Pressmeddelanden


Kulturturism som motor i platsers utveckling

Pressmeddelande Publicerad: 2021-04-30 12:00 CEST

Kulturmiljöer och äldre kulturlandskap är attraktiva besöksmål och intresset för att besöka dem har ökat sedan flera år. Pandemin har bara förstärkt den trenden. Besökare genererar intäkter till platsen och lokala företag men man riskerar att bli säsongsberoende. Vi skall därför i projektet BeCULTOUR fokusera på hur man kan stärka kopplingen mellan besöksnäringen och övrig utveckling på platsen. Hur tar vi tillvara på möjligheten att allt fler uppskattar kulturmiljöer? Kan vi få fler att flytta hit eller etablera företag på platsen? Hur kan nya samarbeten och innovationer mellan företag och aktörer på platsen stärkas?

Ingen titel
Unikt bronsåldersfynd i Alingsås

Pressmeddelande Publicerad: 2021-04-29 11:34 CEST

Ett 50-tal hela eller större delar av bronsföremål har hittats i Alingsås. Fyndet utgörs huvudsakligen av praktföremål för personlig utsmyckning och är ett av de mest spektakulära och största depåfynd från yngre bronsåldern som någonsin gjorts inte bara i Västsverige utan i hela Sverige.

Digital pressträff 29 april: Unikt bronsåldersfynd i Västra Götaland

Pressmeddelande Publicerad: 2021-04-28 14:05 CEST

Ett unikt bronsåldersfynd har gjorts i Västra Götaland. Förvaltningen för kulturveckling i Västra Götalandsregionen har på uppdrag av Länsstyrelsen undersökt fyndet i samarbete med forskare från Göteborgs universitet. Det står nu klart att detta är ett av de största och mest spektakulära depåfynden från yngre bronsålder som gjorts i Sverige. Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen bjuder tillsammans med Länsstyrelsen in till en digital pressträff i morgon torsdag 29 april klockan 11.00.

Ingen titel
Världsröstdagen 16 april – förskolebarn över hela landet sjunger

Pressmeddelande Publicerad: 2021-04-13 10:37 CEST

Den 16 april är det Världsröstdagen, dagen då rösten uppmärksammas över hela ‎världen. Samma dag gör barn på förskolor runt om i Sverige sina röster hörda genom en sång-manifestation. Klockan 10.00 sjunger de signaturmelodin för det nationella projektet Rösträtt – sång på förskolan. Inför dagen släpps också en film med sången som manifesterar barns röster i hela landet. Här medverkar bland annat barn från Lidköping.

Museer och besöksmål flyttar fram öppnandet

Pressmeddelande Publicerad: 2021-04-08 09:00 CEST

Museer och besöksmål inom Förvaltningen för kulturutveckling fortsätter att hålla stängt för besökare. Anledningen är regeringens förlängning av de nationella rekommendationerna för att stoppa smittspridningen av covid-19 samt ett fortsatt högt smittläge i Västra Götaland. Förvaltningens tidigare plan att öppna i april flyttas därför fram till maj.

Ingen titel
Virtuellt berättande och VR-dokumentärer i samarbete med Förvaltningen för kulturutveckling

Pressmeddelande Publicerad: 2021-04-07 11:24 CEST

Den 13–15 april är det dags att träffas digitalt på mötesplatsen för innovation och kreativt skapande inom film, TV, media och VR; Audiovisual Days. Missa inte en exklusiv master class med XR-drottningen Liz Rosenthal och lyssna på de utvalda projekten till Narrative VR Lab som genomförs av Visual Arena Lindholmen i samarbete med bland andra Västra Götalandsregionen/Förvaltningen för kulturutveckling.

Ingen titel
Västsveriges främsta kortfilmsfestival öppnar upp för filminlämning

Pressmeddelande Publicerad: 2021-04-01 09:53 CEST

Den 1 april öppnar Frame Filmfestival de digitala portarna för Västra Götalands filmkreatörer att skicka in sina kortfilmer. Under årets upplaga av festivalen satsas det återigen på en imponerande prispott, och att få in tillräckligt många filmer för att fylla festivalens visningar brukar inte vara något problem.

Ingen titel
Ny satsning på populärmusik – residens på Kroppefjäll och Koster

Pressmeddelande Publicerad: 2021-03-30 08:12 CEST

Musiker som spelar tyngre rock, punk och metal kan nu söka musikresidens på Kroppefjäll. På Koster blir det residens för bland annat electro, indie och hiphop.

Kulturlivets återstart i fokus på Kulturting 2021

Pressmeddelande Publicerad: 2021-03-29 08:32 CEST

Västra Götalandsregionen bjuder in till ett digitalt Kulturting hösten 2021. Tema för årets kulturting är ”kulturlivets återstart”.

Vitlycke museum flyttar fram säsongstarten

Pressmeddelande Publicerad: 2021-03-26 16:00 CET

Vitlycke museum brukar öppna för säsongen till påsk, men i år dröjer det lite längre. Anledningen är nationella rekommendationer för att stoppa smittspridningen av covid-19 och förlängda regionala rekommendationer i Västra Götaland, då smittläget är fortsatt högt. Förvaltningen för kulturutveckling planerar för en öppning av Vitlycke museum den 10 april, utifrån Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter för bland annat museer.

Ingen titel
Valsalen på Göteborgs naturhistoriska museum nyinvigs

Pressmeddelande Publicerad: 2021-03-26 14:14 CET

Den 1 april öppnas de virtuella portarna till Valsalen på Göteborgs naturhistoriska museum genom en livesänd invigning. Valsalen har det senaste året genomgått en renovering och en ny utställning om valarnas evolution har tillkommit.

Museer och besöksmål håller fortsatt stängt – men planerar att öppna i april

Pressmeddelande Publicerad: 2021-03-18 15:59 CET

Museer och besöksmål inom Förvaltningen för kulturutveckling fortsätter att hålla stängt för besökare. Anledningen är nationella rekommendationer för att stoppa smittspridningen av covid-19 och förlängda regionala rekommendationer i Västra Götaland, då smittläget är fortsatt högt. Däremot planerar förvaltningen inför en öppning i april utifrån Folkhälsomyndighetens kommande nya föreskrifter för bland annat museer.

Ingen titel
Vänersborgs museum fyller 130 år och firar med digital nyinvigning

Pressmeddelande Publicerad: 2021-03-10 08:14 CET

Vänersborgs museum har, som de flesta museer, tillfälligt stängt men bakom kulisserna slutförs arbetet med en ny utställning. Den nya utställningen Tidsresan ger besökaren ett historiskt sammanhang att upptäcka resten av museet utifrån. På lördag den 13 mars nyinvigs museets nya och nygamla utställningar digitalt.

Museer och besöksmål håller fortsatt stängt

Pressmeddelande Publicerad: 2021-02-18 17:38 CET

Museer och besöksmål inom Förvaltningen för kulturutveckling fortsätter att hålla stängt för besökare. Anledningen är nationella allmänna råd och rekommendationer för att stoppa smittspridningen av covid-19 och nya regionala rekommendationer i Västra Götaland, då smittläget är fortsatt högt i regionen. Beslutet gäller fram till och med 21 mars.

Ingen titel
Hitta Lagerlöf, Boye och Linné på ny litteraturkarta

Pressmeddelande Publicerad: 2021-01-26 08:00 CET

Den 28 januari lanseras Litteraturkartan.se, en digital karta för att utforska litteratur i Bohuslän, Dalsland och Västergötland. Här kan du bland annat följa Linné på hans resa genom det västsvenska landskapet. Lanseringen livesänds från Göteborgs Litteraturhus.

Museer och besöksmål håller fortsatt stängt

Pressmeddelande Publicerad: 2021-01-21 08:00 CET

Museer och besöksmål inom Förvaltningen för kulturutveckling fortsätter att hålla stängt för besökare. Anledningen är regeringens förlängda nationella restriktioner för att stoppa smittspridningen av covid-19.

Museer och besöksmål håller fortsatt stängt

Pressmeddelande Publicerad: 2021-01-07 10:12 CET

Museer och besöksmål inom Förvaltningen för kulturutveckling fortsätter att hålla stängt för besökare. Anledningen är Folkhälsomyndighetens skärpta nationella föreskrifter för att stoppa den ökande smittspridningen av covid-19.

Ökade kostnader för e-boklån – nu får folkbiblioteken en miljon kronor i stöd

Pressmeddelande Publicerad: 2020-12-18 11:40 CET

För att stödja folkbiblioteken i regionen och öka allmänhetens tillgång till litteratur ger nu Förvaltningen för kulturutveckling ett ekonomiskt engångsstöd för utlåning av e-böcker. Stödet ges till kommuner i Västra Götaland som har haft ökade kostnader för e-boklån under pandemin. Den sammanlagda stödsumman är en miljon kronor.

Ingen titel
Körcentrum Väst delar ut 290 000 kronor till västsvenska körlivet

Pressmeddelande Publicerad: 2020-12-16 08:58 CET

Vid den här tiden brukar konsertsalar och kyrkor fyllas med både körsång och publik, men i år är ingenting som vanligt. Situationen kring covid-19 har inneburit en stor omställning för körlivet. För att stötta det västsvenska körlivet genom pandemin ger nu Körcentrum Väst stöd till både körer och körarbetare. Dessutom har Körcentrum Väst ett finger med i spelet när SVT Göteborg i jul sänder programmet Hemmakören!

Museer och besöksmål håller fortsatt stängt

Pressmeddelande Publicerad: 2020-11-19 17:21 CET

Museer och besöksmål inom Förvaltningen för kulturutveckling håller fortsatt stängt för besökare. Anledningen är att Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Västra Götaland har beslutat att förlänga de skärpta råden i Västra Götaland för att stoppa den ökande smittspridningen av covid-19.

Ingen titel
Nytt filmresidens i Skövde

Pressmeddelande Publicerad: 2020-11-06 08:43 CET

Skövde kommun och Förvaltningen för kulturutveckling i samarbete öppnar nu för ansökningar till ett nystartat filmresidens i Skövde. Detta är en helt ny satsning a lá kommunal modell med förhoppning om att kunna bredda kulturlivet i regionen.

Museer och besöksmål stänger tillfälligt – men besök oss gärna online!

Pressmeddelande Publicerad: 2020-10-29 18:38 CET

Museer och besöksmål inom Förvaltningen för kulturutveckling stänger för besökare. Anledningen är att Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Västra Götaland har beslutat att skärpa råden i Västra Götaland för att stoppa den ökande smittspridningen av covid-19. Under stängningen kan museipubliken utforska de nya digitala satsningarna: Digiseum och den helt nyöppnade Digitala salongen.

Ingen titel
Konst- och musikfest på Koster 2020 – ingen publik, programmet livestreamas

Pressmeddelande Publicerad: 2020-10-29 17:53 CET

Konst- och musikfesten på Koster 30–31 oktober kommer att genomföras utan publik. Anledningen är att Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Västra Götaland beslutat att skärpa råden i Västra Götaland för att stoppa den ökande smittspridningen av covid-19. Evenemanget kommer att livestreamas.

Vernissage & öppning av den digitala salongen 27 oktober kl. 16

Pressmeddelande Publicerad: 2020-10-22 15:10 CEST

Ingen utställning utan vernissage! På tisdag öppnar vi de virtuella portarna till vår digitala salong genom en livesänd digital vernissage direkt från Naturhistoriska museet i Göteborg. Vi kommer både att prata med konstnärer bakom några av verken och höra röster om hur Coronarestriktioner påverkat både museer och fria kulturutövare.

Ingen titel
Konst- och musikfest på Koster – succéfestivalen kör sitt andra år

Pressmeddelande Publicerad: 2020-10-21 07:00 CEST

Hösten 2019 startade en storsatsning på kultur på Kosteröarna, och det första rejäla kulturevenemanget någonsin – under lågsäsong. Sista helgen i oktober är det dags för andra upplagan av Konst- och musikfest på Koster, naturligtvis corona-anpassad och med någonting för alla.

Ingen titel
Nytt hantverkstempel söker trä-ndig träslöjd

Pressmeddelande Publicerad: 2020-10-13 11:23 CEST

Nu söker vi dina unika träobjekt för utställning på TräTemplet, en pop-upbutik som kommer finnas i Viktoriapassagen, Göteborg under december 2020.Vi söker allt från traditionella hantverksmässiga föremål till djärva konstnärliga uttryck och nytänkande form.

Ingen titel
Oktobers föreläsningar på Vitlycke museum

Pressmeddelande Publicerad: 2020-10-02 09:05 CEST

Under hösten fortsätter vi med våra populära föreläsningar på söndagar. I år gör vi en corona-anpassning genom att vi har minskat ner antal platser så du måste anmäla dig.  Har du inte möjlighet att komma så sänder vi föreläsningen live via facebook.

Ingen titel
Ny upplevelseplats för både kropp och knopp ska byggas på Nääs

Pressmeddelande Publicerad: 2020-09-24 15:57 CEST

Snart kan du träna biceps samtidigt som du lär dig om olika slöjdtekniker och material. Nu har idén om ett specialsnickrat utegym med egen slöjdprägel nämligen resulterat i ett beviljat Leaderbidrag på nästan en halv miljon kronor.   – Jag älskar både slöjd och träning och funderade på hur det skulle gå att kombinera på bästa sätt, säger länshemslöjdskonsulenten Tobias Havaas som är ansvarig för projektet.

Ingen titel
Frame filmfestival 2020 – här är vinnarna!

Pressmeddelande Publicerad: 2020-09-19 19:44 CEST

Under lördagen genomförde Frame filmfestival sin allra första online-upplaga. Bästa film i kategorin Mellanvikt blev Var är Bosse? av Casper Thor. Tungviktspriset fick Carmen Jedrzejak för sin film Tid. Annika Ivarsson tog hem prispokalen i kategorin 27+ med filmen Rocky. I Konstfilmskategorin vann Susanne Fagerlund med filmen All that Jelly and No Toast.

Ingen titel
Frame filmfestival 19 september – följ med online från din egen soffa!

Pressmeddelande Publicerad: 2020-09-14 07:15 CEST

Lördagen den 19 september invigs den nittonde upplagan av Frame filmfestival. Mycket är sig likt, publiken bjuds på ett fullspäckat program med samtal, föredrag och naturligtvis massor av kortfilm gjord i Västra Götaland, av framtidens stora filmregissörer. Men en stor nyhet bjuder Frame på – i år sker festivalen online!


Sociala medier


Kontakt


Ida Northfell
Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig
Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander
Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson
Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund
Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg
Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45


BilderVideorPodcastsDokument