Pressmeddelanden


Ingen titel
Ät!Stockholm - ny matinnovationstävling

Pressmeddelande Publicerad: 2020-09-11 08:00 CEST

Ät!Stockholm 2020 är en helt ny tävling för nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror. Tävlingen arrangeras av Södertälje kommun och Region Stockholm i samarbete med Projekt MatLust och Länsstyrelsen i Stockholm. Tävlingen avgörs den 19/11 på Södertälje Science Park.

Ingen titel
20/2: MatLust lanserar ny rapport: Inomhusodling ur ett hållbarhetsperspektiv

Pressmeddelande Publicerad: 2020-02-18 15:10 CET

Välkommen på lansering 20 februari kl. 13:00. På senare år har många nya koncept för inomhusodlingar (ofta i stadsmiljö) lanserats, med växtbelysning, cirkulerande näringslösning och ibland odling i flera lager. Det finns många påståenden om dessa produkters egenskaper och fördelar, men det saknas ofta oberoende fakta.

Ingen titel
Idag: Matsystem i förändring: ny teknik eller beteendeförändringar?

Pressmeddelande Publicerad: 2020-01-30 08:00 CET

Våra livsmedelssystem har stora utmaningar och vi vet vilka problemen är, nu är det dags att lyfta fram och utveckla de konkreta lösningarna. Idag den 30 januari arrangerar vi på MatLust en heldagskonferens på temat och välkomnar över 200 aktörer och deltagare till KTH Södertälje Science Park för att samlas kring en mosaik av lösningar för mer hållbara matsystem.

Ingen titel
30/1: Matsystem i förändring: ny teknik eller beteendeförändringar?

Pressmeddelande Publicerad: 2020-01-28 15:14 CET

Våra livsmedelssystem har stora utmaningar och vi vet vilka problemen är, nu är det dags att lyfta fram och utveckla de konkreta lösningarna. Den 30 januari arrangerar vi på MatLust en heldagskonferens på temat och välkomnar över 200 aktörer och deltagare till KTH Södertälje Science Park för att samlas kring en mosaik av lösningar för mer hållbara matsystem.

Ingen titel
Burgarcheddar från Väddö Gårdsmejeri vinnare av Matverk Stockholm 2019

Pressmeddelande Publicerad: 2019-11-20 15:16 CET

Väddö Gårdsmejeri med förädlarna Elin Edlund och Frida Lindqvist i spetsen stod till slut som vinnare i Matverk Stockholm 2019. Den vinnande produkten är Burgarcheddar – en svensk, 100% ekologisk burgarcheddar utan utfyllnadskemikalier, onödiga tillsatser och med perfekta smältegenskaper. Matverks båda jurygrupper med ordförandena Johannes Cullberg, Paradiset och Carola Magnusson, Carolas Eko prisade produkten för dess härliga smak och stora marknadspotential och kallar produkten ”ett eget litet paradis i plastostarnas inferno”.

Ingen titel
Två dagar kvar: MatLust & Tina Nordström presenterar nya smaker av Stockholm

Pressmeddelande Publicerad: 2019-11-18 09:53 CET

Den 20/11 samlas matprofiler, innovatörer, livsmedelsföretagare och hållbarhetsexperter på Södertälje Science Park för en heldag av inspiration, kunskap och tävling. Tv-kocken Tina Nordström finns på plats och presenterar årets tävlande i innovationstävlingen Matverk Stockholm, som i år bjuder på hela 11 nya produkter med smak av Stockholm. Tävlingen arrangeras av MatLust och Länsstyrelsen i Stockholm.

Ingen titel
20 november: MatLust & Tina Nordström presenterar nya smaker av Stockholm

Pressmeddelande Publicerad: 2019-11-14 16:41 CET

Den 20/11 samlas matprofiler, innovatörer, livsmedelsföretagare och hållbarhetsexperter på Södertälje Science Park för en heldag av inspiration, kunskap och tävling. Tv-kocken Tina Nordström finns på plats och presenterar årets tävlande i innovationstävlingen Matverk Stockholm, som i år bjuder på hela 11 nya produkter med smak av Stockholm. Tävlingen arrangeras av MatLust och Länsstyrelsen i Stockholm.

Ingen titel
4 oktober: Hållbar livsmedelsförsörjning i fokus på regional landsbygdskonferens.

Pressmeddelande Publicerad: 2019-10-01 10:00 CEST

Region Stockholm anordnar årligen en landsbygdskonferens som genom olika teman belyser möjligheter och utmaningar för utveckling på landsbygden. I år tillsammans med MatLust. I år fokuserar konferensen på utmaningen med ökad livsmedelsförsörjning i länet. Konferensen anordnas tillsammans med projekt MatLust i Södertälje, som länge har arbetat med frågan om en hållbar livsmedelsförsörjning – där lokalt och regionalt producerade livsmedel spelar en viktig roll

Ingen titel
19 september: Fullkorn räddar liv, men nio av tio får i sig för lite

Pressmeddelande Publicerad: 2019-09-18 11:22 CEST

Visste du att 9 av 10 äter för lite fullkorn? Den 19 september arrangerar projekt MatLust ett seminarium kring fullkorn på Foodtech Village i Söderhallarna i Stockholm. Professor Rikard Landberg från Chalmers berättar om den senaste forskningen och reder ut begreppen kring vad fullkorn är, vilken roll den har för folkhälsan och hur fullkorn hänger ihop med hållbarhet. Vi får också höra Sébastien Boudet berätta om fullkorn ur sitt perspektiv som bagare.

Ingen titel
Almedalen 2 juli: Hållbar mat på skoltallriken - hur får vi det att hända?

Pressmeddelande Publicerad: 2019-06-28 08:00 CEST

Den 2 juli under Almedalsveckan bjuder MatLust tillsammans med Kost & Näring, Livsmedelsverket, Jordbruksverket, RISE, MATtanken och Måltid Sverige in till en workshop och ett panelsamtal med nyckelaktörer längs livsmedelskedjan för att påbörja ett långsiktigt gemensamt arbete för att stärka den hållbara offentliga måltiden. Målsättningen är att få underlag till en Avsiktsförklaring för att göra den offentliga måltiden till en stark drivkraft för hållbar mat.

Ingen titel
4 juni: Mindre svinn – mera vinn

Pressmeddelande Publicerad: 2019-05-29 10:00 CEST

Hur kan förpackningens utformning och egenskaper bidra till minskat resursslöseri och kanske till och med påverka vårt beteende? Den 4 juni arrangerar projekt MatLust ett seminarium kring förpackningar och svinn på Rival i Stockholm. Docent Fredrik Wikström, vars forskning (tillsammans med Helén Williams) man kunde läsa om i Dagens Nyheter under påskhelgen, berättar under seminariet om den senaste forskningen och reder ut begreppen kring förpackningar och deras miljöpåverkan.

Ingen titel
Södertälje kommun och Projekt MatLust nominerade till Årets Innovativa Kommun

Pressmeddelande Publicerad: 2019-03-08 16:57 CET

Södertälje kommun deltog igår på konferensen Future & Wellfare conferens i Malmö, en nationell Välfärdskonferens för kommunala beslutsfattare, där Södertälje kommun var nominerade till utmärkelsen Årets Innovativa Kommun 2019. Södertälje var nominerade utifrån kommunens satsning på projekt MatLust, ett femårigt projekt med syfte att lyfta den hållbara livsmedelsnäringen i regionen med fokus på miljö och hälsa. Södertäljes prisbelönta arbete med hållbarhet inom de offentliga måltiderna har också legat till grund för nomineringen.

Ingen titel
Mjölk som mjölk? MatLust lanserar ny rapport om mjölkprodukter och vegetabiliska alternativ

Pressmeddelande Publicerad: 2019-02-14 10:58 CET

Välkommen på lansering 19 februari kl. 14:00. Det debatteras flitigt hur mjölk och olika växtbaserade alternativ står sig mot varandra ur hållbarhets- och näringsperspektiv. Med anledning av detta har projekt MatLust tagit fram en rapport som lanseras tisdagen den 19 februari på KSLA i Stockholm. Syftet med rapporten är inte att ta ställning, utan att som neutral part låta komplexiteten i frågeställningarna komma fram. Samtidigt vill vi med rapporten erbjuda en vägledning i hur man kan resonera utifrån olika behov och mål.

Ingen titel
190131: Matkoncept för en hållbar livsmedelsförsörjning och ökad matsäkerhet

Pressmeddelande Publicerad: 2019-01-29 13:00 CET

På torsdag arrangerar projekt MatLust och Länsstyrelsen i Stockholm en heldag i Södertälje Science Park med matens roll i samhällsplaneringen i fokus. Bland annat diskuteras varför planering för livsmedelsförsörjning länge inte funnits på agendan, och vad planering för matsäkerhet på olika nivåer i samhället innebär. På konferensen lyfts bland annat Diet for a Green Planet fram – ett hållbart matkoncept som framgångsrikt används i Södertälje sedan nästan tio år. Diet for a Green Planet har samma utgångspunkt som Eat Lancets uppmärksammade rapport om mat och klimat på global nivå.

Ingen titel
Här finns maten i samhällsplaneringen!

Pressmeddelande Publicerad: 2019-01-22 08:00 CET

Varför har planering för livsmedelsförsörjning länge inte funnits på agendan? Vad innebär planering för matsäkerhet på olika nivåer i samhället; nationellt, regionalt, lokalt? Vilka roller har samhällets olika aktörer? Välkommen till en heldag i Södertälje Science Park med matens roll i samhällsplaneringen i fokus. En av huvudtalarna är Kevin Morgan, professor i Governance and Development vid Cardiff University i Wales, som kommer tala om ”The Rise of Food Planning”. Bakom konferensen står projekt MatLust och Länsstyrelsen i Stockholm.

Ingen titel
By Leo vinnare i Matverk Stockholm!

Pressmeddelande Publicerad: 2018-11-27 15:02 CET

Första pris: Frysta grönsakspuréer från By LEO

Ingen titel
Imorgon: MatLust & Matverk: Mångfald i det nordiska skafferiet och finalen av Matverk Stockholm

Pressmeddelande Publicerad: 2018-11-26 11:30 CET

Imorgon, den 27/11, samlas matprofiler, innovatörer, livsmedelsföretagare och hållbarhetsexperter på Södertälje Science Park för en heldag av inspiration, kunskap och tävling på temat ”Mångfald i det nordiska skafferiet”. Kl. 13:00 delar Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län samt Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, ut priser tävlingen Matverk Stockholm.

Ingen titel
MatLust & Matverk: Mångfald i det nordiska skafferiet och finalen av Matverk Stockholm

Pressmeddelande Publicerad: 2018-11-20 08:00 CET

Den 27/11 samlas matprofiler, innovatörer, livsmedelsföretagare och hållbarhetsexperter på Södertälje Science Park för en heldag av inspiration, kunskap och tävling på temat ”Mångfald i det nordiska skafferiet”! 27/11 samlas matprofiler, innovatörer, livsmedelsföretagare och hållbarhetsexperter på Södertälje Science Park för en heldag av inspiration, kunskap och tävling på temat ”Mångfald i det nordiska skafferiet”!

Ingen titel
Premiär idag för MatLust-torget!

Pressmeddelande Publicerad: 2018-08-24 07:00 CEST

Street food av hög kvalitet, närodlade råvaror, fika i världsklass och närproducerad mat att köpa med sig hem.

Ingen titel
MatLust klimatsmartast i Almedalen

Pressmeddelande Publicerad: 2018-07-04 17:59 CEST

MatLust och Almedalen verkar vara en prisvinnande kombination. Idag för ett år sedan förärades MatLust titeln ”Årets Mälardarling 2017”. I eftermiddag annonserades vinnaren i tävlingen ”Almedalens klimatsmartaste mat” – och det blev ingen mindre än MatLust! Vid eventet ”Framtidens hållbara matsystem – ärtigt, smart och gott?” serverades den prisvinnande maten: Södertäljerullen och Gotlandsrullen.

Ingen titel
4 juli: MatLust snackar hållbara matsystem under Almedalsveckan

Pressmeddelande Publicerad: 2018-06-29 08:00 CEST

Södertäljes profilerade projekt MatLust ägnar hela onsdagen den 4 juli åt diskussioner kring hållbara livsmedelssystem, innovationer inom offentlig testbädd, upphandling som hävstång för miljö och hälsa samt vad som krävs för att bli framtidens hållbara matkommun. Välkommen till Rosa Gården, Kommendantsbacken 6, i centrala Visby onsdagen den 4 juli.

Ingen titel
Kungen på besök i Södertälje 23 maj!

Pressmeddelande Publicerad: 2018-05-23 15:49 CEST

Den 23 maj besökte H.M. Konung Carl XVI Gustaf Södertälje. Under en hel dag tog Kungen del av framtidsorienterade verksamheter i Södertälje med koppling till entreprenörskap, innovation, utbildning och hållbarhet. Till exempel presenterades Södertälje kommuns arbete med de offentliga måltiderna och MatLust presenterade Södertäljerullen, en modell och ett hållbart måltidskoncept med fokus på samverkan, innovation och cirkulära system.

Ingen titel
Ekologiska Framtidsdagen IDAG: Mat och hållbar utveckling – från globala perspektiv till lokala lösningar

Pressmeddelande Publicerad: 2018-05-17 07:00 CEST

Idag känner Ekologiska Framtidsdagen 2018 politiken på pulsen. Den ekologiska marknaden växer, men vad vill våra politiker? Regeringen har satt upp nya mål för eko – men är de överens om varför och vad skattebetalarna får för de satsningar som görs? Vill våra politiker satsa på Sverige som ekoland?

Ingen titel
Ekologiska Framtidsdagen 17 maj: Mat och hållbar utveckling – från globala perspektiv till lokala lösningar

Pressmeddelande Publicerad: 2018-05-15 12:01 CEST

Det är valår och Ekologiska Framtidsdagen 2018 känner politiken på pulsen. Den ekologiska marknaden växer, men vad vill våra politiker? Regeringen har satt upp nya mål för eko – men är de överens om varför och vad skattebetalarna får för de satsningar som görs? Vill våra politiker satsa på Sverige som ekoland?

Ingen titel
Bronsmedalj för ekologiskt surdegspitabröd från Saltå Kvarn och Il Forno Della Pita

Pressmeddelande Publicerad: 2018-04-12 14:44 CEST

Idag avgjordes den nationella finalen av Matverk, Sveriges största tävling för nya och innovativa livsmedel med lokal prägel. Stockholm representerades av ett ekologiskt surdegspitabröd som är resultatet av ett unikt samarbete mellan Södertäljeföretagen Saltå Kvarn och Il Forno Della Pita. Surdegspitabrödet kammade hem en hedersam bronsmedalj och jurygrupperna lyfte särskilt fram hantverket och valet av ansvarsfulla råvaror i sin motivering. ”Kanske ser vi en klassiker födas” är en annan formulering som är värd att uppmärksamma. På andra plats i tävlingen kom musseltapas från Bohuslän, och vinnande ur striden gick en fermenterad soda med säsongssmak från Kvass Bar & Råkök i Sörmland i riksfinalen.

Ingen titel
Sara Jervfors nominerad till Årets Guldstjärna 2018

Pressmeddelande Publicerad: 2018-03-16 08:00 CET

Sara Jervfors, kostchef i Södertälje kommun och projektchef för MatLust, har nominerats till Årets Guldstjärna. Vinnaren koras i samband med finalen i Arla Guldko den 3 maj i Stockholm. Årets Guldstjärna delas ut till den eller de som genom nytänkande, mod, handlingskraft eller opinionsbildning inspirerar, eller skapar bättre förutsättningar för Sveriges offentliga kök.

Ingen titel
Regionala svar på globala frågor

Pressmeddelande Publicerad: 2018-01-31 07:00 CET

Hur skapar vi framtidens hållbara livsmedelssystem? Den frågan diskuteras under heldagskonferensen ”Food Systems for the Future” imorgon, torsdag den 1 februari, i Södertälje Science Park. Huvudtalare är Carola Strassner, professor i hållbara livsmedelssystem och näringsekologi vid Münster University of Applied Sciences i Tyskland.

Ingen titel
Igelstaskolan vann tävlingen ”Bygg din egen Södertäljerulle”

Pressmeddelande Publicerad: 2018-01-29 07:00 CET

Fyra elever i årskurs 9 på Igelstaskolan har skapat en hållbar vinnare i tävlingen ”Bygg din egen Södertäljerulle”. Under hösten har eleverna lärt sig om hur maten vi äter påverkar både hälsan och miljön och tävlingen ”Bygg din egen Södertäljerulle” är en del av projekt MatLusts och Södertälje Science Parks satsning på ökad kunskap kring hållbarhet i Södertäljes skolor. ”En kreativ och smakfull Södertäljerulle” skriver juryn i sin motivering.

Ingen titel
Ekologiskt surdegspitabröd vinnare i Matverk Stockholm!

Pressmeddelande Publicerad: 2017-11-28 14:35 CET

Ett lag bestående av Södertäljeföretagen Saltå Kvarn och Il Forno Della Pita stod som vinnare i Matverk Stockholm. Den vinnande produkten är ett ekologiskt pitabröd gjort på surdeg, korn och dinkelmjöl. Jurygrupperna prisade i synnerhet produktens koppling mellan lokalt och mångkulturellt. Det vinnande laget kommer att representera Stockholm i den nationella finalen av Matverk nästa år. På andra plats kom barnmat med lammkött från Stockholms skärgård och på tredjeplats lufttorkad fårstek från Mörkö.

Ingen titel
Påminnelse pressinbjudan: Vem vinner Matverk Stockholm? Imorgon utses vinnarna!

Pressmeddelande Publicerad: 2017-11-27 08:00 CET

Imorgon, 28/11, samlas matprofiler, innovatörer, livsmedelsföretagare och hållbarhetsexperter i Södertälje för en heldag av inspiration, kunskap och tävling på temat ”Nya vägar till lönsamhet”. Under dagen koras även vinnaren av matinnovationstävlingen Matverk Stockholm. Havtornsmarmelad, surdegspitabröd, vegansk pannacotta är några av de tävlande produkterna – alla med smak av Stockholm.


Sociala medier


Bilder



Videor



Podcasts



Dokument