. Medarbetarna på experimentlabbet i Kalmar behåller sitt nummer 0480-76 05 67. Alla medarbetares kontaktuppgifter hittar du på vår hemsida http://energikontorsydost.se/kontakt.php.

Avtäckning av X-Mobil i Kalmar kl 17.30 den 9 juni

Pressmeddelande Publicerad: 2011-06-08 14:31 CEST

X-Mobil är den första i sitt slag inom science center-sfären, ett mobilt Science Center på temat energi, fullt med experiment och klurigheter. På torsdag kl 17.30 på N. Långgatan 1 (utanför reklambyrån Kreations lokaler) sker den högtidliga avtäckningen. I sommar kommer Experimentlabbet i Kalmar ge sig ut på vägarna med sin mobila experimentutställning X-Mobil.

Ingen titel
Nybliven doktor i bioenergiteknik gratuleras

Pressmeddelande Publicerad: 2011-05-27 15:07 CEST

Energikontor Sydosts medarbetare Eva Gustafsson doktorerade i förmiddags med en avhandling om förgasning av biomassa.

Ingen titel
Energieffektivisera gamla byggnader utan att förstöra kulturhistoriska värden är målet för nytt projekt

Pressmeddelande Publicerad: 2011-05-18 16:36 CEST

Inom Östersjöregionen finns en gemensam målsättning om att skydda kulturhistoriskt värdefull bebyggelse. Samtidigt finns gemensamma mål om minskade koldioxidutsläpp och energieffektivisering. Dessa mål kan ibland stå i konflikt med varandra. Projektet COOL Bricks ska därför utveckla gemensamma metoder och strategier som kombinerar varsamma lösningar för hur både målen med energieffektivisering och ett bevarande av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse kan uppnås.


Sociala medier


PresskontakterBilderVideorPodcastsDokument