Pressmeddelanden 2018


Ingen titel
Nu utbildas framtidens reko-odlare

Pressmeddelande Publicerad: 2018-12-11 09:32 CET

Fler vill jobba med odling, hållbarhet och framtidens reko-mat. De senaste åren har antalet småproducenter blivit fler och från konsumenterna ökar efterfrågan på ekologisk, närodlad mat. Att det är viktigt med hållbar livsmedelsproduktion är inget nytt – men i samband med att småproducenterna blir fler ökar behovet av mer kunskap om självförsörjning.

Ingen titel
Naturbruksskolorna Sötåsen och Svenljunga i nytt klimatsmart samarbete med GöteborgsOperan

Pressmeddelande Publicerad: 2018-12-05 10:59 CET

Under förra veckan serverade GöteborgsOperans Restaurang viltkött och ekologiska grönsaker direkt från naturbruksskolorna Sötåsen och Svenljunga. Detta var starten för ett ekologiskt, närodlat och klimatsmart samarbete med syfte att föra producent och konsument närmare varandra.

Information om händelsen på Sötåsen natten till tisdag 181204

Pressmeddelande Publicerad: 2018-12-04 13:05 CET

Klockan 23.30 natten till tisdag anländer en 17-årig ungdom till naturbruksskolan Sötåsens område. Personen i ifråga är inte elev på skolan. I samband med att personal från internatet avvisar personen från skolområdet attackeras denne av 17-åringen och blodvite uppstår. Ambulans och polis kallas till platsen och omhändertagande sker.

Ingen titel
Hästtjejen som lever drömlivet

Pressmeddelande Publicerad: 2018-11-09 07:43 CET

Jeannette Lilja har varit galen i hästar sedan hon var tre år gammal och har jobbat med dem de senaste 13 åren. Men det var inte förrän hon läste utbildningen Verksamhetsledare inom hästrelaterade näringar som hon insåg hur mycket hon faktiskt älskar hästar.

Ingen titel
Pressinbjudan: Skolmästerskap i plöjning på Uddetorp

Pressmeddelande Publicerad: 2018-10-08 10:11 CEST

Onsdagen den 10 oktober håller Naturbruksskolan Uddetorp i Skara skolmästerskap i plöjning.

Ingen titel
Fina placeringar för BYS i hovslageri-VM

Pressmeddelande Publicerad: 2018-09-18 11:31 CEST

I helgen gjorde hovslagare från hela världen upp om vilka som är bäst och de svenska lagen fick fina placeringar.

Ingen titel
Fler intresserade av landets enda klövvårdsutbildning

Pressmeddelande Publicerad: 2018-08-29 10:29 CEST

Intresset för klövvårdsutbildningen på BYS, Biologiska yrkeshögskolan i Skara, har ökat de senaste åren och i år är alla platser fyllda. Det stora intresset beror till stor del på att fler lantbrukare har börjat få upp ögonen för att friska klövar ger en glad ko som ger högre avkastning.

Ingen titel
Pressinbjudan: Träffpunkt för simulatorbaserad utbildning i Almedalen

Pressmeddelande Publicerad: 2018-06-26 12:04 CEST

Hur kan skolan bidra till minskade utsläpp av växthusgaser? Under Almedalsveckan visar projektet Simgården upp hur man arbetar med simulatorteknik i naturbruksutbildningarna i Västra Götalandsregionen. I montern kan du prova på allt från att fälla träd och köra skördetröska till att backa med släp i de toppmoderna simulatorerna.

Ingen titel
Pressinbjudan: Sommaraktiviteter på Naturbruksskolan Sötåsen

Pressmeddelande Publicerad: 2018-06-21 08:57 CEST

Djur, natur och härlig gemenskap. Under några dagar får ungdomar chansen att börja sommarlovet med ett miniläger fyllt av aktiviteter. Ta hand om både små och stora djur, prova på att köra lantbruksmaskiner och se hur grönsaker odlas. Sötåsens sommarläger är en uppskattad tradition där fler får möjlighet att prova på livet på en gård.

Pressinbjudan: Hearing för trädgårdsbranschen med Anders Stålhand

Pressmeddelande Publicerad: 2018-06-12 08:58 CEST

Den 15 bjuder Naturbruksförvaltningen in till en hearing med Anders Stålhand, som tidigare synts som trädgårdsmästare i TV4:s ”Äntligen hemma” och som chefsträdgårdsmästare på Göteborgs Botaniska trädgård. Numera arbetar Anders med att utbilda framtidens trädgårdsmästare som yrkeslärare på Naturbruksförvaltningens vuxenutbildningar och på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara.

Pressinbjudan: Studentfirande på Naturbruksskolorna Sötåsen, Svenljunga och Uddetorp

Pressmeddelande Publicerad: 2018-06-11 09:27 CEST

Snart är 139 elever från Naturbruksskolorna Sötåsen, Svenljunga och Uddetorp redo för nya utmaningar.!

Ingen titel
Nu kan du lära dig mer om växter tillsammans med Anders Stålhand

Pressmeddelande Publicerad: 2018-06-04 15:29 CEST

Anders Stålhand är sedan tidigare känd som trädgårdsmästaren i Äntligen hemma och har de senaste åren varit chefsträdgårdsmästare på Göteborgs botaniska trädgård. Nu har han istället valt att satsa på att utbilda framtidens trädgårdsmästare hos Naturbruksförvaltningen. Under maj började han som utbildningsledare på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara samt kursledare för Naturbruksförvaltningens vuxenutbildningar.

Ingen titel
Pressinbjudan: Examenshögtid och avslutning för Biologiska Yrkeshögskolan i Skara

Pressmeddelande Publicerad: 2018-05-29 13:36 CEST

Snart är ett gäng nya agrotekniker, hovslagare, djurvårdare, klövvårdare och verksamhetsledare inom häst redo för arbetsmarknaden. Fredagen den 1 juni hålls avslutning och examenshögtid för BYS i Skara domkyrka. Avslutningen börjar kl. 14.00 och innehåller tal av rektor, sång och musik och utdelning av stipendier och examensbevis.

Ingen titel
Korna stylas och visas upp - skolmästerskap i Showmanship på Uddetorp

Pressmeddelande Publicerad: 2018-05-07 15:08 CEST

Vilken skola är bäst på att styla och visa upp en ko? Det avgörs onsdagen den 9 maj på Uddetorp i Skara, då skolmästerskapen i Showmanship avgörs.

Ingen titel
Pressinbjudan: Skol-SM i hund på Axevalla Hästcentrum

Pressmeddelande Publicerad: 2018-04-13 09:04 CEST

Onsdagen den 18 april avgörs skolmästerskapet i hundträning på Axevalla Hästcentrum. Gymnasieelever från hela Sverige som valt inriktning hund tävlar under hela dagen om vem som tar hem årets vandringspris.

Ingen titel
Linda gjorde sin praktik på hästklinik i Paris

Pressmeddelande Publicerad: 2018-04-06 08:16 CEST

Linda Jonasson är hästtjejen från Linköping som valde att göra sin LIA (Lärande i Arbetslivet) på specialistklinik för hästar utanför Paris.

Ingen titel
Initiativ från elever stod bakom Uddetorps traktorvecka

Pressmeddelande Publicerad: 2018-03-16 15:42 CET

Under veckan som gått har Naturbruksskolan Uddetorp fyllts med elevernas egna traktorer. Tillsammans med fritidspersonalen har de anordnat årets traktorvecka - dagar som bestått av uppvisningar, kortege genom Skara, tut-bingo och många andra aktiviteter.

Ingen titel
Amerikanskan som startar grönsaksodling i Dalarna

Pressmeddelande Publicerad: 2018-03-13 11:29 CET

Amerikanskan Finley Blackburn trodde att hon skulle jobba med något inom fysik, eller kanske som civilingenjör. Men ödet ville annorlunda och nu känner hon för första gången att hon har hittat helt rätt – som grönsaksodlare i Dalarna!

Ingen titel
Miljötemadag på Sötåsen

Pressmeddelande Publicerad: 2018-03-05 08:23 CET

På Naturbruksskolorna Sötåsen och Uddetorp är miljö och hållbarhet en viktig del i utbildningarna. Onsdagen den 7 mars samlas eleverna från båda skolorna på Sötåsen för att ägna en hel dag åt workshops på temat miljö.

Ingen titel
Invigning av framtidens undervisning

Pressmeddelande Publicerad: 2018-02-26 16:12 CET

Den 1 mars invigs nya högteknologiska utbildningsmiljöer på Naturbruksskolorna Sötåsen och Uddetorp. På båda skolorna finns nu centrum för simulatorteknik där elever kan träna på att köra traktor, skördetröska, skogsmaskin och andra tunga fordon med hjälp av den senaste tekniken.

Ingen titel
Pressinbjudan: Virtuella ridlektioner och smidesshow på Eurohorse

Pressmeddelande Publicerad: 2018-02-19 15:36 CET

I Naturbruksförvaltningens monter på Eurohorse i Göteborg bjuds mässans besökare på allt från virtuella ridlektioner till uppvisningar och spännande seminarier.

Ingen titel
Studenter och lärare från BYS till Svenska landslaget

Pressmeddelande Publicerad: 2018-02-12 08:04 CET

Johannes Sandsten och Elias Hasselgren läser sista året på BYS hovslagarskola i Skara. Sedan en vecka tillbaka kan de även titulera sig som deltagare i Svenska lärlingslandslaget för hovslageri. Under samma kvaltävling tog även deras lärare Tobias Nilsson hem en plats i landslaget för yrkesverksamma.

Ingen titel
Ny islandshästutbildning till Axevalla hästcentrum

Pressmeddelande Publicerad: 2018-02-01 13:11 CET

I augusti startar en ny gymnasieutbildning vid Axevalla hästcentrum. Förutom hästskötarutbildning för ridning och trav erbjuds nu även inriktning mot islandshäst. För den som ska göra gymnasievalet är inriktningen redan nu sökbar. 

Ny framtidsutbildning inom förnybar energi till Biologiska Yrkeshögskolan i Skara

Pressmeddelande Publicerad: 2018-01-26 14:32 CET

Nu kan Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS) även erbjuda yrkeshögskoleutbildning till drifttekniker inom förnybar energi. Det meddelades av Myndigheten för Yrkeshögskolan under fredagens presskonferens.


Sociala medier


Presskontakter


Jessica Dahlberg
Jessica Dahlberg

Presskontakt

jessica.c.dahlberg@vgregion.se

0730-98 37 02

Maria Kvarnmarker
Maria Kvarnmarker

Kommunikationschef

maria.kvarnmarker@vgregion.se

070-0823527


BilderVideorPodcastsDokument