Pressmeddelanden

RSS

Stoppa Preems utbyggnad i Lysekil - avveckla det fossila!

Pressmeddelande Publicerad: 2020-03-02 15:19 CET

Upprop undertecknat av ledande miljöorganisationer i Sverige mot Preems planerade utbyggnad i Lysekil: Den 10 mars inleds förhandlingar i Lysekil med anledning av regeringens tillåtlighetsprövning av Preems ansökan om en utökad verksamhet som skulle göra företagets raffinaderi till Sveriges enskilt största utsläppskälla av koldioxid och innebära en ökning på 60 procent. Med anledning av detta har folkinitiativet Stoppa Preemraff tagit initiativ till ett Upprop mot Preems planerade utbyggnad. Uppropet har nu undertecknats av ett flertal av Sveriges framträdande miljöorganisationer och listan av undertecknare förväntas att fyllas på efterhand. Uppropet har publicerats i Dagens ETC 28/2 och i Bohusläningen 29/2. Uppropet med samtliga undertecknare presenteras nedan och i bifogad fil. För frågor och kontakt med folkinitiativet Stoppa Preemraff hör gärna av er till vår presskoordinator Jessica Lovell, Stoppa Preemraff, tel: 0762-393713, epost: lovell.jessica@gmail.com

Manifestation mot utbyggnaden av Preemraff

Pressmeddelande Publicerad: 2020-02-11 16:15 CET

Den 10e mars inleds förhandlingar i Lysekil med anledning av Regeringens tillåtlighetsprövning av oljeföretaget Preems ansökan om utökad verksamhet. Efter förhandlingsmötet kommer Mark- och miljööverdomstolen skriva ett yttrande som underlag för regeringens beslut. Med anledning av detta kallar folkinitiativet Stoppa Preemraff till en stor manifestation i Lysekil och bjuder alla att närvara för att uppmana regeringen att stoppa utbyggnaden av raffinaderiet och påbörja avvecklingen av det fossila. I samband med förhandlingarna planerar initiativet även att tillkännage ett upprop med underskrifter från en bred front av organisationer och personer som enats i sitt motstånd mot utbyggnaden.

Dags att nominera till Svenska Greenwashpriset 2020 - Sveriges minst attraktiva miljöpris!

Pressmeddelande Publicerad: 2019-12-20 13:34 CET

Idag öppnar nomineringen till Svenska Greenwashpriset 2020 - Sveriges minst attraktiva miljöpris! Under 10 år har priset årligen delats ut till det företag, organisation eller makthavare som anses vara årets största miljöförvillare. Värdiga nomineringar är de som skapat sig en överdrivet grön image med hjälp av vilseledande miljöbudskap. Nomineringen pågår till och med 10 februari. Vem tycker du förtjänar priset 2020?

Öppet brev angående Energistadgefördraget (Energy Charter Treaty)

Pressmeddelande Publicerad: 2019-12-10 14:09 CET

Sverige stäms på 17 miljarder med hjälp av fördraget ETC. Detta görs av företaget Aura Energy efter att Sverige 2018 beslutade förbjuda uranbrytning med anvisning till skydd av miljö och hälsa. Därför skriver vi nu till er, ministrar, kommissionärer, parlamentsledamöter och europaparlamentariker.

COP25: Håll koldioxidmarknader utanför Parisavtalets regelbok!

Pressmeddelande Publicerad: 2019-12-05 15:40 CET

Vi som skriver under detta brev kräver att koldioxidmarknader där kompensationsåtgärder tillåts hålls utanför Parisavtalets regelbok. Vi säger NEJ till en resolution om koldioxidmarknader vid COP25.

Sverige stäms på 17 miljarder på grund av nationell lagändring för miljön

Pressmeddelande Publicerad: 2019-11-29 16:04 CET

Denna vecka släpptes information om att Sverige stäms på 17 miljarder SEK av det australiensiska prospekteringsföretaget Aura Energy som har genomfört prospektering i Oviken I Jämtland. Stämningen bygger på att Sverige 2018 beslutade att förbjuda uranprospektering och uranbrytning. Företaget anser att Sverige är skyldiga att betala för de investeringar som gjorts i prospektering och framtida inkomster som nu går förlorade. Jordens Vänner motsätter sig Sveriges och Europas handels- och investeringsavtal vilka ger företag rätt att stämma stater när staten med demokratiska medel inför nya, progressiva lagar eller regleringar för exempelvis miljön.

Fridays for future för alla - även vuxna

Pressmeddelande Publicerad: 2019-09-18 15:17 CEST

Under det senaste året har ungdomar världen över strejkat för att säkra sin framtid. De har trotsat regn och oväder för att varje fredag sätta ner foten och kräva en förändring. En förändring som ännu inte skett gör att det nu är dags för de vuxna att hjälpa till för att få politikerna att reagera. Tillsammans ska vi, gamla som unga, se till att något händer och tillägna fredagen den 27:e september till vår framtid.

BU-utskottet: Handelsavtal hotar folkhälsan och landsbygden

Pressmeddelande Publicerad: 2019-08-16 13:31 CEST

Den senaste tiden har ett flertal handelsavtal rusat vidare och utgör nu ett allt större hot mot folkhälsan och landsbygden. CETA-avtalet med Kanada godkändes av det franska parlamentet, trots tidigare tal från Macron om ett ‘klimatveto’. USA har kommit överens med EU om att öka köttexporten till EU med 180%, medan Mercosur, handelsavtalet mellan södra Latinamerika och EU, färdigställts vilket också kommer att leda till ökad köttexport till EU.

Preem – vinnare av Svenska Greenwashpriset 2019

Pressmeddelande Publicerad: 2019-07-03 22:49 CEST

Den 3 juli delades priset för årets största miljöförvillare ut i Almedalen. Vinnaren i år blev Preem. Greenwashpriset delas årligen ut till ett företag, organisation eller makthavare som med hjälp av vilseledande miljöbudskap skapat sig en överdrivet grön image. Preem fick priset efter konkurrens med BRA Flyg och Swedegas.

Preem, Bra Flyg eller Swedegas – vem blir vinnaren av Sveriges minst attraktiva miljöpris, Svenska greenwashpriset 2019?

Pressmeddelande Publicerad: 2019-06-26 16:15 CEST

Preem, BRA Flyg och Swedegas i unikt panelsamtal om greenwashing. 3/7 arrangerar Jordens Vänner ett seminarium i Almedalen där alla de nominerade till Svenska Greenwashpriset 2019 kommer att delta.

Preems utbyggnad kan stoppas!

Pressmeddelande Publicerad: 2019-06-18 16:34 CEST

Preem har för tillfället hindrats från att bli Sveriges största klimatförstörare i och med att Mark och miljööverdomstolen igår sa ja till att pröva beslutet om utbyggnaden av Preemraff Lysekil. Vi i Nätverket Stoppa Preemraff välkomnar det.

Preems utbyggnad behöver stoppas!

Pressmeddelande Publicerad: 2019-06-07 11:54 CEST

På måndag fattar Mark- och miljööverdomstolen beslut o prövning av tillståndet som getts till Preems utbyggnad i Lysekil. Preem har fått grönt ljus att bygga ut anläggningen i Lysekil med fördubblade koldioxidutsläpp som konsekvens. Frågan sätter ljuset på flera saker: Preem bortser från det klimatnödläge vi befinner oss i, vilket visar de stora företagens vilja att öka utsläppen, med ´greenwashing’ som metod för att komma undan.

Jordens Vänners svarar flygbolaget BRA som nominerats till årets Greenwashpris

Pressmeddelande Publicerad: 2019-05-28 15:18 CEST

Under helgen släppte Jordens Vänner vilka tre kandidater som tävlar om årets Greenwashpris – antipriset för företag och samhällsaktörer som framställer sig som ”grönare” än de lyckas leva upp till. En av de nominerade var i år flygbolaget BRA, som i ett pressmeddelande försvarar sitt grönmålande. Jordens Vänner svarar här flygbolaget BRA Flyg.

Greenwashpriset 2019 - De nominerade!

Pressmeddelande Publicerad: 2019-05-24 14:29 CEST

Idag lanserar Jordens Vänner de nominerade till Svenska Greenwashpriset 2019! Priset delas ut till det företag, den organisation eller makthavare som anses vara störst miljöförvillare för året genom att ha skapat sig en överdrivet grön image med hjälp av vilseledande miljöbudskap. I år är flygbolaget BRA Flyg, Preem, Swedegas och nominerade till priset. Vem som vinner avgörs genom röstning på Jordens Vänners hemsida, och vinnaren presenteras under Almedalsveckan.

Starkt stöd för nattåg i norra Europa.

Pressmeddelande Publicerad: 2019-04-29 09:27 CEST

Det finns ett starkt stöd bland svenska EU-kandidater för nattåg till kontinenten och förenklad bokning av internationella tåg för att minska klimatpåverkan. Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna och Feministiskt Initiativ har också förslag för att begränsa flygresandet under de kommande åren. Det nya svenska Partiet Vändpunkt går längst och kan även tänka sig att förbjuda flyg på korta distanser.

Öppet brev till regeringen med anledning av förhandlingar i FN om ett bindande fördrag för företag och mänskliga rättigheter

Pressmeddelande Publicerad: 2019-02-11 15:59 CET

Vi skriver för att uppmana regeringen att inkomma med kommentarer och förslag till förhandlingarna i FN:s mellanstatliga arbetsgrupp om ett bindande fördrag för transnationella företag och mänskliga rättigheter. Deadline för förslag är den 28 februari.

Aktivister invaderar Davos gator i protest mot ISDS “företagsdomstolar”

Pressmeddelande Publicerad: 2019-01-22 12:24 CET

Pålästa aktivister, klädda som företagsvargar, kommer att invadera Davos gator vid världsekonomiskt forums (WEF) årsmöte för att protestera mot storföretagens rätt att stämma stater, enligt kontroversiella "Investors State Dispute Settlement" (ISDS).

Dags att nominera till Svenska Greenwashpriset - Sveriges minst attraktiva miljöpris!

Pressmeddelande Publicerad: 2018-12-21 08:00 CET

Idag öppnar nomineringarna till Svenska Greenwashpriset 2019 - Sveriges minst attraktiva miljöpris! Priset delas årligen ut till det företag, den organisation eller den makthavare som anses vara störst miljöförvillare under året. Värdiga nomineringar är de som skapat sig en överdrivet grön image med hjälp av vilseledande miljöbudskap. Nomineringen pågår till och med 1 mars.

Jordens Vänner mobiliserar mot utbyggnaden av Preemraff

Pressmeddelande Publicerad: 2018-12-13 09:25 CET

Startar arbetsgrupp för att organisera motståndet.

Klimatmanifestation i Göteborg 30/11

Pressmeddelande Publicerad: 2018-11-28 07:00 CET

I Greta Thunbergs anda samlas människor varje fredag för att tillsammans manifestera för klimatet. #FridaysForFuture har pågått hela hösten och i hela Sverige och fler och fler anslutet sig. Nu på fredag 30 november innan klimattoppmötet i Polen är särskilt många manifestationer planerade. I Göteborg kommer människor att samlas utanför Stadshuset mellan kl 15-18. Manifestationer är planerade på över 80 andra orter.

E-postaktion: Ifrågasätt flygbolagens falska klimatstrategi!

Pressmeddelande Publicerad: 2018-11-14 15:23 CET

Genom den så kallade CORSIA-strategin försöker flygbolag blockera EU:s möjligheter att införa skatter och regler för att klara klimatmålen. Jordens vänner startar idag en e-postaktion för att uppmana EU- parlamentet och EU länderna att förhindra detta. - Våra politiker bör ta ställning emot att flygbolagen får diktera miljöpolitiken och för ett införande av ekonomiska styrmedel som skatt på flygbränsle, säger Mattias Nilsson från Jordens Vänner.

Uttalande kring FN-förhandlingarna

Pressmeddelande Publicerad: 2018-10-22 11:03 CEST

Sent i fredagskväll avslutades den fjärde omgången av FN-förhandlingar för ett internationellt rättsligt bindande instrument för transnationella och andra företag i förhållande till mänskliga rättigheter. Detta instrument har förutsättningarna att fylla igen de rättsliga luckor som finns för framförallt transnationella företag gällande mänskliga rättigheter. Det identifieras som en möjlighet att ta ett reellt steg mot en ökad trygghet och minskade kränkningar världen över.

Elever i Göteborg ska klimatstrejka!

Pressmeddelande Publicerad: 2018-09-06 07:30 CEST

Elever på Sannaskolan i Göteborg ska strejka för klimatet. Inspirerade av Greta Thunbergs klimatstrejk utanför Riksdagen vill de uppmärksamma klimatfrågan. Nu på fredag den 7 september kl 10.45 börjar strejken som pågår i en timme. De gör det för att pressa politiker att bry sig mer om klimatfrågorna.

Unga mobiliserar för klimatet - anordnar klimatmarsch i Göteborg den 8:e september.

Pressmeddelande Publicerad: 2018-09-04 07:00 CEST

Den 8:e september är en global aktionsdag för miljörörelsen. Över hela världen anordnas aktioner för att uppmärksamma klimatförändringarna och kräva 100% omställning till förnybar energi för alla. I Göteborg anordnar unga en klimatmarsch och en namninsamling som kräver solpaneler på alla Göteborgs Stads byggnader.

Vinnaren av Svenska Greenwashpriset 2018!

Pressmeddelande Publicerad: 2018-08-21 18:30 CEST

Greenwashpriset 2018 går till Centerpartiets styrelse. Sedan i maj har omröstningen varit öppen på Jordens Vänners hemsida, och strax över 3000 personer har röstat. Centerpartiet vann med nästan 60% av rösterna. Övriga nominerade i år var Växjö kommun och initiativet Svenska Skogen. Prisutdelningen ägde rum i ABF-huset i Stockholm tisdagen den 21 augusti.

Prisutdelning av Svenska Greenwashpriset 2018

Pressmeddelande Publicerad: 2018-08-17 15:12 CEST

Den 21 augusti ska priset för årets största miljöförvillare delas ut. Greenwashpriset delas ut till det företag, organisation eller makthavare som varit bäst på att med hjälp av vilseledande miljöbudskap skapa sig en överdrivet grön image. På Jordens Vänners hemsida har omröstningen varit öppen sedan början av maj, och i skrivande stund har över 3000 röster kommit in. De nominerade i år har varit Centerpartiets styrelse, Växjö kommun och initiativet Svenska Skogen.

Jordens Vänner flyttar prisutdelning från Almedalen

Pressmeddelande Publicerad: 2018-07-04 08:00 CEST

En av miljörörelsens årliga höjdpunkter, Svenska Greenwashpriset, lämnar Almedalen för att komma närmare allmänheten. - Med tanke på den ökade tillgängligheten, tror vi på stor uppslutning och även att vinnaren dyker upp, säger Sofia Hedström, enhetschef Jordens Vänner.

Jordens Vänner flyttar prisutdelning från Almedalen

Pressmeddelande Publicerad: 2018-06-29 13:13 CEST

Alliansens gröna röst riskerar hattrick i grönmålning när Greenwashpriset flyttar till storstaden och en större publik. - Vi hoppas på stor uppslutning, med tanke på den ökade tillgängligheten, och även att vinnaren dyker upp, säger Sofia Hedström, enhetschef Jordens Vänner.

Snabba tåg i hela landet redan om 15 år – Nej till nya vägar, flygplatser och externa köpcentra

Pressmeddelande Publicerad: 2017-12-04 11:51 CET

Det är bra att nya snabba banor byggs mellan storstäderna och längs Norrlandskusten, men orimligt att de inte skall vara klara förrän om 30 år. Sverige bör satsa 1 procent av BNP på tågen, då kan banorna stå klara redan om 15 år. Det skriver Jordens Vänner i sin remiss till Trafikverkets förslag på investeringar under de kommande tio åren.

Kampen mot fulhandelsavtalet Ceta fortsätter

Pressmeddelande Publicerad: 2017-12-01 10:43 CET

Regeringen beslutade igår, torsdag, att lämna en proposition till riksdagen att godkänna Ceta-avtalet mellan EU och Kanada. Jordens Vänner, den svenska grenen av världens största gräsrotsrörelse för miljö och solidaritet, är kritiska men hoppfulla att avtalet skall falla. – Detta fulhandelsavtal förskjuter makten till stora företag och ger dem stort inflytande över kommande lagstiftning, istället för att värna om demokrati, bra miljöskydd och ett levande jordbruk i EU, säger Andrea Söderblom-Tay, ordförande i Jordens Vänner.


Sociala medier


Bilder  Videor   Podcasts

   RSS


    Dokument