Pressmeddelanden 2013


Ingen titel
Lokalproducerade grönsaker året runt med smart återvinning av värme

Pressmeddelande Publicerad: 2013-12-19 07:00 CET

Nu startar en kartläggning av möjligheterna att använda spillvärme för att värma växthus så att grönsaksodling blir möjligt en större del av året än idag. Det är tanken med det projekt som Miljöresurs Linné, Växjö kommun och Energikontor Sydost nu drar igång med stöd av Energimyndigheten och Länsstyrelsen.

Ingen titel
Möt Karlskronahems energifamilj

Pressmeddelande Publicerad: 2013-12-10 11:35 CET

Familjen Facuse-Theologou i Gullaberg har utsetts till vinterns energifamilj av Karlskronahem, och nu ska de coachas av Energikontor Sydosts Christel Liljegren. Tid: Tisdagen den 10 december kl 17:00. Plats: Gullabergsvägen 10 A, Karlskrona.

Åsikten i Ljungby bidrar till att Kronoberg ligger i topp

Pressmeddelande Publicerad: 2013-11-26 13:40 CET

Kronobergs län är bäst i landet på att bygga lågenergihus, vilket framgår av en ny rapport från LÅGAN-programmet. Ett av husen som ingår i rapporten är Åsikten i Ljungby, där energiförbrukningen är långt mindre än byggnormens krav. Åsikten visas för medlemmarna i GodaHus den 28 nov kl. 13.15 på Axel Ångbagares gata 1, och då har även media möjlighet att närvara.

Ingen titel
I Mundekulla ger solen extra kraft

Pressmeddelande Publicerad: 2013-11-21 11:35 CET

Riktigt energisnåla hus och hus med smarta energilösningar visas under några dagar för allmänheten. Lördagen den 23 november visas bland annat ett bra exempel på hur man som kan producera el själv. På Mundekulla kurs och retreatgård finns en av Kalmar läns större solcellsanläggningar, som installerades i augusti 2013. Anläggningen är på 120 m2 och förväntas producera ca 18000 Kwh el om året.

Ingen titel
Kronoberg bygger mest lågenergibyggnader i Sverige

Pressmeddelande Publicerad: 2013-11-18 16:29 CET

Detta framgår av en ny rapport från LÅGAN-programmet där Energimyndigheten samverkar med Sveriges byggindustrier med syftet att öka kunskapen om och etablera en marknad för lågenergibyggnader. Av andelen nybyggda lågenergibostäder i förhållande till den totala bostadsproduktionen så ligger Kronobergs län i topp med 23 % säger projektledaren Åsa Wahlström.

Ingen titel
Skolan lever inte upp till läroplanens mål om hållbar utveckling

Pressmeddelande Publicerad: 2013-11-12 15:34 CET

Sveriges största miljöorganisationer, forskare och andra aktörer bjuder in politiker och representanter för skolan till ett möte för att diskutera hur skolan ska nå målen för hållbar utveckling i läroplanen. Nya forskningsresultat presenteras som bland annat visar att Sveriges utbildningssystem inte lever upp till läroplanens mål inom lärande för hållbar utveckling.

Ingen titel
Mat och klimat på agendan i Karlskrona

Pressmeddelande Publicerad: 2013-11-06 09:54 CET

Utan mat står vi oss slätt och samtidigt står maten för ungefär en fjärdedel av klimatgasutsläppen. Hur får vi en matproduktion med minimerad klimatpåverkan? Och hur mycket energi används egentligen vid vår matproduktion?

Ingen titel
Energikontor Sydost går med i elbilspool i Kalmar

Pressmeddelande Publicerad: 2013-11-04 08:54 CET

Energikontor Sydost har blivit medlem i dELbil, Kalmars första elbilspool. Nu kör personalen elbil på sina tjänsteresor istället för egen bil eller hyrbil. dELbil är ett samarbete mellan Kalmar Energi, Kalmar läns museum, Kalmar kommun och Move About. Det finns fyra bilar i elbilspoolen, som laddas med lokalt producerad vindkraft.

Ingen titel
Stolta husägare visar sina hus

Pressmeddelande Publicerad: 2013-10-31 14:23 CET

Under några veckoslut i november kommer riktigt energismarta privata hus öppnas för allmänheten. Från och med år 2021 ska nybyggda hus i Europa byggas mycket mer energieffektivt än idag. Det är en stor utmaning, men fullt möjlig! Som besökare kan man titta på lågenergibyggnader, gå in i ett passivhus eller inspektera en solcellsanläggning.

Ingen titel
Co2ol Bricks presenterar sina resultat

Pressmeddelande Publicerad: 2013-09-27 14:13 CEST

Resultaten i arbetet med att ta fram nya tekniska lösningar för energieffektivisering i kulturhistoriskt värdefulla byggnader är klara och publicerade. Det är två nulägesanalyser, en inventering och en handbok, som nu finns att ladda ner från coolbricks.eu.

Över 300 lastbilar är idag miljömärkta i sydöstra Sverige

Pressmeddelande Publicerad: 2013-08-23 14:26 CEST

För snart ett år sedan blev de första lastbilarna i sydöstra Sverige miljömärkta. Idag är över 300 lastbilar knutna till stjärnmärkningssystemet ECOSTARS som innehar medlemmar från både större nationella åkerier, till ensamåkare med en till fyra lastbilar och kommuner. Att ansluta sig till ECOSTARS är helt kostnadsfritt och ger en mängd fördelar med ett skräddarsytt stöd.

Ingen titel
Borgholmslag tävlar i Bryssel fredag 28 juni

Pressmeddelande Publicerad: 2013-06-27 14:40 CEST

Energismarta Grannar är en europeisk utmaning i energisparande! Fredagen 28 juni är det europeisk prisutdelning i energispartävlingen «Energismarta Grannar» där priser till de bästa energispararna i Europa delas ut. Sverigevinnarna Team Snåljåparna från Borgholm reser till Bryssel för att se om deras prestation räcker till ett förstapris.

Ingen titel
Ta en bild på hur man reser grönt och vinn en elcykel

Pressmeddelande Publicerad: 2013-06-17 15:15 CEST

Alla över 14 år är välkomna att delta i fototävlingen Green Dream som är öppen till 31 juli. Det handlar om att fotografera olika sätt att ta sig fram i en stad och hur de olika transportsätten påverkar människorna och miljön, bra eller dåligt.

Ingen titel
Elmopedturnén i Oskarshamn den 24 maj

Pressmeddelande Publicerad: 2013-05-22 08:15 CEST

Energikontor Sydost, Oskarshamn Energi och Hotell Ett inbjuder till energi- och miljö konvent i Oskarshamn nu på fredag den 24 maj mellan kl. 13-18. Det bjuds på föreläsningar och uppträdande av Pär Holmgren och Staffan Lindberg samt en elfordonsutställning med möjlighet att provköra olika elfordon. Bland annat finns sportbilen Tesla Roadster på plats!

Ett framgångsrikt energibesparingskoncept exporteras till Europa

Pressmeddelande Publicerad: 2013-05-21 08:09 CEST

Nu drar Energikontor Sydosts nya satsning Night Hawks igång. Projektet handlar energieffektivisering i köpcentrum, där kärnaktiviteten är nattvandringar. Detta är en bra metod att hitta onödig energianvändning och Energikontor Sydost har jobbat med nattvandringar inom industrin tidigare, med stor framgång. Den här gången är fokus på köpcentrum och gallerior.

Ingen titel
Om sex år ska alla hus vara nollenergihus

Pressmeddelande Publicerad: 2013-05-20 14:24 CEST

Byggbranschen och bostadsbolagen står inför stora utmaningar de närmsta åren. För att möta dessa nya krav anordnas nu en seminarieserie riktad till politiker och tjänstemän i hela Sverige, för att höja kunskapsnivån i frågan. Seminariet tar upp olika typer av lågenergihus, byggnadstekniska krav, det reviderade direktivet för byggnaders energiprestanda, kommande lagstiftning m.m.

Ingen titel
Elmopedturnén besöker Kalmar till Öland – 21 maj

Pressmeddelande Publicerad: 2013-05-20 13:10 CEST

Elmopedturnen som består av meterolog Pär Holmberg och artisten Staffan Lindberg gör den 21:a maj en resa från Kalmar till Öland, och vi riktar då vårt vi fokus på klimatet, turismen och Sveriges bästa Energisparare.

Ingen titel
Borgholmstjejer är svenska mästare i energibesparing

Pressmeddelande Publicerad: 2013-04-30 09:15 CEST

Nu siktar de på att bli bäst i Europa. Vinnarna av 2011-2013 års upplaga av energispartävlingen Energismarta Grannar är Team Snåljåparna från Borgholm; Anna Eriksson, Beatrice Solhjort, Carola Granström, Marie Krall, Susanne Elmbro. Officiell prisutdelningen kommer att ske den 21 maj på Öland, i samband med att tävlingens ambassadör Pär Holmgren och Elmopedturnén kommer till Ekerum.

Ingen titel
Idag startar SydostTrampar – visste du det här om cyklar?

Pressmeddelande Publicerad: 2013-04-22 08:53 CEST

Cykeltävlingen är inte bara en bra friskvårdsaktivitet för företag och offentliga organisationer, utan också inspiration till klimatsmart handling genom att byta bilen mot cykeln. Miljövinsten blir stor om man byter korta bilresor mot cykel. Korta bilresor står för 3 % av bilkörningen i Sverige men 26 % av avgasutsläppen.

Ingen titel
Energiplaner från sydost överlämnade till EU-kommissionen

Pressmeddelande Publicerad: 2013-03-20 12:42 CET

På ett stort seminarium i Bryssel måndagen den 18 mars överlämnades fem strategier och energiplaner från sydöstra Sverige direkt till Europakommissionen. Borgholms Mikael Almqvist (KD) stod för överlämnandet tillsammans med Gertrud Ivarsson(C), Region Blekinge. Under dagen deltog tjugofem borgmästare tillsammans med regionala och lokala energiaktörer i diskussioner om de så kallade 20-20-20 målen.

Nya krav på energideklaration för K-märkta hus

Pressmeddelande Publicerad: 2013-03-14 15:01 CET

Tidigare har byggnader med kulturhistoriskt värde undantagits kravet på energideklaration. Men sedan i somras har undantaget slopats. Detta innebär att kommuner, antikvarier och energiexperter kommer behöva ny kompetens och kunskap. Nu bjuder Energikontor Sydost in till tre seminarier i Växjö om energieffektivisering med en introduktion om de nya förutsättningarna för kulturhistoriska byggnader.

Borgholms kommun representerar tillsammans med Region Blekinge arbetet för en hållbar utveckling i Bryssel

Pressmeddelande Publicerad: 2013-03-14 14:54 CET

På måndag den 18 mars arrangeras ett seminarium i Bryssel där politiker och tjänstemän från hela Europa diskutera sitt arbete med hållbar utveckling, och där Borgholms kommun och Region Blekinge är inbjudna att delta. Energikontor Sydost är partner i två av projekten; City_SEC och ENNEREG som arrangerar seminariet.

Ingen titel
Svenska mästare i energibesparing - Nu är det bara veckor kvar innan det avgörs

Pressmeddelande Publicerad: 2013-03-12 14:27 CET

Halvtid har passerat och nu lägger deltagarna in en extra växel för att öka sina chanser att bli Svenska Mästare i Energibesparing. Vårsolen får värma upp hemmet, en kvällspromenad ersätter TV-tittandet ja, uppfinningsrikedomen är stor när det gäller att ändra sitt beteende för att blir ett riktigt Energismart Team.

Hållbarare upphandlingar i Kalmar län

Pressmeddelande Publicerad: 2013-03-12 11:43 CET

Energikontor Sydost och Länsstyrelsen bjuder in till föreläsning och workshop på temat ”Klimatkrav i upphandling av transporttjänster”. Genom att öka kunskapen hos kommuner och landsting om hur de kan ställa energi- och klimatkrav vid upphandlingar, kan vi få produkter och tjänster som inte bara uppfyller givna funktioner utan också bli billigare i drift genom energieffektivare lösningar.

Ingen titel
Ölänning belönad i Berlin

Pressmeddelande Publicerad: 2013-03-08 12:01 CET

Lundegårds Camping och Stugby belönades med ett särskilt omnämnande på ITB mässan i Berlin den 8 mars, för det nybyggda lekhuset ”Skrattkammarön” som har mycket god energiprestanda.

Ingen titel
Lundegårds camping, Öland, nominerad till pris som delas ut på turistmässan ITB i Berlin

Pressmeddelande Publicerad: 2013-03-05 17:21 CET

Lundegårds camping och stugby är nominerad för att de har ett nybyggt lekhus på sitt campingområde med mycket bra energiprestanda. Lundegårds campings Mikael Henning, är den svenska representanten av de som nominerats till RELACS-priset. Han är nedbjuden till Berlin och kommer närvara när priset delas ut vid en ceremoni på ITB fredagen den 8 mars.

Kronobergs nya miljömål lanseras vid Miljömålsdagen 24 januari

Pressmeddelande Publicerad: 2013-01-22 11:10 CET

Länsstyrelsen i Kronobergs län, Regionförbundet södra Småland och Energikontor Sydost arrangerar tillsammans en miljömålskonferens på Teleborgs slott i Växjö. Länets nya miljömål lanseras, goda exempel lyfts fram och Klimatkommission Kronoberg delar ut framstegsstämpeln till tre framstående aktörer inom klimat- och energiområdet.


Sociala medier


PresskontakterBilderVideorPodcastsDokument