Pressmeddelanden 2020


Västra Götalandsregionens naturbruksskolor övergår till distansundervisning

Pressmeddelande Publicerad: 2020-12-03 14:12 CET

Under torsdagens presskonferens meddelade regeringen att man rekommenderar att alla gymnasieskolor övergår till distansundervisning. Utifrån rekommendationen övergår alla Västra Götalandsregionens naturbruksskolor till distansundervisning från måndagen den 7 december fram till vårterminens start.

Naturbruksskolan Svenljunga sluter avtal med skogsvårdsentreprenör för att starta ny utbildning

Pressmeddelande Publicerad: 2020-12-03 12:30 CET

Vid Naturbruksstyrelsens möte den 25 november beslutades att Naturbruksförvaltningen sluter ett hyresavtal med en skogsentreprenör om att hyra in externa lokaler till Naturbruksskolan Svenljunga. Lokalerna ligger i anslutning till skolområdet och kommer att göra det möjligt för skolan att starta en ny yrkesutgång inom naturbruksprogrammet.

Naturbruksskolan Sötåsen övergår till distansundervisning

Pressmeddelande Publicerad: 2020-11-26 10:30 CET

Naturbruksskolan Sötåsen övergår från fredag 27 november till undervisning på distans efter att fall av covid-19 bekräftats på skolan. Beslutet att övergå till distansundervisning togs av Naturbruksstyrelsens ordförande Ulf Eriksson under torsdagen efter samråd med Smittskydd Västra Götaland.

Ingen titel
Pressinbjudan: Invigning och demonstration av grönt bioraffinaderi

Pressmeddelande Publicerad: 2020-09-30 15:00 CEST

Under sommaren har en testanläggning för grön bioraffinering startats upp på Naturbruksskolan Sötåsen i Töreboda. I raffinaderiet blir vall och ensilage till proteinfoder som kommer användas i utfodringsförsök av kor, grisar och får, samt sockerråvara som kan användas i biogasanläggningen som finns på gården. Anläggningen på Sötåsen är en del i det större EU-projektet Green Valleys. 

Ingen titel
Ökande kunskapsresultat vid Västra Götalandsregionens naturbruksskolor

Pressmeddelande Publicerad: 2020-09-22 09:33 CEST

De senaste åren har snittbetygen ökat för varje år vid Västra Götalandsregionens naturbruksskolor Sötåsen, Uddetorp och Svenljunga. Från att 2017 ha legat på 14,4 så ligger nu snittbetyget på 15,1 när alla tre skolornas betyg räknas samman. I en jämförelse med snittbetyget på naturbruksprogrammet i hela Sverige har regionens naturbruksskolor flera år i rad haft ett högre resultat. Även under 2020 har snittbetygen ökat, trots att större delen av vårterminen bestod av hemstudier.

Större fokus på de gröna näringarna i Västra Götalandsregionens utvecklingsstrategi

Pressmeddelande Publicerad: 2020-06-18 13:18 CEST

Vid Naturbruksstyrelsens möte den 16 juni behandlades styrelsens remissvar till regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2021–2030. Remissvaret från Naturbruksstyrelsen pekar bland annat på vikten av att lyfta fram de gröna näringarna på ett tydligare sätt och dess betydelse för regionen. Västra Götaland är den region som har störst jordbruksareal och svarar för en betydande del av Sveriges livsmedelsproduktion. Västra Götalands jordbruk sysselsätter flest i landet och var femte anställd inom livsmedelssektorn arbetar i Västra Götaland.

Ingen titel
Studentfirande vid Naturbruksskolorna Uddetorp, Svenljunga, Sötåsen och Axevalla Hästcentrum

Pressmeddelande Publicerad: 2020-06-12 14:45 CEST

Under fredagen hölls studentceremonier och utspring på Naturbruksskolorna Uddetorp, Svenljunga, Sötåsen och Axevalla Hästcentrum. Trots att årets firanden har sett annorlunda ut än de vanligtvis gör på grund av det rådande läget väntade för studenterna ändå en dag fylld av gemenskap och glädje.

Ingen titel
Första vallskörden raffineras vid Naturbruksskolan Sötåsen

Pressmeddelande Publicerad: 2020-06-08 15:00 CEST

Sedan den 2 juni körs gräs- och baljväxter från vallskörden på Naturbruksskolan Sötåsen i Töreboda in i en ny demonstrationsanläggning för grön bioraffinering. I raffinaderiet blir grödorna till proteinfoder som kommer användas i utfodringsförsök av kor, grisar och får, samt sockerråvara som kommer användas i biogasanläggningen som finns på gården. Anläggningen på Sötåsen är en del i den större utvecklingsplattformen Green Valleys, en svensk-dansk satsning på grönt bioraffinaderi inom Skagerrak-Kattegattområdet.

Ökande intresse för att utbilda sig i den gröna näringen

Pressmeddelande Publicerad: 2020-05-28 14:30 CEST

Den 15 maj stängde ansökan till utbildningar på flera nivåer. På Västra Götalandsregionens naturbruksutbildningar ser man ett ökande intresse för att utbilda sig inom den gröna näringen både på gymnasial och eftergymnasial nivå.

Ingen titel
Klart med ny rektor på Naturbruksskolan Uddetorp

Pressmeddelande Publicerad: 2020-05-18 14:30 CEST

Karin Rosén blir Naturbruksskolan Uddetorps nya rektor. Karin kommer närmast från en tjänst som rektor på De La Gardiegymnasiet i Lidköping och har nu erbjudits och tackat ja till tjänsten som rektor på Naturbruksskolan Uddetorp i Skara. Hon tillträder i sin nya tjänst i augusti.

Ingen titel
Örjan från Sötåsen nominerad till topp 5 i Sverige

Pressmeddelande Publicerad: 2020-05-08 07:22 CEST

Örjan Ahlin, gymnasielärare i entreprenörskap vid Naturbruksskolan Sötåsen, blev i mars utsedd till årets UF-lärare i Skaraborg av organisationen Ung Företagsamhet. Nu har han blivit kandidat till ännu en utmärkelse, då han kvalat in till topp fem i Sverige som årets UF-lärare.

Naturbruksskolorna ordnar drive-in studentfirande

Pressmeddelande Publicerad: 2020-04-29 08:00 CEST

Årets studentfiranden kommer på grund av det rådande läget se annorlunda ut än det vanligtvis gör. På Naturbruksskolorna Sötåsen, Uddetorp, Svenljunga och Axevalla Hästcentrum väntar dock ändå ett firande med avslutningsceremoni och utspring och framför anhöriga – med skillnaden att firandet hålls i mindre grupper och att anhöriga kommer till platsen i sina bilar och under hela firandet stannar kvar i eller intill bilen.  

Ingen titel
Studieprojektet stöttar Albin på drömjobbet

Pressmeddelande Publicerad: 2020-03-30 14:47 CEST

Albin Johansson fick sitt drömjobb som växtodlingssäljare på Swedish Agro i Skara redan innan han tog examen till Agrotekniker. Han fick jobbet bland annat tack vare ett projekt som han gjorde under studietiden. Ett år senare trivs han fortfarande och utmanas i sin yrkesroll: – Jag utvecklas varje dag på jobbet.

Västra Götalandsregionens naturbruksutbildningar övergår till distansundervisning

Pressmeddelande Publicerad: 2020-03-17 12:21 CET

Under förmiddagen meddelade regeringen att man rekommenderar alla gymnasier, vuxenutbildningar och högskolor och universitet att införa distansutbildning från och med i morgon onsdag 18 mars. Naturbruksförvaltningen följer regeringens rekommendation vilket innebär att ingen undervisning kommer ske på plats i lokalerna men att all utbildning fortsätter via distans. Beslutet gäller både Naturbruksskolorna Uddetorp, Svenljunga, Sötåsen och Axevalla Hästcentrum samt vuxenstuderande på Biologiska Yrkeshögskolan, Angereds gård och Yrkesvux.

Ingen titel
Örjan blev årets UF-lärare

Pressmeddelande Publicerad: 2020-03-06 10:54 CET

Örjan Ahlin från Naturbruksskolan Sötåsen blev under torsdagen utnämnd till årets UF-lärare. Utmärkelsen fick han under den regionala UF-mässan som arrangeras av Ung företagsamhet den 5-6 mars.

Ingen titel
Framgångsrikt med simuleringsteknik på naturbruksskolorna

Pressmeddelande Publicerad: 2020-02-24 15:03 CET

För två år sedan invigdes nya, toppmoderna simuleringscenter på Naturbruksskolorna Sötåsen, Uddetorp och Svenljunga. I mars 2018 hölls invigningarna och sedan dess har tekniken varit en del av undervisningen.

Ingen titel
Fortsatt ökat intresse för naturbruksprogrammet

Pressmeddelande Publicerad: 2020-02-19 07:00 CET

Den 3 februari gjorde eleverna i årskurs 9 sitt första preliminära gymnasieval. De preliminära ansökningssiffrorna visar ett fortsatt högt intresse för Naturbruksprogrammet på Västra Götalandsregionens Naturbruksskolor i år.

Ingen titel
Pressinbjudan: Virtuella ridlektioner och uppvisningar i paddocken under Eurohorse

Pressmeddelande Publicerad: 2020-02-18 07:52 CET

I Axevalla Hästcentrums monter (B09:12) på Eurohorse i Göteborg bjuds mässans besökare bland annat på virtuella ridlektioner och uppvisningar av elever och lärare från Axevalla Hästcentrum.

Ingen titel
Pressinbjudan: Yrkesmässa på Naturbruksskolan Uddetorp

Pressmeddelande Publicerad: 2020-02-17 09:08 CET

För att låta elever och blivande arbetsgivare mötas arrangeras en yrkesmässa på Naturbruksskolan Uddetorp torsdagen den 20 april.

Ingen titel
Nygammal ärta kan vara framtidens mat

Pressmeddelande Publicerad: 2020-02-13 09:01 CET

I hela Västra Götalandsregionen pågår ett arbete med att se över klimatavtrycket från de måltider som serveras. Ett exempel från arbetet finns på Naturbruksskolan Sötåsen i Töreboda, där man ständigt tittar på hur menyerna kan bli så klimatsmarta och lokalproducerade som möjligt. Där har man nyligen provat att laga rätter på gråärt - en råvara som odlats i Sverige sedan stenåldern men som under 1800-talet konkurrerades ut av gröna och gula ärtor.

Ingen titel
Positivt bokslut för Naturbruksförvaltningen

Pressmeddelande Publicerad: 2020-02-03 09:46 CET

Under Naturbruksstyrelsens möte den 30 januari behandlades 2019 års årsredovisning som på flera sätt visar på ett positivt bokslut för Naturbruksförvaltningens verksamhet.

Ingen titel
Uddetorpslärare tävlar i showmanship på Nya Zeeland

Pressmeddelande Publicerad: 2020-01-30 11:40 CET

Sju länder och tio lag möts på Nya Zeeland i mars för att tävla i showmanship. Rebecka Karlsson-Lod är en av fyra tjejer som representerar Sverige.

Ingen titel
Pressinbjudan: Seminarium om biologisk mångfald på Naturbruksskolan Sötåsen

Pressmeddelande Publicerad: 2020-01-28 10:51 CET

Varför är biologisk mångfald så viktigt för vår framtid? Räcker det att så en blomsterremsa för att gynna insekterna? Vad är egentligen en SamZon och hur kan vi mäta effekten av de insatser vi gör?

Ingen titel
Pressinbjudan: Examensceremoni för nyblivna hovslagare från Biologiska Yrkeshögskolan i Skara

Pressmeddelande Publicerad: 2020-01-22 15:37 CET

Torsdagen den 23 januari examineras 16 nyblivna hovslagare från Biologiska Yrkeshögskolan i Skara. Under eftermiddagen hålls en avslutningsceremoni på Axevalla Hästcentrum innan studenterna går vidare ut på arbetsmarknaden.

Ingen titel
Ny utbildning till Skogsföryngringsledare startar på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara

Pressmeddelande Publicerad: 2020-01-08 15:59 CET

Under onsdagen meddelade Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) att Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS) får förtroende att starta ny utbildning till Skogsföryngringsledare. Ansökan har tagits fram i nära samarbete med bransch, som har visat stort intresse för satsningen.


Sociala medier


Presskontakter


Jessica Dahlberg
Jessica Dahlberg

Presskontakt

jessica.c.dahlberg@vgregion.se

0730-98 37 02

Maria Kvarnmarker
Maria Kvarnmarker

Kommunikationschef

maria.kvarnmarker@vgregion.se

070-0823527


BilderVideorPodcastsDokument