Pressmeddelanden


Ingen titel
Fem priser till Frame-filmer på Novemberfestivalen!

Pressmeddelande Publicerad: 2021-11-22 11:07 CET

I helgen var det dags för kortfilmsfestivalen som samlar unga filmtalanger från hela Sverige för att tävla i det som brukar kallas SM i ung kortfilm – Novemberfestivalen. Festivalen utgör en unik årlig mötesplats där filmare och publik kan utbyta erfarenheter, vädra åsikter och knyta nya kontakter över ålders- och regiongränser. I år var Novemberfestivalen ett online-event under två dagar, fullpackat med föreläsningar och spännande gäster och inte minst kortfilmer från landets alla 19 regionfestivaler. De fyra filmer som tävlade vidare från Frame och Västra Götaland kammade hem hela fem priser.

Ingen titel
Förhandsvisning av bronsåldersfynd – från mylla till monter

Pressmeddelande Publicerad: 2021-11-10 15:49 CET

I våras hittades ett 50-tal hela eller större delar av bronsföremål utanför Alingsås. Fyndet är ett av de mest spektakulära och största depåfynd från yngre bronsåldern som någonsin gjorts, inte bara i Västsverige utan i hela Sverige. Under november sker förhandsvisningar av fynden i Göteborg. Här får besökarna också veta mer om konserveringsarbetet och vägen från mylla till monter.

Ingen titel
Stora Teatern och Västra Götalandsregionen satsar på ny västsvensk koreografi

Pressmeddelande Publicerad: 2021-10-28 09:00 CEST

Två nya dansverk har premiär på Stora Teatern den 10 november. De har arbetats fram i ett nytt produktionsresidens som Förvaltningen för kulturutveckling och Stora Teatern lanserade i våras. Här lyfter man tre regionala danskonstnärer, Elnaz Paiamani, Mia Hellberg och Marco Wihlborg – men också dans som rör sig inom populärkulturens genrer, till exempel hiphop och street, och kring starka samtidsteman.

Ingen titel
Välkommen till ett spännande höstlov på regionens besöksmål

Pressmeddelande Publicerad: 2021-10-27 10:30 CEST

Upplev nattens mörker bland mumier och alligatorer på Vänersborgs museum, rota i garderoben och skapa ditt eget skelett hos Göteborgs naturhistoriska museum, möt skymningsväsen och magiskt industriella krafter på Forsviks bruk, karva den bästa pumpan hos Vitlycke museum eller besök Lödöse museum för att möta rövare och ta reda på hur ofta en arkeolog egentligen råkar ut för gengångare. Avsluta lovet med en sprakande eldfest på Vitlycke museum.

Ingen titel
Ny fristadsantologi – boksläpp under Bokmässan

Pressmeddelande Publicerad: 2021-09-16 08:33 CEST

I antologin Skapande liv medverkar tio författare som alla är eller har varit fristadskonstnärer i Sverige. Fredagen den 24 september är det boksläpp på Biblioteksscenen under Bokmässan. Boken är ett nytt verktyg för att lyfta frågor kring fristäder, yttrandefrihet och demokrati, och sätter också ljus på konstnärerna och deras arbete. Redaktör är Johanna Lindström, fristadskoordinator på Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen.

Ingen titel
Festivalkväll i fabrik i Dals Långed – musik och konst i magiska rum

Pressmeddelande Publicerad: 2021-09-14 07:56 CEST

Lördagen den 18 september fylls den gamla Rexcellfabriken i Dals Långed med kultur. Residenskonstnärer inom metal, folkmusik och slöjd presenterar vad de arbetat med under sin residensperiod i Dalsland. Dessutom blir det BRUK 2021 preview, ett koncept med nyskriven musik, skriven för fabrikslokalens fantastiska akustik, i kombination med konstinstallationer.

Ingen titel
Frame filmfestival 2021 – här är vinnarna!

Pressmeddelande Publicerad: 2021-09-13 07:00 CEST

Under söndagen avslutades fyra dagars Frame filmfestival med traditionsenlig prisutdelning för Västra Götalands alla kortfilmare. Bästa film i kategorin Mellanvikt blev Fruktkött av Perla Heiefort. Tungviktspriset fick Simone Norberg för sin film Bad Lesbian. Daniel Aguirre tog hem prispokalen i kategorin 27+ med filmen Pink Rider. I Konstfilmskategorin vann Maja Lindgren med filmen Dissolve in the ocean and play some chess.

Ingen titel
Frame filmfestival – både online och på plats i biosalongen

Pressmeddelande Publicerad: 2021-09-08 07:00 CEST

Imorgon invigs den nittonde upplagan av Frame filmfestival som pågår 9-12 september. Bland årets gäster finns bland andra manusförfattaren Oskar Söderlund (Snabba Cash) och regissörerna Mika Gustafson (kommande långfilmen Sisters) och Gorki Glaser- Müller (Children of the enemy). Filmerna tävlar i fyra olika kategorier om priser på närmare 200 000 kr.

Ingen titel
Storsatsning på slöjdresidens i Västra Götaland

Pressmeddelande Publicerad: 2021-08-23 08:02 CEST

En skedtäljare, en cirkusartist med trädflow, och en trähantverkare som bygger ett hem i skogen – det är de tre slöjdare som kommer att arbeta i Fengersfors 6–14 september. Slöjdresidenset har temat ”skogsklok” och ger arbetsro, arvode och en skog att jobba med. Förvaltningen för kulturutveckling satsar stort på residens, och har under 2021 slöjdare igång även i Göteborg, Rydal och Alingsås.

Ingen titel
Arkeologiäventyret fortsätter vid Edsleskogs gamla kyrka

Pressmeddelande Publicerad: 2021-08-03 11:25 CEST

Sedan 2019 har Förvaltningen för kulturutveckling/Lödöse museum utfört årliga arkeologiska undersökningar vid Edsleskogs gamla kyrka – den äldsta tegelbyggnaden i det medeltida Sverige. Under vecka 32 och 33 kommer arbetet fortsätta. Undersökningarna har visat att tegelkyrkan började byggas senast i slutet av 1100-talet. Nya rön indikerar dessutom att en ännu äldre kyrka också funnits på platsen.

Ingen titel
Bronsåldersfyndet från Alingsås går till Lödöse museum

Pressmeddelande Publicerad: 2021-07-09 11:20 CEST

Riksantikvarieämbetet har nu beslutat att bronsåldersfyndet som hittades av en privatperson utanför Alingsås i april kommer att hamna på Lödöse museum. ”Vi arbetar nu för att kunna visa föremålen för allmänheten så snart som möjligt”, säger museichef Christian Mühlenbock.

Ingen titel
Programmet släppt för Bokmässans Biblioteksscen

Pressmeddelande Publicerad: 2021-07-02 07:00 CEST

Årets upplaga av Bokmässan går av stapeln den 23-26 september 2021 och precis som vanligt är torsdagen och fredagen särskilt riktade mot bransch och inte minst bibliotekarier. Förvaltningen för kulturutveckling ansvarar för programmet på Biblioteksscenen och presenterar ett varierat program som tar upp biblioteksfrågor och biblioteksutveckling ur flera olika perspektiv.

Ingen titel
Lokalt kulturarv inspirerar förskolebarn

Pressmeddelande Publicerad: 2021-06-17 11:45 CEST

På Nygårds förskola i Lilla Edet har barnen fått testa en ny typ av undervisning. Som en del av en förstudie av Förvaltningen för kulturutveckling har barnen sett filmer om olika kulturhistoriska föremål, från lokala museer. Kulturarvet är nu en naturlig ingång till lärande, där både barn och personal tycker att historia – det är kul!

Ingen titel
Jonas Leksell ger sig ut i det vilda med Sommarboken

Pressmeddelande Publicerad: 2021-06-14 07:00 CEST

Nu drar årets upplaga av Sommarboken igång på bibliotek över hela Sverige. Det läsfrämjande biblioteksprojektet har i år temat Ut i det vilda och årets ambassadör är den naturälskande programledaren Jonas Leksell.

Ingen titel
Framtidsdjur - ny utställning på Göteborgs naturhistoriska museum

Pressmeddelande Publicerad: 2021-06-08 09:48 CEST

Hur kommer framtidens djur se ut? Har isbjörnen fått gälar för att leva under vatten? Eller har vattensköldpaddan utvecklat horn och vassa klor för att kunna hantera plast och nät i haven? I utställningen Framtidsdjur får vi ta del av barns och ungas tankar och fantasier kring hur planetens djur kan komma att förändras.

Ingen titel
Lekfull utställning invigs på Nääs

Pressmeddelande Publicerad: 2021-05-28 12:25 CEST

Den 8 juni öppnar Där fantasin bor, en utomhusutställning på Slöjd & Byggnadsvård på Nääs bestående av lekstugor och kojor, såväl nybyggda som antika. Utställningen är både en upplevelseplats för barn och en historieskrivning om lekstugor från 1800-talets mitt till idag.

Ingen titel
Skriande behov av fönsterhantverkare

Pressmeddelande Publicerad: 2021-05-26 13:18 CEST

Det renoveras som aldrig förr. Många ser fördelarna med att bevara fina gamla fönster istället för att byta ut dem, inte bara för att bevara det vackra utseendet utan även för att det är det mest hållbara alternativet. Dessutom ökar det värdet på bostaden. Detta har lett till att efterfrågan på fönsterhantverkare ökat markant, och nu är bristen stor. Så säger Svenska byggnadsvårdsföreningen och Sveriges länsmuseer, som ligger bakom Fönsterrenoveringens dag som arrangeras i hela landet den 30 maj varje år.

Ingen titel
Ny utställning om medeltida liv på Lödöse museum

Pressmeddelande Publicerad: 2021-05-26 09:38 CEST

Nu öppnar vi portarna till vår helt nya basutställning; Medeltida liv. Det är den största förnyelsen på museet sedan starten 1994. Museet har jobbat hårt för att på olika sätt levandegöra historien och man har tagit utgångpunkt i händelser, berättelser och föremål som ger liv åt de människor som en gång levde på platsen. Den 29 maj kl. 11 invigs den nya utställningen digitalt. Välkommen att fira invigningen med oss via museets hemsida och på Facebook.

Ingen titel
Museer och besöksmål öppnar igen

Pressmeddelande Publicerad: 2021-05-24 16:15 CEST

Museer och besöksmål inom Förvaltningen för kulturutveckling öppnar för besökare i början av juni månad. De har varit tillfälligt stängda för allmänheten sedan den 30 oktober förra året.

Ingen titel
AIR Litteratur Västra Götaland – fem bibliotek satsar på lokala författarresidens

Pressmeddelande Publicerad: 2021-05-19 09:34 CEST

Förvaltningen för kulturutveckling utvecklar nu sitt residensprogram AIR Litteratur genom att bibliotek i regionen är värdar för författare under en månad. Fem bibliotek har nappat på en unik möjlighet att stärka sin roll som litterärt centra och arbeta djupare med litteratur som konstform. Under juni till oktober får Borås, Skövde, Skara, Tanum och Åmål besök av en författare som arbetar på platsen, och som också ska möta lokalbefolkningen.

Ingen titel
VGR: HELPDESK KULTURSTÖD bidrar till återstarten av kulturlivet - livesänder en snabblektion i juridik 26/5

Pressmeddelande Publicerad: 2021-05-17 16:32 CEST

Just nu står kulturlivet inför en utmanande återstart. Många kulturutövare famlar i det nya digitala landskap som under pandemin blivit en livsviktig kanal för att visa upp, producera eller konsumera kultur. Men lika många är osäkra på vad man får eller kan göra.

Kulturturism som motor i platsers utveckling

Pressmeddelande Publicerad: 2021-04-30 12:00 CEST

Kulturmiljöer och äldre kulturlandskap är attraktiva besöksmål och intresset för att besöka dem har ökat sedan flera år. Pandemin har bara förstärkt den trenden. Besökare genererar intäkter till platsen och lokala företag men man riskerar att bli säsongsberoende. Vi skall därför i projektet BeCULTOUR fokusera på hur man kan stärka kopplingen mellan besöksnäringen och övrig utveckling på platsen. Hur tar vi tillvara på möjligheten att allt fler uppskattar kulturmiljöer? Kan vi få fler att flytta hit eller etablera företag på platsen? Hur kan nya samarbeten och innovationer mellan företag och aktörer på platsen stärkas?

Ingen titel
Unikt bronsåldersfynd i Alingsås

Pressmeddelande Publicerad: 2021-04-29 11:34 CEST

Ett 50-tal hela eller större delar av bronsföremål har hittats i Alingsås. Fyndet utgörs huvudsakligen av praktföremål för personlig utsmyckning och är ett av de mest spektakulära och största depåfynd från yngre bronsåldern som någonsin gjorts inte bara i Västsverige utan i hela Sverige.

Digital pressträff 29 april: Unikt bronsåldersfynd i Västra Götaland

Pressmeddelande Publicerad: 2021-04-28 14:05 CEST

Ett unikt bronsåldersfynd har gjorts i Västra Götaland. Förvaltningen för kulturveckling i Västra Götalandsregionen har på uppdrag av Länsstyrelsen undersökt fyndet i samarbete med forskare från Göteborgs universitet. Det står nu klart att detta är ett av de största och mest spektakulära depåfynden från yngre bronsålder som gjorts i Sverige. Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen bjuder tillsammans med Länsstyrelsen in till en digital pressträff i morgon torsdag 29 april klockan 11.00.

Ingen titel
Världsröstdagen 16 april – förskolebarn över hela landet sjunger

Pressmeddelande Publicerad: 2021-04-13 10:37 CEST

Den 16 april är det Världsröstdagen, dagen då rösten uppmärksammas över hela ‎världen. Samma dag gör barn på förskolor runt om i Sverige sina röster hörda genom en sång-manifestation. Klockan 10.00 sjunger de signaturmelodin för det nationella projektet Rösträtt – sång på förskolan. Inför dagen släpps också en film med sången som manifesterar barns röster i hela landet. Här medverkar bland annat barn från Lidköping.

Museer och besöksmål flyttar fram öppnandet

Pressmeddelande Publicerad: 2021-04-08 09:00 CEST

Museer och besöksmål inom Förvaltningen för kulturutveckling fortsätter att hålla stängt för besökare. Anledningen är regeringens förlängning av de nationella rekommendationerna för att stoppa smittspridningen av covid-19 samt ett fortsatt högt smittläge i Västra Götaland. Förvaltningens tidigare plan att öppna i april flyttas därför fram till maj.

Ingen titel
Virtuellt berättande och VR-dokumentärer i samarbete med Förvaltningen för kulturutveckling

Pressmeddelande Publicerad: 2021-04-07 11:24 CEST

Den 13–15 april är det dags att träffas digitalt på mötesplatsen för innovation och kreativt skapande inom film, TV, media och VR; Audiovisual Days. Missa inte en exklusiv master class med XR-drottningen Liz Rosenthal och lyssna på de utvalda projekten till Narrative VR Lab som genomförs av Visual Arena Lindholmen i samarbete med bland andra Västra Götalandsregionen/Förvaltningen för kulturutveckling.

Ingen titel
Västsveriges främsta kortfilmsfestival öppnar upp för filminlämning

Pressmeddelande Publicerad: 2021-04-01 09:53 CEST

Den 1 april öppnar Frame Filmfestival de digitala portarna för Västra Götalands filmkreatörer att skicka in sina kortfilmer. Under årets upplaga av festivalen satsas det återigen på en imponerande prispott, och att få in tillräckligt många filmer för att fylla festivalens visningar brukar inte vara något problem.

Ingen titel
Ny satsning på populärmusik – residens på Kroppefjäll och Koster

Pressmeddelande Publicerad: 2021-03-30 08:12 CEST

Musiker som spelar tyngre rock, punk och metal kan nu söka musikresidens på Kroppefjäll. På Koster blir det residens för bland annat electro, indie och hiphop.

Kulturlivets återstart i fokus på Kulturting 2021

Pressmeddelande Publicerad: 2021-03-29 08:32 CEST

Västra Götalandsregionen bjuder in till ett digitalt Kulturting hösten 2021. Tema för årets kulturting är ”kulturlivets återstart”.


Sociala medier


Presskontakter


Ida Northfell
Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig
Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander
Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson
Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund
Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg
Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45


BilderVideorPodcastsDokument