Pressmeddelanden 2020


Sophiahemmet Högskola vill massutbilda vaccinationspersonal

Pressmeddelande Publicerad: 2020-12-16 09:54 CET

Sverige står inför den historiskt sett största vaccinationsinsatsen någonsin vilket kräver särskilda färdigheter hos vårdpersonalen. För att regionerna inte ska stå utan kompetens startar nu Sophiahemmet Högskola en vaccinationsutbildning för legitimerade sjuksköterskor som ska arbeta med covid-19-vaccinationer.

Taxibranschen utbildas i säkra resor

Pressmeddelande Publicerad: 2020-06-17 12:00 CEST

Taxibranschen har dragit igång omfattande utbildningsinsatser med anledning av COVID-19-pandemin. Idag lanseras och genomförs en webbutbildning om bakterier, virus och smittspridning, specifikt riktad till medarbetare i taxibranschen. Utbildningen sker i regi av och i samarbete mellan Sophiahemmet Högskola och Svenska Taxiförbundet.

Sophiahemmet och Capio Artro Clinic får nytt uppdrag av Region Stockholm. Ska avlasta akutsjukhusen inom akut frakturkirurgi under Corona-pandemin

Pressmeddelande Publicerad: 2020-03-27 12:08 CET

Sophiahemmet och Capio Artro Clinic har ställt sina resurser till förfogande till Region Stockholm under den pågående pandemin. Nu har regionen fattat ett formellt beslut om att uppdra åt Sophiahemmet och Capio Artro Clinic att avlasta akutsjukhusen i Stockholm inom området akut frakturkirurgi. Det handlar i första hand om patienter med frakturer som behöver opereras inom någon vecka från frakturdatum. De sköraste patienterna som ådrar sig frakturer i t.ex. lårbenshalsen kommer än så länge att fortsätta opereras på akutsjukhusen.

Minskad risk för kejsarsnitt med ”Mindfetalness”

Pressmeddelande Publicerad: 2020-03-24 10:10 CET

Mindfetalness – att lära känna fostrets rörelsemönster under graviditeten - gör att barnet mår bättre och att risken för kejsarsnitt minskar. Det visar nya forskningsresultat som engagerat många barnmorskor som nu ger gravida kvinnor ett nytt sätt att uppmärksamma fostrets rörelser.

Sjukvårdsutbildning för permitterad personal

Pressmeddelande Publicerad: 2020-03-18 15:00 CET

SAS-personal som står utan arbetsuppgifter på grund av den rådande Coronapandemin erbjuds nu en kort sjukvårdsutbildning vid Sophiahemmet Högskola. Tanken är att de med sina nya kunskaper ska kunna avlasta vården som står inför stora utmaningar.


Nyheter 2020


Ingen titel
Nominerad till kungligt stipendium

Nyhet Publicerad: 2020-12-22 10:39 CET

Daniela Tapia Mendoza, student vid Sophiahemmet Högskola, är nominerad till Queen Silvia Nursing Award. Detta för hennes idé om en röststyrd assistent som ska underlätta för äldre i deras vardag.

Ingen titel
Undvik psykisk ohälsa genom balans

Nyhet Publicerad: 2020-12-15 14:21 CET

Lena Jarheim, specialist i psykiatri vid Försäkringsmottagningen Sophiahemmet, svarar på frågor om psykisk ohälsa:

Ingen titel
Arcademy först med ny operationsmetod

Nyhet Publicerad: 2020-12-08 10:07 CET

Arcademy vid Sophiahemmet är först i Skandinavien med en ny, högteknologisk operationsmetod för svåra fotledsskador. Efter svensk premiär står flera patienter på tur för att ta del av den avancerade operationen.

Ingen titel
Beredskapslyftet vinnare av priset "Årets samhällsaktör"

Nyhet Publicerad: 2020-11-24 16:19 CET

Beredskapslyftet är vinnare av priset "Årets samhällsaktör" i kategorin ledarskap. Ett pris som instiftats av Dagens Industri och Gullers Grupp.

Ingen titel
Från sjuksköterska till klinikchef

Nyhet Publicerad: 2020-11-18 10:59 CET

För tjugo år sedan började Thomas Johansen arbeta som sjuksköterska. Nu är han klinikchef över Art Clinic som i början av året slog upp portarna på Sophiahemmet. Vägen dit har varit både slitsam och rolig.

Ingen titel
Diabetesfoten kräver varsamhet

Nyhet Publicerad: 2020-11-13 14:00 CET

Kerstin Helmer, leg. ortopedingenjör vid Camp Pro Ortopedteknik Sophiahemmet, svarar på frågor om hur patienter med diabetes ska sköta sina fötter för att undvika allvarliga komplikationer.

Ingen titel
Från Syrien till Sophiahemmet

Nyhet Publicerad: 2020-10-26 14:16 CET

Många på Sophiahemmet har fått hjälp av Ahmad Alkazem när något krånglar med driften. Men alla vet kanske inte att hans väg till Sverige och jobbet som fastighetsskötare varit både lång och riskfylld.

Ingen titel
Gamla arbetskläder får nytt liv

Nyhet Publicerad: 2020-10-13 09:31 CEST

När Sophiahemmets arbetskläder behövde bytas ut väcktes en idé. Tanken var att använda de gamla kläderna för att skapa något nytt. Nu cirkulerar ett 100-tal västar som annars hade eldats upp och ökat på växthuseffekten.

Ingen titel
Operationsverksamhet åter till normalläge

Nyhet Publicerad: 2020-10-07 13:28 CEST

Över tjugofem medarbetare från Aleris Operationscentrum bytte tillfälligt arbetsplats för att bidra i intensivvården under covidpandemin. Nu är de tillbaka på sina ordinarie arbeten igen. Omställningen har inte varit enkel, men har gett nya erfarenheter och insikter.

Ingen titel
Yoga – verktyg i vardagen och vården

Nyhet Publicerad: 2020-09-22 10:27 CEST

Sjuksköterskestudenten och yogainstruktören Hanna Thelander ville hjälpa människor att behålla sina rutiner i vad som blev en annorlunda vardag när pandemin slog till. I fem månader har hon sänt gratis yogapass live på Instagram varje vardagsmorgon. Nu har Hanna börjat sitt sista läsår vid Sophiahemmet Högskola, och yogapassen fortsätter som vanligt.

Ingen titel
Specialistsjuksköterskan bakom omtalad utbildning

Nyhet Publicerad: 2020-09-15 11:13 CEST

För Carola Hellman blev coronautbrottet i Sverige minst sagt speciellt. Över en natt blev hon ansvarig för att på rekordtid utforma den utbildning som skulle ge permitterad SAS-personal kunskaper för att kunna avlasta sjukvården. För några blev detta starten på ett nytt yrkesliv – för högskolan starten på en rad utbildningar i covid-19-pandemins spår.

Ingen titel
Digitala tandavtryck förbättrar vården

Nyhet Publicerad: 2020-09-10 10:40 CEST

Knut Moldenes, ST-tandläkare i oral protetik på GHP Specialisttandläkarna vid Sophiahemmet, svarar på frågor om den nya skanningstekniken som ska underlätta för både patienter och vårdgivare.

Ingen titel
Ultraljud reumatologens nya hjälpmedel

Nyhet Publicerad: 2020-08-25 13:48 CEST

Erik af Klint, reumatolog vid Försäkringsmottagningen Sophiahemmet, svarar på frågor om ultraljudsdiagnostik som är ett nytt hjälpmedel vid diagnos och behandling av reumatiska sjukdomar.

Ingen titel
Dubbel insats av Uroclinic

Nyhet Publicerad: 2020-06-18 08:30 CEST

Uroclinic gör en dubbel insats under Coronapandemin: Avlastar akutsjukhusen med canceroperationer och tar emot studenter från sjuksköterskeutbildningen på Sophiahemmet Högskola. För Victoria Petersson har det blivit en lärorik period på alla sätt.

Ingen titel
Martina avlastar barnkirugin

Nyhet Publicerad: 2020-06-17 14:00 CEST

Barnsjukhuset Martina hjälper Karolinska Universitetssjukhuset Solna under Coronapandemin med dagkirurgiska operationer. Mycket tyder på att samarbetet kommer att fortsätta även till hösten.

Ingen titel
Victor fick akut hjälp på Capio Artro Clinic

Nyhet Publicerad: 2020-06-17 13:56 CEST

Under Coronapandemin har mer än 300 patienter överförts till Capio Artro Clinic från Danderyd sjukhus och Södersjukhuset för operation. Många patienter har hand- och fotfrakturer som måste opereras skyndsamt. 32-årige Victor Iusca är en av dem.

Ingen titel
Lånades ut till intensivvård

Nyhet Publicerad: 2020-06-16 10:45 CEST

Efter tre veckors utlåning till intensivvården för covid-19-patienter har sjuksköterskan Anna Nilsson återkommit till sin ordinarie tjänst på Sophiahemmet. – Jag är imponerad av vad vi kan åstadkomma när vi hjälps åt.

Ingen titel
Bakgrund som stridspilot en tillgång

Nyhet Publicerad: 2020-06-11 08:57 CEST

Omställningen under coronakrisen har gjort att Ryggkirurgiskt Centrum vid Sophiahemmet nu avlastar akutsjukhusen med rygg- och neurokirurgi. För verksamhetschef Per Svedmark innebär det färre operationer och mer fokus på problemlösning.

Ingen titel
Bröstcancerpatienter får hjälp på Sophiahemmet

Nyhet Publicerad: 2020-06-09 09:57 CEST

När alla bröstcanceroperationer på Karolinska Universitetssjukhuset ställdes in på grund av coronapandemin flyttades delar av verksamheten till Art Clinic på Sophiahemmet. Kirurgen Irma Fredriksson är mycket nöjd med lösningen.

Ingen titel
Nya arbetsuppgifter i coronatider

Nyhet Publicerad: 2020-06-01 12:00 CEST

Vardagen på Sophiahemmets vårdavdelning är inte sig lik. Här vårdas nu patienter som opererats för allvarliga cancertillstånd istället för, som annars, relativt friska patienter.

Ingen titel
Fördelar med digital utbildning

Nyhet Publicerad: 2020-05-28 10:17 CEST

I juni tar Christine Rommedahl examen som specialistsjuksköterska med inriktning hjärtsjukvård. Då är två års distansstudier på halvfart vid Sophiahemmet Högskola avklarade. Sedan i mars sker utbildningen helt och hållet digitalt.

Ingen titel
Utbildning för kabinpersonal blir högskolekurs

Nyhet Publicerad: 2020-05-26 14:00 CEST

Introduktionsutbildningen inom hälsa, vård och omsorg vid Sophiahemmet Högskola är en stor succé. Nu blir utbildningen en sommarkurs - öppen för alla med högskolebehörighet.

Ingen titel
Den moderna sjukvårdens moder

Nyhet Publicerad: 2020-05-15 09:42 CEST

Vem var Florence Nightingale? Inte den ni tror, är det korta svaret. Hösten 1854 blev hon världsberömd över en natt.

Ingen titel
Hälsoundersökning viktigare än någonsin

Nyhet Publicerad: 2020-05-05 13:56 CEST

– Skjut inte upp din hälsoundersökning. I pandemitider är det viktigare än någonsin att ha koll på sin hälsostatus, säger Mia Granberg-Stånge, specialist i allmänmedicin vid Hälsocentralen Sophiahemmet.

Ingen titel
Kunskap i fokus för vår nya professor

Nyhet Publicerad: 2020-04-28 10:34 CEST

Mia Bergenmar har vigt större delen av sitt yrkesliv åt cancervård och cancerforskning och på senare år åt att lära ut sina kunskaper till studenter. Nu befordras hon till professor på Sophiahemmet Högskola.

Ingen titel
Rekordmånga söker till Sophiahemmet Högskola

Nyhet Publicerad: 2020-04-17 12:53 CEST

Anmälningarna till sjuksköterskeutbildningen skjuter i höjden. Det gäller inte minst för Sophiahemmet Högskola som till höstterminen 2020 ökat med hela 38 procent jämfört med förra året.

Ingen titel
Sophiahemmet avlastar akutvården

Nyhet Publicerad: 2020-04-14 16:17 CEST

Sophiahemmet ställer nu om stora delar av verksamheten för att avlasta akutsjukvården under den pågående Coronapandemin. I uppdraget från Region Stockholm ingår bland annat akut frakturkirurgi, bröstcanceroperationer och eftervård av canceropererade patienter.

Ingen titel
Vill bidra till sjukvården

Nyhet Publicerad: 2020-03-30 08:47 CEST

I dag startar den uppmärksammade sjukvårdsutbildningen för permitterad SAS-personal som med fördjupade kunskaper ska kunna avlasta sjukvården under den rådande coronapandemin. En av deltagarna är Rasmus Saveman från Uppsala. – Efter utbildningen hoppas jag att kunna vara till hjälp i sjukvården, säger han.

Ingen titel
Ny metod ger säkrare graviditet

Nyhet Publicerad: 2020-03-27 10:03 CET

En ny metod som går ut på att uppmärksamma fostrets rörelser under graviditeten kan leda till ökat välmående för barnet vid födsel och att risken för kejsarsnitt minskar. Metoden kallas Mindfetalness och Sophiahemmet Högskolas Anna Akselsson presenterar nu studien i sin avhandling.

Ingen titel
Så bekämpar Barnsjukhuset Martina coronaviruset

Nyhet Publicerad: 2020-03-26 12:45 CET

Barnsjukhuset Martina vid Sophiahemmet inför nu unika rutiner med vårdtält utanför sjukhuset för patienter med luftvägsbesvär, digitala vårdbesök och användande av smarta innovationer. Allt för att bekämpa coronaviruset.


Sociala medier


Presskontakter


Marina Dyfverman
Marina Dyfverman

Kommunikationschef

marina.dyfverman@sophiahemmet.se

08-406 20 17

Pia Hultkrantz
Pia Hultkrantz

Kommunikationsansvarig

pia.hultkrantz@sophiahemmet.se

08-406 20 16


BilderVideorPodcastsDokument