Pressmeddelanden


Ingen titel
Naturbruksskolan Svenljunga blir certifierat Teknikcollege

Pressmeddelande Publicerad: 2022-04-29 13:11 CEST

Den 28 april fick vi det glädjande beskedet att Naturbruksskolan Svenljunga blivit certifierade som Teknikcollege. Att bli certifierad innebär en viktig kvalitetsstämpel på utbildningen.

Ingen titel
Hästevenemang på Axevalla Hästcentrum

Pressmeddelande Publicerad: 2022-04-08 12:03 CEST

Välkommen till vårens hästevenemang på Axevalla Hästcentrum! Den 11 april mellan kl 15.00-19.00 slår hästcentrumet upp portarna och bjuder på godbitar från hela verksamheten. Evenemanget är gratis och fika finns att köpa på plats.

Ingen titel
Naturbrukselever gör skillnad för klimatet genom aktiva val

Pressmeddelande Publicerad: 2022-03-01 14:08 CET

Vad ska vi egentligen lägga på tallriken för att behålla den biologiska mångfalden och gör det verkligen någon skillnad att äta ”närodlat”, ”härodlat” eller helt vegetariskt? Det är frågor som Västra Götalandsregionens naturbruksskolor undervisar eleverna i och nästa vecka startar en satsning där man genom kunskap och en matsvinnstävling ska få eleverna att tänka över sina matval.

Ingen titel
Ny skolchef vid Västra Götalandsregionens Naturbruksskolor

Pressmeddelande Publicerad: 2022-02-24 13:20 CET

Bengt Stenhammar blir ny skolchef för Västra Götalandsregionens naturbruksskolor. Bengt kommer närmast från en tjänst som avdelningschef för Gymnasium Skövde. I rollen som skolchef kommer Bengt Stenhammar ansvara för all utbildningsverksamhet inom Naturbruksförvaltningen där Naturbruksskolan Uddetorp, Naturbruksskolan Svenljunga och Naturbruksskolan Sötåsen ingår.

Ingen titel
Stabil fortsatt ökning av sökande till Västra Götalandsregionens naturbruksskolor

Pressmeddelande Publicerad: 2022-02-17 10:14 CET

Årets preliminära ansökningssiffror till Naturbruksskolorna Sötåsen, Uddetorp och Svenljunga visar på ett fortsatt stort intresse.

Fördröjd upphandlingsprocess för det nya hästcentrumet

Pressmeddelande Publicerad: 2022-02-10 19:16 CET

Arbetet med det nya Axevalla Hästcentrum fortskrider som planerat, men på grund av en försening i anbudsförfarandet kommer beräknad inflyttning bli under 2024.

Ingen titel
Uttagning till landslaget i hovslageri på BYS hovslagarskola

Pressmeddelande Publicerad: 2022-02-08 11:58 CET

I fredags gick uttagningen till landslaget i hovslageri av stapeln på BYS hovslagarskola i Skara, som sponsrar tävlingen med att låna ut sina lokaler. Två hovslagarstuderanden från BYS knep var sin plats i lärlingslandslaget.

Ingen titel
Biologiska Yrkeshögskolan får klartecken för skogliga utbildningar

Pressmeddelande Publicerad: 2022-01-13 07:00 CET

Biologiska yrkeshögskolan får klartecken att fortsätta driva sina två skogliga utbildningar Skogsföryngringsledare och Småskalig virkesförädling. Det meddelade Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH, tidigare i veckan.

Ingen titel
Sötåsens skolrestaurang har fått pris i White Guide Junior

Pressmeddelande Publicerad: 2021-11-04 12:33 CET

Naturbruksskolan Sötåsens skolrestaurang Foderbordet knep sent i onsdags kväll priset White guide Junior i kategorin ”Årets hållbara offentliga restaurang”. På plats i Helsingborg för att ta emot priset var arbetslagsledaren och kocken Cecilia Granath Karlsson: – Jag är så stolt och glad över vinsten. Skolan har arbetat hårt mot högt uppsatta mål för att kunna erbjuda hållbar mat till våra elever.

Besöksrekord på öppet hus

Pressmeddelande Publicerad: 2021-10-27 08:36 CEST

Västra Götalandsregionens naturbruksskolor märker fortsatt av ett stort intresse för naturbruksprogrammet. Vid skolornas öppet hus-tillfällen i höst har besöksantalet legat betydligt över det vanliga och då Naturbruksskolan Sötåsen öppnade dörrarna i slutet av oktober blev det besöksrekord. Ett hundratal intresserade elever med vårdnadshavare, totalt cirka 300 personer, kom till skolan.

Ingen titel
Naturbruksförvaltningen i Västra Götalandsregionen vinnare av europeiskt lärarpris

Pressmeddelande Publicerad: 2021-10-25 10:16 CEST

Naturbruksförvaltningen är en av vinnarna av EU-kommissionens nya europeiska lärarpris för innovativ undervisning. Priset går till förskolor, grundskolor och gymnasieskolor som utvecklat undervisningen genom europeiska projekt inom programmet Erasmus+. Förra veckan togs priset emot av utbildningsminister Anna Ekström.

Ingen titel
Pressinbjudan: Invigning av kök, matsal och entré vid Naturbruksskolan Svenljunga

Pressmeddelande Publicerad: 2021-10-19 13:44 CEST

Torsdagen den 21 oktober invigs det om- och tillbyggda köket med tillhörande matsal samt den nya entrén vid Naturbruksskolan Svenljunga.

Ingen titel
Pressinbjudan: Skolmästerskap i plöjning på Uddetorp

Pressmeddelande Publicerad: 2021-10-12 10:34 CEST

Onsdagen den 13 oktober håller Naturbruksskolan Uddetorp i Skara skolmästerskap i plöjning. I år är det 20-årsjubileum och startfältet består av elva deltagare på växelplog och fem deltagare på tegplog.

Ingen titel
Emil vid Naturbruksskolan Svenljunga vann SM i Skog

Pressmeddelande Publicerad: 2021-09-28 13:14 CEST

Den 24-25 september arrangerades SM i Skog på Vreta Naturbruksskola. SM i Skog är en praktisk och teoretisk tävling som genomförs i två klasser, en öppen klass för alla och en skolklass för elever. Emil Ekström som läser till skogsmaskinförare på Naturbruksskolan Svenljunga tog hem vinsten individuellt i skolklassen.

Ingen titel
Mycket goda resultat för Västra Götalandsregionens naturbruksskolor

Pressmeddelande Publicerad: 2021-09-22 11:16 CEST

Under förra veckan presenterade Naturbruksförvaltningen sina resultat för läsåret 2020/2021 för Naturbruksstyrelsen och det visade på ett mycket positivt resultat trots pandemins utmaningar. - Snittbetyget för våra gymnasieelever ligger på 15,0 och det är ett mycket bra resultat med tanke på det utmaningar vi haft under pandemin med distansutbildning som präglat stora delar av förra läsåret, säger Bo Grenabo Tapper, skolchef vid Naturbruksförvaltningen.

Ingen titel
Maskinmässa på Uddetorp

Pressmeddelande Publicerad: 2021-08-24 10:10 CEST

Naturbruksskolan Uddetorp vill se ett större samarbete mellan bransch och utbildning inom entreprenad. Därför arrangerar skolan en maskinmässa onsdagen den 25 augusti för de företagare inom entreprenad som är nyfikna på att veta mer om konceptet arbetsplatsförlagt lärande, APL. På mässan får de chansen att träffa lärare, elever och nuvarande APL-värdar, provköra det senaste maskinerna från exempelvis Volvo CE, Huddig, Kobelco med flera och knyta kontakter.

Ingen titel
Ansökan öppnar för den nya utbildningen Kvalificerad servicetekniker inom lantbruk på Biologiska yrkeshögskolan i Skara

Pressmeddelande Publicerad: 2021-08-02 09:33 CEST

Nu öppnar ansökan till den nya utbildningen Kvalificerad servicetekniker inom lantbruk på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS). Tidigare i år beviljade Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) skolan att starta utbildningen som har tagits fram i nära samarbete med maskinbranschen, som är drivande för den nya satsningen.

Ingen titel
Kan kor lära av varandra?

Pressmeddelande Publicerad: 2021-07-05 12:37 CEST

Under sommaren genomför Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, datainsamling i projektet Can cows watch and learn? Projektet handlar om kors kognition, det vill säga deras intelligens och uppfattning av sin omvärld. Studierna genomförs vid Naturbruksskolan Uddetorp, Skara.

Pressinbjudan: Drive-in-student på Naturbruksskolorna

Pressmeddelande Publicerad: 2021-06-09 15:16 CEST

Även i år blir det drive-in-student på Naturbruksskolorna Sötåsen, Uddetorp, Svenljunga och Axevalla Hästcentrum. Firandet hålls i mindre grupper och anhöriga kommer till platsen i sina bilar och under hela firandet stannar kvar i eller intill bilen.

Ingen titel
Möten mellan branscher ska skapa en konkurrenskraftig livsmedelskedja

Pressmeddelande Publicerad: 2021-03-26 09:05 CET

Projektet ”Utmaningsdriven digitalisering för en mer konkurrenskraftig livsmedelskedja” letar efter utmaningar, problem eller tidstjuvar i de gröna näringarna som kan lösas genom digitalisering. Nu hoppas man hitta möten mellan branscher för att bygga möjliga innovationer.

Ingen titel
Stor ökning av sökande till Västra Götalandsregionens naturbruksskolor

Pressmeddelande Publicerad: 2021-02-25 11:00 CET

Årets preliminära ansökningssiffror till Naturbruksskolorna Sötåsen, Uddetorp och Svenljunga visar en stor ökning av antal sökande. Jämfört med förra årets siffror har antalet sökande ökat med cirka 25 %, både när det gäller förstahandssökande och det totala antalet ansökningar.

Ingen titel
Klartecken för byggstart på Axevalla Hästcentrum

Pressmeddelande Publicerad: 2021-02-16 15:05 CET

Under tisdagen godkände Regionfullmäktige investeringen i mark och nya skolbyggnader vid Axevalla Hästcentrum. Därmed är det nu klart att bygget av det nya hästcentrumet startar hösten 2021.

Ingen titel
Regionstyrelsen ger klartecken för investeringar på Axevalla Hästcentrum

Pressmeddelande Publicerad: 2021-01-27 10:53 CET

Under tisdagen fattade regionstyrelsen beslut om att ställa sig bakom investeringen i nya lokaler vid Axevalla Hästcentrum.

Ingen titel
Sensorer för smartare naturbruk testas

Pressmeddelande Publicerad: 2021-01-27 10:50 CET

Att använda sensorteknik och samla in data är inget nytt, däremot är det sällsynt inom just naturbruk. De stora avstånden har gjort strömförsörjningen till ett hinder, tills nu. Det finns det ett stort värde i att kunna mäta olika parametrar och få tillgång till information både inom lantbruk, skog, trädgård och djurhållning. När är det till exempel bäst förutsättningar för sådd, hur ser luftvärdena ut i stallen och håller växthuset rätt temperatur?

Ingen titel
Fyra hovslagarstudenter tog sina gesällbrev vid Hovslagarskolan i Skara

Pressmeddelande Publicerad: 2021-01-27 10:46 CET

I år är det andra året som Hovslagarskolan i Skara erbjuder sina studenter att ta gesällprov i samband med sin examination. I år var det studenterna Tommy Arvidsson, Sigridur Johannsdotter, Lisa Holgersson och Hanna Damsö som fick visa upp sina färdigheter för två representanter från Svenska Hovslagareföreningen. Alla fyra klarade gesällprovet med bravur.

Ingen titel
Ny utbildning och fortsatt förtroende för Biologiska Yrkeshögskolan i Skara

Pressmeddelande Publicerad: 2021-01-27 10:17 CET

Biologiska Yrkeshögskolan i Skara får klartecken att driva 6 av de 7 utbildningar man ansökt om. Det meddelade Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) under tisdagen. Av utbildningarna som beviljats är fem befintliga utbildningar som man får fortsatt förtroende att driva vidare. Till det kommer i år också en ny utbildning – Kvalificerad servicetekniker inom lantbruk.

Västra Götalandsregionens naturbruksskolor övergår till distansundervisning

Pressmeddelande Publicerad: 2020-12-03 14:12 CET

Under torsdagens presskonferens meddelade regeringen att man rekommenderar att alla gymnasieskolor övergår till distansundervisning. Utifrån rekommendationen övergår alla Västra Götalandsregionens naturbruksskolor till distansundervisning från måndagen den 7 december fram till vårterminens start.

Naturbruksskolan Svenljunga sluter avtal med skogsvårdsentreprenör för att starta ny utbildning

Pressmeddelande Publicerad: 2020-12-03 12:30 CET

Vid Naturbruksstyrelsens möte den 25 november beslutades att Naturbruksförvaltningen sluter ett hyresavtal med en skogsentreprenör om att hyra in externa lokaler till Naturbruksskolan Svenljunga. Lokalerna ligger i anslutning till skolområdet och kommer att göra det möjligt för skolan att starta en ny yrkesutgång inom naturbruksprogrammet.

Naturbruksskolan Sötåsen övergår till distansundervisning

Pressmeddelande Publicerad: 2020-11-26 10:30 CET

Naturbruksskolan Sötåsen övergår från fredag 27 november till undervisning på distans efter att fall av covid-19 bekräftats på skolan. Beslutet att övergå till distansundervisning togs av Naturbruksstyrelsens ordförande Ulf Eriksson under torsdagen efter samråd med Smittskydd Västra Götaland.

Ingen titel
Pressinbjudan: Invigning och demonstration av grönt bioraffinaderi

Pressmeddelande Publicerad: 2020-09-30 15:00 CEST

Under sommaren har en testanläggning för grön bioraffinering startats upp på Naturbruksskolan Sötåsen i Töreboda. I raffinaderiet blir vall och ensilage till proteinfoder som kommer användas i utfodringsförsök av kor, grisar och får, samt sockerråvara som kan användas i biogasanläggningen som finns på gården. Anläggningen på Sötåsen är en del i det större EU-projektet Green Valleys. 


Sociala medier


Presskontakter


Jessica Dahlberg
Jessica Dahlberg

Presskontakt

jessica.c.dahlberg@vgregion.se

0730-98 37 02

Maria Kvarnmarker
Maria Kvarnmarker

Kommunikationschef

maria.kvarnmarker@vgregion.se

070-0823527


BilderVideorPodcastsDokument