Pressmeddelanden 2019


Ingen titel
Ny teknik för bättre arbetsmiljö i stallet testas

Pressmeddelande Publicerad: 2019-12-11 08:42 CET

På Axevalla Hästcentrum har man sedan några veckor tillbaka fått en ny hjälpreda i stallet. Där finns numera inte bara de traditionella stallredskapen utan också en högteknologisk prototyp som hjälper till att avlasta elever och personal i arbetet i stallet och på anläggningen. Prototypen består av en maskin på sex hjul som kan fjärrstyras och användas som en hjälpreda i flera olika tunga arbetsmoment.

Ingen titel
Pressinbjudan: Seminarieturné om lärande för hållbar utveckling avslutas i Svenljunga

Pressmeddelande Publicerad: 2019-11-20 11:02 CET

Naturbruksskolan Svenljunga står värd för en seminariedag om lärande för hållbar utveckling i utbildning. Syftet är att informera om det nya digitalt baserade metodmaterialet för didakatisk utveckling som Skolverket tagit fram i samarbete med ett antal lärosäten i Sverige. Tillsammans med Universitets och högskolerådets verksamhet Den globala skolan har fyra seminarier planerats tillsammans med Skolverket under hösten 2019. Svenljunga avslutar turné som tidigare varit i Stockholm, Luleå och Lund.

Ingen titel
Pressinbjudan: En vecka med fokus på värdegrund

Pressmeddelande Publicerad: 2019-10-18 07:32 CEST

Under en hel vecka jobbar Naturbruksskolan Uddetorp med värdegrund, vilket märks både under lektioner, genom besök från föreläsare och organisationer – och i matsalen.

Ingen titel
Pressinbjudan: Skol-SM i plöjning på Uddetorp

Pressmeddelande Publicerad: 2019-10-07 08:40 CEST

Onsdagen den 9 oktober håller Naturbruksskolan Uddetorp i Skara skolmästerskap i plöjning.

Ingen titel
Expertens tips: så tar vi bäst hand om den biologiska mångfalden

Pressmeddelande Publicerad: 2019-09-30 11:28 CEST

Så blommor, plantera buskar eller bygga insektshotell – det finns mycket vi kan göra för att hjälpa de viktiga insekterna att överleva, men hur vet vi egentligen vad som fungerar och vilka insatser vi ska satsa på? Det har Olle Kvarnbäck, som är agronom och biolog och driver företaget Naturvisaren, jobbat för att ta reda på de under senaste åren. 

Ny gymnasieutbildning för upplevelseturism outdoor startas på Naturbruksskolan Svenljunga

Pressmeddelande Publicerad: 2019-09-24 08:13 CEST

Till höstterminen 2020 startar en ny gymnasieutbildning på Naturbruksskolan Svenljunga. Utbildningen "Upplevelseturism outdoor" vänder sig till den som vill tillbringa mycket tid utomhus, som vill jobba inom turism eller som vill utvecklas inom ledarskap. 

Ingen titel
Att lära av varandra – både hemma och utomlands

Pressmeddelande Publicerad: 2019-09-10 10:52 CEST

Olle Kjellén läser sista året på Naturbruksprogrammet på Uddetorp i Skara. Efter studenten vill han fortsätta jobba inom lantbruk eller plugga vidare och utbilda sig på högre nivå, något som han förberett sig för genom att prova på yrket både hemma i Sverige och utomlands.

Ingen titel
Fjärrundervisning med robotar testas på Västra Götalandsregionens naturbruksskolor

Pressmeddelande Publicerad: 2019-09-06 08:34 CEST

Långa resor är ofta både en tidstjuv och en klimatbov. Därför testar nu Västra Götalandsregionens naturbruksskolor Sötåsen, Uddetorp och Svenljunga hur fjärrstyrda robotar kan användas i undervisningen för att både lärare och elever ska kunna vara närvarande trots att man befinner sig på en annan plats.

Ingen titel
Pressinbjudan: Se resultaten av insatser för biologisk mångfald på Uddetorp

Pressmeddelande Publicerad: 2019-08-28 12:40 CEST

På Naturbruksskolan Uddetorp i Skara växer inte bara spannmål och grönsaker, utan också färgglada blomsterremsor där fjärilar, humlor och andra insekter stormtrivs. Nu lider växtsäsongen mot sitt slut och trots att många av remsorna fortfarande står i full blom kan man börja utvärdera resultaten av de insatser som gjorts.

Pressinbjudan: Ekokväll på Uddetorp

Pressmeddelande Publicerad: 2019-08-25 19:31 CEST

Onsdagen den 28 augusti hålls en inspirationskväll med fokus på ekologisk odling och självhushållning på Naturbruksskolan Uddetorp. Under kvällen delar Anders Stålhand, känd från TV4-programmet ”Äntligen hemma” och som tidigare chefsträdgårdsmästare på Botaniska trädgården i Göteborg, med sig av sina odlingstips både för nybörjare och mer rutinerade odlare.

Ingen titel
Malin utvecklar framtidens praktiska mattelektioner

Pressmeddelande Publicerad: 2019-08-23 13:52 CEST

Mattelektionerna behöver inte alltid bestå av att sitta i skolbänken och räkna, utan kan också innehålla praktiska övningar som gör ämnet lättare och roligare. Det vill Malin Bergsten, matematiklärare på Naturbruksskolan Svenljunga, vara med och bidra till.  Malin blev en av de 20 matematiklärare från hela Sverige som förra veckan fick delta i konferensen Kleindagarna, där de nominerade lärarna tillsammans med forskare och experter fick jobba med att ta fram lektionsupplägg som ska göra matematik roligt, intressant och lättare att förstå.

Ingen titel
Projekt för korta livsmedelskedjor får fortsatt finansiering

Pressmeddelande Publicerad: 2019-06-28 10:26 CEST

Sedan 2016 har Naturbruksförvaltningen deltagit i ett EU-finansierat projekt för att gynna små och medelstora livsmedelsproducenter. I veckan blev det klart att projektet får ytterligare finansiering och kan fortsätta ett år till.

Ingen titel
Så jobbar naturbruksskolorna för att rädda viktiga insekter

Pressmeddelande Publicerad: 2019-06-25 15:53 CEST

Många av våra viktiga insekter är utrotningshotade och de närmsta åren kan ännu fler arter rödlistas. På naturbruksskolorna Sötåsen och Uddetorp testas därför flera olika åtgärder för att gynna viktiga djur och insekter. Dels för att själva göra en insats för den biologiska mångfalden, men också för att inspirera andra till att göra likadant.

Ingen titel
Pressinbjudan: Studentfirande på Västra Götalandsregionens naturbruksskolor

Pressmeddelande Publicerad: 2019-06-07 11:10 CEST

Torsdagen den 13 juni firas studenterna på Naturbruksskolorna Sötåsen, Uddetorp, Svenljunga och Axevalla Hästcentrum. Eleverna som tar studenten har gått Naturbruksprogrammet med inriktning mot skog, djur, lantbruk eller trädgård eller gymnasiesärskolans program för skog, mark och djur.

Ingen titel
Sötåsen prisas för långsiktigt och hållbart miljöarbete

Pressmeddelande Publicerad: 2019-05-28 15:45 CEST

Naturbruksskolan Sötåsen blev i år en av stipendiaterna när Västra Götalandsregionens interna miljöstipendie delades ut. Sötåsen tilldelas 40 000 kronor för sitt långsiktiga och framgångsrika arbete med hållbar utveckling där miljöarbetet genomsyrar hela verksamheten och inspirerar både elever och externa aktörer.

Ingen titel
De blev bäst i Europa på skog

Pressmeddelande Publicerad: 2019-05-25 23:57 CEST

Österrike är bäst i Europa på skog. Det blev klart under avslutningsmiddagen för Europamästerskapen i skog som hölls under lördagskvällen. Både herr- och damlaget från Österrike var de som presterat bäst när det totala resultatet presenterades. För det svenska laget från Svenljunga blev det en 13:e plats av 22 lag.

Ingen titel
God klövhälsa är hennes kall

Pressmeddelande Publicerad: 2019-05-23 13:57 CEST

Klövspånet flyger runt Sara när hon manövrerar vinkelslipen med en numera van hand. Det kan vara svårt i början innan man fått in rätta handlaget, berättar hon. Att hantera en tung vinkelslip över ett minimalt område och samtidigt ha koll på 600 kilo mjölkko kräver sin utövare. Men det är inget som skrämmer Sara och hennes handledare Ida Karlsson som båda älskar sina jobb.

Ingen titel
Pressinbjudan: Europamästerskapen i Skog på Naturbruksskolan Svenljunga

Pressmeddelande Publicerad: 2019-05-19 20:53 CEST

Den 24-25 maj fylls Svenljunga med ljudet från motorsågar, ett stort mått tävlingsanda och tävlingsdeltagare från hela Europa. Det är nämligen dags att göra upp om vem som är bäst i Europa på skog. EM i skog arrangeras i år för 18:e gången och har tidigare hållits i bland annat Italien, Österrike, Ungern och Schweiz. I år hålls den fartfyllda tävlingen för första gången på svensk mark på Naturbruksskolan i Svenljunga.

Ingen titel
De fick sina drömjobb - innan examen

Pressmeddelande Publicerad: 2019-05-08 17:15 CEST

Växtodlingssäljare på Swedish agro respektive Lantmännen i Uppsala - så lyder Albin Johansson och Jakob Thorbergs nya titlar från och med i sommar. De tar båda examen från agroteknikerutbildningen vid Biologiska yrkeshögskolan i Skara, BYS, i vår.

Ingen titel
Driven skogsmästare ny utbildningsledare på BYS

Pressmeddelande Publicerad: 2019-05-08 15:08 CEST

Strax efter årsskiftet fick Biologiska yrkeshögskolan i Skaras utbildning till småskalig virkesförädlare en ny utbildningsledare. Hon heter Jennie Larsson och är en passionerad skogsmästare som brinner för miljö och utveckling.

Ingen titel
Nytt samarbete: Tillsammans är vi Skolstaden Skara

Pressmeddelande Publicerad: 2019-05-07 14:12 CEST

Idag skrev Skara kommun, Västra Götalandsregionen och Olinsgymnasiet under en avsiktsförklaring för Skolstaden Skara. Syftet med avsiktsförklaringen är att sätta elevernas bästa i fokus för att gynna lärande, öka valmöjligheterna och stärka banden mellan skolorna – och därigenom också stärka Skara som skolstad.

Ingen titel
Pressinbjudan: Skolmästerskap i showmanship på Uddetorp

Pressmeddelande Publicerad: 2019-05-06 07:48 CEST

Vilken skola är bäst på att styla och visa upp en ko? Det avgörs torsdagen den 9 maj på Uddetorp i Skara, då det är dags för skolmästerskap i Showmanship.

Ingen titel
Pressinbjudan - Landskamp inför EM i skog på Naturbruksskolan Svenljunga

Pressmeddelande Publicerad: 2019-04-23 08:01 CEST

Är vi eller grannlandet bäst på skog? Lördagen den 27 april möts skogselever från Sverige och Norge på Naturbruksskolan Svenljunga för att tävla i grenar som kvistning, fällning och precisionskap. Landskampen mellan Sverige och Norge är en förtävling inför Europamästerskapen i Skog, som går av stapeln den 24-25 maj på Naturbruk Svenljunga.

Axevalla Hästcentrums medverkan i paddockprogrammet på Eurohorse inställd

Pressmeddelande Publicerad: 2019-04-03 11:16 CEST

Axevalla Hästcentrums medverkan i paddockprogrammet på Eurohorse är inställd på grund av förkylningsvirus hos de hästar som skulle använts i uppvisningarna. Därför har man tagit beslutet att ställa in medverkan och låta hästarna vila. Veterinär har varit på plats och tagit prover och bedömt att det inte är någon allvarlig smitta.

Ingen titel
Pressinbjudan: Virtuella ridlektioner och uppvisningar i paddocken under Eurohorse

Pressmeddelande Publicerad: 2019-03-28 07:39 CET

I Naturbruksförvaltningens monter (B09:14) på Eurohorse i Göteborg bjuds mässans besökare bland annat på virtuella ridlektioner och uppvisningar av elever och lärare från Axevalla Hästcentrum.

Ingen titel
Generaldirektören för MYH uppmärksammar Biologiska Yrkeshögskolan i Skara

Pressmeddelande Publicerad: 2019-03-15 14:07 CET

Under torsdagen fick BYS besök från Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH). Varje år gör myndigheten besök på några utvalda yrkeshögskolor runt om i landet för att lära sig mer om verksamheten.

Pressinbjudan: Biologiska yrkeshögskolan i Skara uppmärksammas

Pressmeddelande Publicerad: 2019-03-13 16:31 CET

Torsdagen den 14 mars får Biologiska yrkeshögskolan i Skara, besök av generaldirektören av Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH. Varje år gör MYH besök på några utvalda yrkeshögskolor för att lära sig mer om verksamheten.

Ingen titel
Naturbruksskolan Sötåsen utökar med naturvetenskaplig profil

Pressmeddelande Publicerad: 2019-02-26 08:25 CET

Från höstterminen 2019 blir det möjligt för eleverna på Naturbruksskolan Sötåsen att välja att läsa Naturbruksprogrammet med en naturvetenskaplig profil. På så sätt kan eleverna få behörighet till fler högskoleutbildningar efter studenten.

Ökat intresse för Naturbruksprogrammet

Pressmeddelande Publicerad: 2019-02-20 09:01 CET

Den 1 februari gjorde eleverna i årskurs 9 sitt första preliminära gymnasieval. De preliminära ansökningssiffrorna visar att fler har valt att söka sig till Naturbruksprogrammet på Västra Götalandsregionens Naturbruksskolor i år.

Ingen titel
Europamästerskapen i skog avgörs i Svenljunga

Pressmeddelande Publicerad: 2019-02-14 07:56 CET

Den 23-26 maj fylls Svenljunga med ljudet från motorsågar, ett stort mått tävlingsanda och tävlingsdeltagare från hela Europa. Det är nämligen dags att göra upp om vem som är europamästare i skog. EM i skog arrangeras i år för 18:e gången och har tidigare hållits i bland annat Italien, Österrike, Ungern och Schweiz. I år hålls tävlingen för första gången på svensk mark på Naturbruksskolan i Svenljunga.


Sociala medier


Presskontakter


Jessica Dahlberg
Jessica Dahlberg

Presskontakt

jessica.c.dahlberg@vgregion.se

0730-98 37 02

Maria Kvarnmarker
Maria Kvarnmarker

Kommunikationschef

maria.kvarnmarker@vgregion.se

070-0823527


BilderVideorPodcastsDokument