Pressmeddelanden 2017


Södersjukhuset får ett helhetsansvar för cancerpatienter

Pressmeddelande Publicerad: 2017-12-01 08:00 CET

Från och med 1 december ansvarar Södersjukhuset för hela vårdförloppet för de cancerpatienter som behandlas på sjukhuset. Det blir möjligt genom att Södersjukhusets canceruppdrag utökas med strålbehandling.

Ingen titel
Arbete för könsstympade belönas med Kvinnofridspris

Pressmeddelande Publicerad: 2017-11-24 16:51 CET

Amelmottagningen vid Södersjukhuset har fått årets Kvinnofridspris för sitt arbete med att utbilda vårdpersonal i bemötande och vård av kvinnor som är könsstympade. Prisutdelningen skedde i samband med Operation Kvinnofrids spridningskonferens i Stockholm den 24 november.

Ingen titel
Barnkonventionens dag - 25 nya barnrättsombud examineras

Pressmeddelande Publicerad: 2017-11-20 08:30 CET

Idag, måndag 20 november, firas Barnkonventionen (FN:s konvention för barnets rättigheter) över hela världen. På Sachsska barn- och ungdomssjukhuset vid Södersjukhuset examineras 25 nya barnrättsombud.

Ingen titel
Spännande forskning, utveckling och innovation på Sös

Pressmeddelande Publicerad: 2017-11-10 13:00 CET

Nästa vecka är det dags för Idé och kunskap på Södersjukhuset, en inspirationsvecka som täcker allt från forskning och utveckling, till utbildning och innovation som sker på Sös. Under veckan kan du ta del av mängder av föreläsningar och workshops på Sös. I entréhallen kan du också läsa om aktuell forskning och titta och känna på innovationer som tagits fram av Sös medarbetare.

Ingen titel
Ny rapport från Barnhälsovårdsenheten Stockholms län

Pressmeddelande Publicerad: 2017-10-27 08:00 CEST

En ny rapport från Barnhälsovården i Stockholms län visar att hälsan hos barn 0-5 år går att koppla till familjens köpkraft. I socioekonomiskt svaga områden utsätts mer än var tredje barn för cigarettrök redan från födseln. Bland 3-åringarna har en av fem karies och barn med fetma är upp till sju gånger vanligare, enligt data från länets barnavårdscentraler.

Ingen titel
Fetma hos mamman ökar risk för allvarlig fostermissbildning

Pressmeddelande Publicerad: 2017-07-10 12:45 CEST

Förekomsten av övervikt och fetma ökar i Sverige och i världen. Nu har forskare vid Karolinska Institutet och Sachsska barn- och ungdomssjukhuset visat att det finns en ökad risk för allvarlig fostermissbildning hos barnet om mamman är överviktig eller lider av fetman under graviditeten.

Ingen titel
Södersjukhuset deltar på Politikerveckan Järva för att öka kunskap om kvinnlig könsstympning

Pressmeddelande Publicerad: 2017-06-12 13:00 CEST

Antalet könsstympade kvinnor ökar. Nu ska Sveriges enda mottagning för könsstympade kvinnor; Amelmottagningen vid Södersjukhuset, utbilda personal inom kvinnosjukvård, öppenvård, barnsjukvård och elevhälsan i Stockholms län för att bättre kunna bemöta drabbade flickor/kvinnor och erbjuda rätt vård. I dag, måndag 12 juni, och i morgon, tisdag 13 juni, deltar Amelmottagningen på Politikerveckan Järva.

Ingen titel
Stor utbildningsinsats ska öka kunskap om kvinnlig könsstympning

Pressmeddelande Publicerad: 2017-06-07 10:16 CEST

Antalet könsstympade kvinnor ökar i Sverige och i världen. Nu ska Sveriges enda mottagning för könsstympade kvinnor; Amelmottagningen vid Södersjukhuset, utbilda personal inom kvinnosjukvård, öppenvård, barnsjukvård och elevhälsan i Stockholms län för att bättre kunna bemöta drabbade flickor/kvinnor och erbjuda rätt vård.

Ingen titel
Vaccinationstäckningen hög bland barn i Stockholms län

Pressmeddelande Publicerad: 2017-05-30 07:53 CEST

96–97 procent av alla barn födda 2014 är vaccinerade enligt det nationella vaccinationsprogrammet. Det visar årsrapporten 2016 från Barnhälsovårdsenheten i Stockholms län. Rapporten visar även att späd- och förskolebarn i Stockholm överlag har bra förutsättningar för god hälsa men att det finns betydande skillnader mellan olika stadsdelar och områden i länet.

Ingen titel
Appen SMS Livräddare vinnare av medicinpriset Medtech 4 Health Innovation Award

Pressmeddelande Publicerad: 2017-04-28 13:26 CEST

Projektet bakom appen som räddar liv på personer med hjärtstopp har fått 100 000 kronor av Medtech4health.

Ingen titel
All-time-high på BB Sös

Pressmeddelande Publicerad: 2017-04-06 16:30 CEST

I mars föddes 687 barn på Södersjukhusets förlossningsavdelning, i genomsnitt 22 barn per dygn. Det är det största antalet födslar under en månad på många år. – Det känns bra att både föräldrar och medarbetare tycker att miljön på vår nyrenoverade förlossningsavdelning är lugn, fastän många familjer vistas här samtidigt, säger Ingegerd Lantz, verksamhetschef på kvinnokliniken.

Ingen titel
Södersjukhuset satsar stort för att minska antalet förlossningsskador

Pressmeddelande Publicerad: 2017-04-04 08:00 CEST

Nu inleder förlossningen på Södersjukhuset en stor utbildningsinsats för att minska antalet bristningar vid vaginal förlossning. Med ett enkelt handgrepp och god kommunikation ska antalet allvarliga förlossningsskador minimeras. Barnmorskor och förlossningsläkare ska också bli bättre på att sy bristningar så att de patienter som drabbats ska få mindre besvär.

Ingen titel
Världens första kända fall av allergi mot krokodilkött

Pressmeddelande Publicerad: 2017-04-01 08:00 CEST

Forskare vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, Södersjukhuset och Karolinska Institutet har visat att ett protein som orsakar kycklingallergi även finns i krokodilkött. I en studie som publiceras i april i den amerikanska tidskriften Pediatrics rapporterar forskarna om det första fallet av allergi mot krokodilkött.

Ingen titel
Nu startar uppföljning av 24-år lång studie för att lösa gåtan med allergi och astma

Pressmeddelande Publicerad: 2017-03-09 08:00 CET

Varför får man astma eller allergi och vad händer med sjukdomarna när man blir vuxen? Sedan 1994 har det så kallade BAMSE- projektet följt 4000 barn för att få svar på gåtan allergirelaterade sjukdomar. På Södersjukhuset är det nu dags för uppföljning av studiedeltagarna, som idag är 22-24 år.

Ingen titel
Nu invigs Sös Bröstcentrum – Europas största centrum för att upptäcka och behandla bröstcancer

Pressmeddelande Publicerad: 2017-02-06 08:00 CET

Torsdag 9 februari invigs Södersjukhusets nya bröstcentrum i centralt belägna lokaler vid Södra station. Till det nya centret kallas kvinnor för mammografiska hälsoundersökningar och utredningar vid misstänkt bröstcancer. I samma lokaler ryms också Karmastudien - en av världens största studier för att tidigare upptäcka och förebygga bröstcancer.

Ingen titel
Nu öppnar Södersjukhusets nyrenoverade förlossningsavdelning

Pressmeddelande Publicerad: 2017-01-16 07:30 CET

Torsdag 19 januari kl. 09.00 välkomnar Södersjukhuset de första blivande föräldrarna till den nyrenoverade förlossningsavdelningen, BB Sös. I de renoverade lokalerna har alla förlossningsrum en egen toalett och badkar eller dusch. Det möjliggör nytt arbetssätt och en bättre vård- och arbetsmiljö.


Nyheter 2017


Ingen titel
Allt fler unga flickor uppger att de utsatts för våldtäkt - medarbetare från Sös på DN Debatt idag

Nyhet Publicerad: 2017-12-22 11:37 CET

Läkare vid Ungdomsenheten vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset och Akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset skriver idag på DN Debatt om att allt fler flickor och kvinnor söker sig till mottagningarna efter att ha blivit utsatta för sexuellt våld.

Ingen titel
Svar på uppropet #utantystnadsplikt

Nyhet Publicerad: 2017-12-20 11:23 CET

Den 30 november publicerades ett upprop från kvinnliga läkare under hastaggen #utantystnadsplikt. Uppropet riktades bland annat till Södersjukhuset. Här kan du läsa svaret från vd Mikael Runsiö.


Sociala medierBilderVideorPodcastsDokument