Pressmeddelanden

RSS

Nödstopp för assistansindragningar - bra men otillräckligt

Pressmeddelande Publicerad: 2017-11-14 18:17 CET

Idag meddelade regeringen att man kommer att frysa indragningar av personlig assistans i avvaktan på den utredning som arbetar med frågan, något som RBU har krävt ända sedan september 2016. "Bra men alldeles otillräckligt" säger RBU:s förbundsordförande Maria Persdotter i en kommentar.

Otillräckliga besked från Regnér

Pressmeddelande Publicerad: 2017-11-06 18:45 CET

Den personliga assistansen är akut hotad sedan Försäkringskassan nyligen presenterade sin tolkning av en ny dom från Högsta förvaltningsdomstolen. Idag meddelar barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér att hon kommer att föreslå en lagändring. - Ministerns besked idag är kännetecknas av för lite för sent och är inte i närheten av att kunna stoppa den pågående krisen inom personlig assistans, säger Maria Persdotter, förbundsordförande för RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar.

RBU bjuder in till blocköverskridande samtal för att lösa assistanskrisen

Pressmeddelande Publicerad: 2017-10-13 11:39 CEST

Efter positiva besked i partiledardebatten bjuder RBU in Vänsterpartiet och Allianspartierna till konkreta samtal om hur krisen inom LSS och personlig assistans kan lösas.

Barn med funktionsnedsättning betalar för reformerna

Pressmeddelande Publicerad: 2017-09-20 11:20 CEST

Regeringens budget möter stark kritik från företrädare för barn med funktionsnedsättning. Samtidigt som regeringen idag presenterar reformer för 40 miljarder beräknas staten spara mer än 7 miljarder inom personlig assistans jämfört med anslagna medel under 2016 och 2017.*

Guldrullen 2017 tilldelas Carina Pahl Skärlind och Marcus Skärlind

Pressmeddelande Publicerad: 2017-09-15 13:46 CEST

Makarna Carina Pahl Skärlind och Marcus Skärlind från Stockholm har tilldelats RBU:s utmärkelse Guldrullen för 2017.

RBU kritiskt mot regeringsförklaringen

Pressmeddelande Publicerad: 2017-09-12 18:47 CEST

Stefan Löfven får skarp kritik för att inte ta assistanskrisen på allvar. RBU kommenterar regeringsförklaringen.

Myndighetsuppdrag botar inte assistanskris

Pressmeddelande Publicerad: 2017-09-04 14:07 CEST

Det bidde ingenting! Det konstaterar RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar efter att två myndighetsuppdrag om personlig assistans nu redovisats.

RBU-affischer ska väcka Sverige

Pressmeddelande Publicerad: 2017-07-23 13:00 CEST

En av tio får äta. En av tio får duscha. En av tio får gå på toaletten. Från och med måndag 24 juli kommer RBU att tapetsera tunnelbanestationer, busshållplatser och bussar över hela landet med det budskapet.

Tre nödvändiga seminarier om personlig assistans

Pressmeddelande Publicerad: 2017-06-27 14:59 CEST

Just nu pågår en mycket destruktiv utveckling när det gäller assistansen och även övriga LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Både barn och vuxna med omfattande funktionsnedsättningar förlorar i rasande fart livsnödvändiga insatser. Vad beror utvecklingen på och vad kan man göra åt den? Och sparar samhället verkligen pengar på att dra in personlig assistans?

Maria Persdotter omvald som RBU:s ordförande

Pressmeddelande Publicerad: 2017-05-21 15:18 CEST

Maria Persdotter omvaldes som förbundsordförande när RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, höll kongress i Stockholm i helgen.

Stora RBU-priset till Eva Franchell

Pressmeddelande Publicerad: 2017-05-21 11:39 CEST

Stora RBU priset 2017 har tilldelats Eva Franchell, ledarskribent på Aftonbladet. Priset delades ut på lördagkvällen i samband med RBU:s kongress i Stockholm.

Ny rapport: Assistansen billigare än alternativen

Pressmeddelande Publicerad: 2017-05-17 11:59 CEST

Personlig assistans är den mest kostnadseffektiva insatsen för människor med funktionsnedsättning. Det framgår av en rapport som RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, har beställt.

Riksdagsseminarium om personlig assistans

Pressmeddelande Publicerad: 2017-04-21 13:59 CEST

Inbjudan till ett öppet seminarium om utvecklingen inom personlig assistans. Seminariet är en direkt fortsättning på den öppna utskottsutfrågning som hölls den 2 februari i år i Socialutskottet på temat ”kostnadsutvecklingen inom den statliga assistansersättningen och den kommunala insatsen personlig assistans”.

Kongressen vill att S backar om LSS-neddragningar

Pressmeddelande Publicerad: 2017-04-11 13:08 CEST

Socialdemokraternas kongress har nu fattat beslut om politiken på LSS-området. Beslutet, som fattades efter att kongressen krävt en rad ändringar, innehåller bland annat tillägg om att intentionerna bakom LSS-lagstiftningen ska gälla och att det ska vara möjligt att jobba och vara förälder även för den som har barn med funktionsnedsättning.

RBU begär möte med statsminister Stefan Löfven

Pressmeddelande Publicerad: 2017-04-05 11:10 CEST

Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU, har skickat en ny begäran om möte med statsminister Stefan Löfven angående situationen för barn och vuxna med funktionsnedsättning. Bakgrunden är den akuta utvecklingen det senaste året, där allt fler människor faller ur det trygghetssystem som ska garantera stöd och service till människor med omfattande funktionsnedsättningar.

Stor manifestation mot neddragningarna i LSS på lördag

Pressmeddelande Publicerad: 2017-04-04 09:25 CEST

Lördag 8 april klockan 13 hålls en stor manifestation på Gustav Adolfs torg i Göteborg. Bakgrunden är de stora nedskärningar i stödet till barn och vuxna med funktionsnedsättning som pågått det senaste året. Bland annat föll över 400 personer ur systemet med personlig assistans under förra året.

Novus: Svenskarna säger nej till nedskärningar i LSS

Pressmeddelande Publicerad: 2017-03-07 11:39 CET

Regeringens nedskärningar i LSS och personlig assistans har inget stöd hos svenska folket. Det visar en opinionsundersökning som opinionsinstitutet Novus gjort på uppdrag av RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar.

Barn med funktionsnedsättning drabbade av neddragningar

Pressmeddelande Publicerad: 2017-02-22 12:17 CET

Samhällets stöd till barn med funktionsnedsättning minskar. Det visar Socialstyrelsens nya lägesrapport om insatser för personer med funktionsnedsättning.

RBU-kritik mot minister och utredare i assistansfrågan

Pressmeddelande Publicerad: 2016-12-29 15:40 CET

Debatten om personlig assistans har inte tagit helgledigt. Igår sa ansvarig minister Åsa Regnér i en intervju med TV4 att ingen har tittat på den sammantagna effekten av de domar som legat till grund för indragna assistansbeslut och vilka konsekvenserna har blivit i människors liv. Därför har regeringen tillsatt nya utredningar enligt Regnér. Uttalandet får kritik från RBU.

Regnérs regleringsbrev botar inte assistanskrisen

Pressmeddelande Publicerad: 2016-12-21 15:00 CET

Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU, är kritiskt till det regleringsbrev för Försäkringskassans verksamhet 2017 som presenterats idag. Som väntat är den hårt kritiserade meningen om att Försäkringskassan ”ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen” struken, men istället står det att myndigheten ska ha ett särskilt fokus på timutvecklingen. I övrigt är det samma mål som tidigare.

Assistans är frihet – rädda LSS! Landsomfattande manifestation på lördag

Pressmeddelande Publicerad: 2016-11-29 15:32 CET

Lördag 3 december klockan 13 hålls en manifestation mot besparingarna i LSS och personlig assistans. Vi träffas på Norra Bantorget i Stockholm, och på ett 25-tal platser runtom i landet.

Fortfarande inget svar från statsministern om LSS-möte

Pressmeddelande Publicerad: 2016-11-17 16:30 CET

Under hösten har vi kunnat läsa otaliga skildringar av hur barn och vuxna med omfattande funktionsnedsättningar drabbas av minskad eller helt indragen personlig assistans. Redan tidigt krävde RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, ett krismöte med ansvarig minister Åsa Regnér, ett möte som inte blivit av. RBU har då vänt sig till statsminister Stefan Löfvén med begäran om krismöte. Men något besked har inte kommit.

Regeringens nya assistansretorik förändrar inte verkligheten

Pressmeddelande Publicerad: 2016-10-27 08:13 CEST

Fredag 28 oktober debatteras personlig assistans i riksdagen. Bakgrunden är ett antal uppmärksammade fall där barn och vuxna, trots omfattande funktionsnedsättningar, fått sin assistans indragen eller minskad, som en direkt effekt av Försäkringskassans hårdare bedömningar.

RBU inleder samarbete med ICA Maxi

Pressmeddelande Publicerad: 2016-10-13 18:32 CEST

Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU, har i dagarna tagit emot en check på 250 000 kronor från ICA Maxi-butikerna i region öst, vilket markerar starten på ett samarbete som ska bidra till förbundets vision om ett rättvist samhälle och ett utvecklande liv för barn och unga med rörelsehinder.

Akut assistanskris nu även på statsministerns bord

Pressmeddelande Publicerad: 2016-10-11 11:57 CEST

Larmrapporterna kommer allt tätare om hur barn och vuxna med omfattande funktionsnedsättningar drabbas av indragna beslut om personlig assistans sedan regeringen gett direktiv till Försäkringskassan att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen. För sju veckor sedan begärde RBU ett akut krismöte med ansvarig minister Åsa Regnér. Eftersom ett sådant möte inte blir av har RBU idag sänt ett brev till statsminister Stefan Löfven.

Budget: Regeringen fortsätter nedmonteringen av assistansen

Pressmeddelande Publicerad: 2016-09-20 14:48 CEST

Regeringen förväntar sig en långsammare ökning av assistanskostnaderna och sänker uppräkningen av timbeloppet jämfört med vad som tidigare har sagts. RBU larmar samtidigt om kris i assistansen p g a förändrade behovsbedömningar.

RBU begär omedelbart nödstopp för indragen assistans

Pressmeddelande Publicerad: 2016-09-13 11:58 CEST

Katastrofala följder för barn och familjer som förlorar personlig assistans på grund av Försäkringskassans ändrade bedömningar. RBU begär ett omedelbart nödstopp för indragna beslut och ett akut krismöte med ansvarig minister Åsa Regnér och Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler.

RBU begär akut krismöte om personlig assistans

Pressmeddelande Publicerad: 2016-08-22 15:49 CEST

Idag har RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar sänt en begäran om ett akut krismöte om tillämpningen av reglerna för personlig assistans till minister Åsa Regnér, Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler och ordförande i riksdagens socialutskott Emma Henriksson. Droppen som fått bägaren att rinna över är berättelsen om fyraåriga Selma (Aftonbladet den 20 augusti) som idag har rätt till personlig assistans med 66,57 timmar per vecka, vilket Försäkringskassan nu beslutat till endast 5 timmar och 51 minuter per vecka. Det betyder att hon inte får någon personlig assistans alls från Försäkringskassan.

RBU avlivar myter om personlig assistans

Pressmeddelande Publicerad: 2016-06-30 12:21 CEST

Idag presenterar RBU rapporten Åtta myter om personlig assistans. Under morgonen samlades RBU-medlemmar utanför Rosenbad och fick möjlighet att överlämna rapporten till statsminister Stefan Löfven.

Regeringens attack på personlig assistans

Pressmeddelande Publicerad: 2016-05-26 13:38 CEST

Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU, är starkt kritiskt till att regeringen ger den utredning som ska se över insatser enligt LSS och assistansersättning ett besparingsuppdrag. - Utredningsdirektivens fokus på kostnadsbegränsning rimmar illa med den uttalade ambitionen att alla verkligen ska få sina behov tillgodosedda, säger Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU. Hon konstaterar att regeringen valt att fokusera på kostnadsbesparingar före de kvalitetshöjningar man säger sig vilja göra.


Sociala medier


RBU på Facebook

2016-08-24 16:45 Länk
2016-08-23 17:02 Länk
2016-08-23 10:32 Länk

RBU (@RBU_Riks) på Twitter

Nyheten om #nödstopp når även utanför Sveriges gränser. Här inslag från Radio Sweden med RBU:s Maria Persdotter.... https://t.co/ZeScnkm2AY
2017-11-15 15:16 @RBU_Riks
RBU:s generalsekreterare Henrik Petrén i en kommentar till nödstoppsbeskedet idag. #assistansärfrihet #räddaLSS #RBU https://t.co/mjtvtMiS4R
2017-11-14 22:02 @RBU_Riks
TV4 Nyheterna om regeringens besked i #assistanskrisen. RBU:s Maria Persdotter kommenterar. #assistansärfrihet... https://t.co/5no5rWp7cq
2017-11-14 20:16 @RBU_Riks

Kontakt


Henrik Petrén

Generalsekreterare

henrik.petren@rbu.se

070-889 75 44

Maria Persdotter

Förbundsordförande

maria.persdotter@rbu.se

072-250 88 31


Bilder  Videor   Podcasts

   RSS


    Dokument     Om RBU