Pressmeddelanden 2018


Ingen titel
Dags att nominera till Svenska Greenwashpriset - Sveriges minst attraktiva miljöpris!

Pressmeddelande Publicerad: 2018-12-21 08:00 CET

Idag öppnar nomineringarna till Svenska Greenwashpriset 2019 - Sveriges minst attraktiva miljöpris! Priset delas årligen ut till det företag, den organisation eller den makthavare som anses vara störst miljöförvillare under året. Värdiga nomineringar är de som skapat sig en överdrivet grön image med hjälp av vilseledande miljöbudskap. Nomineringen pågår till och med 1 mars.

Jordens Vänner mobiliserar mot utbyggnaden av Preemraff

Pressmeddelande Publicerad: 2018-12-13 09:25 CET

Startar arbetsgrupp för att organisera motståndet.

Klimatmanifestation i Göteborg 30/11

Pressmeddelande Publicerad: 2018-11-28 07:00 CET

I Greta Thunbergs anda samlas människor varje fredag för att tillsammans manifestera för klimatet. #FridaysForFuture har pågått hela hösten och i hela Sverige och fler och fler anslutet sig. Nu på fredag 30 november innan klimattoppmötet i Polen är särskilt många manifestationer planerade. I Göteborg kommer människor att samlas utanför Stadshuset mellan kl 15-18. Manifestationer är planerade på över 80 andra orter.

Ingen titel
E-postaktion: Ifrågasätt flygbolagens falska klimatstrategi!

Pressmeddelande Publicerad: 2018-11-14 15:23 CET

Genom den så kallade CORSIA-strategin försöker flygbolag blockera EU:s möjligheter att införa skatter och regler för att klara klimatmålen. Jordens vänner startar idag en e-postaktion för att uppmana EU- parlamentet och EU länderna att förhindra detta. - Våra politiker bör ta ställning emot att flygbolagen får diktera miljöpolitiken och för ett införande av ekonomiska styrmedel som skatt på flygbränsle, säger Mattias Nilsson från Jordens Vänner.

Uttalande kring FN-förhandlingarna

Pressmeddelande Publicerad: 2018-10-22 11:03 CEST

Sent i fredagskväll avslutades den fjärde omgången av FN-förhandlingar för ett internationellt rättsligt bindande instrument för transnationella och andra företag i förhållande till mänskliga rättigheter. Detta instrument har förutsättningarna att fylla igen de rättsliga luckor som finns för framförallt transnationella företag gällande mänskliga rättigheter. Det identifieras som en möjlighet att ta ett reellt steg mot en ökad trygghet och minskade kränkningar världen över.

Ingen titel
Elever i Göteborg ska klimatstrejka!

Pressmeddelande Publicerad: 2018-09-06 07:30 CEST

Elever på Sannaskolan i Göteborg ska strejka för klimatet. Inspirerade av Greta Thunbergs klimatstrejk utanför Riksdagen vill de uppmärksamma klimatfrågan. Nu på fredag den 7 september kl 10.45 börjar strejken som pågår i en timme. De gör det för att pressa politiker att bry sig mer om klimatfrågorna.

Ingen titel
Unga mobiliserar för klimatet - anordnar klimatmarsch i Göteborg den 8:e september.

Pressmeddelande Publicerad: 2018-09-04 07:00 CEST

Den 8:e september är en global aktionsdag för miljörörelsen. Över hela världen anordnas aktioner för att uppmärksamma klimatförändringarna och kräva 100% omställning till förnybar energi för alla. I Göteborg anordnar unga en klimatmarsch och en namninsamling som kräver solpaneler på alla Göteborgs Stads byggnader.

Ingen titel
Vinnaren av Svenska Greenwashpriset 2018!

Pressmeddelande Publicerad: 2018-08-21 18:30 CEST

Greenwashpriset 2018 går till Centerpartiets styrelse. Sedan i maj har omröstningen varit öppen på Jordens Vänners hemsida, och strax över 3000 personer har röstat. Centerpartiet vann med nästan 60% av rösterna. Övriga nominerade i år var Växjö kommun och initiativet Svenska Skogen. Prisutdelningen ägde rum i ABF-huset i Stockholm tisdagen den 21 augusti.

Prisutdelning av Svenska Greenwashpriset 2018

Pressmeddelande Publicerad: 2018-08-17 15:12 CEST

Den 21 augusti ska priset för årets största miljöförvillare delas ut. Greenwashpriset delas ut till det företag, organisation eller makthavare som varit bäst på att med hjälp av vilseledande miljöbudskap skapa sig en överdrivet grön image. På Jordens Vänners hemsida har omröstningen varit öppen sedan början av maj, och i skrivande stund har över 3000 röster kommit in. De nominerade i år har varit Centerpartiets styrelse, Växjö kommun och initiativet Svenska Skogen.

Ingen titel
Jordens Vänner flyttar prisutdelning från Almedalen

Pressmeddelande Publicerad: 2018-07-04 08:00 CEST

En av miljörörelsens årliga höjdpunkter, Svenska Greenwashpriset, lämnar Almedalen för att komma närmare allmänheten. - Med tanke på den ökade tillgängligheten, tror vi på stor uppslutning och även att vinnaren dyker upp, säger Sofia Hedström, enhetschef Jordens Vänner.

Ingen titel
Jordens Vänner flyttar prisutdelning från Almedalen

Pressmeddelande Publicerad: 2018-06-29 13:13 CEST

Alliansens gröna röst riskerar hattrick i grönmålning när Greenwashpriset flyttar till storstaden och en större publik. - Vi hoppas på stor uppslutning, med tanke på den ökade tillgängligheten, och även att vinnaren dyker upp, säger Sofia Hedström, enhetschef Jordens Vänner.


Sociala medier


BilderVideorPodcastsDokument