Pressmeddelanden 2016


Årets kortaste dag – då frossar vi i kortfilm

Pressmeddelande Publicerad: 2016-12-19 16:19 CET

På onsdag, den 21 december, infaller årets kortaste dag. Det är också kortfilmsdagen då över 50 länder, världen över, frossar i kortfilm av alla olika tänkbara sorter. Kultur i Väst firar kortfilmsdagen genom att visa kortfilm på Landvetters flygplats.

Ingen titel
Många nyheter och populära klassiker när Slöjd & Byggnadsvård presenterar årets kursprogram.

Pressmeddelande Publicerad: 2016-12-19 08:54 CET

Vad sägs om papperskonst i silhuetter och 3D, traditionell lerklining, lerputs och lergolv i badrum, el i gamla hus eller lägga och renovera spåntak? Det är bara några av nykomlingarna bland de 100 kurser i programmet för 2017 på Slöjd & Byggnadsvård på Nääs. Men självklart hittar du populära klassiker som fönsterrenovering, snickarglädje, vävning för nyfikna och smide.

Kultur i Väst-medarbetare ordförande i branschråd för film

Pressmeddelande Publicerad: 2016-12-17 13:12 CET

Kultur i Västs filmkonsulent Pia-Mari Wehrling har utsetts till ordförande i ett av fyra nationella branschråd som är en viktig del i Sveriges nya filmpolitik som träder i kraft 1 januari 2017.

Ingen titel
Kreativ djurpark öppnar på Göteborgs naturhistoriska museum

Pressmeddelande Publicerad: 2016-12-12 09:57 CET

Ishockeyhandskar, värmeradiatorer, persiennlameller och skoblock är bara några av de vardagliga prylar som får nytt liv i Eric Langerts fantasifulla utställning Min djuriska park. Ur tillsynes helt vanliga föremål växer spännande, märkliga och inte minst kreativa djurgestalter fram. Min djuriska park öppnar 17 december på Göteborgs naturhistoriska museum.

Ingen titel
Upplev julstämning från 1900-talets början!

Pressmeddelande Publicerad: 2016-12-08 07:10 CET

Hästar och slädar, facklor och bloss, strutar med julgodis, gammaldags julpynt och traditionella juldelikatesser. Det nalkas julmarknad på Forsviks bruk.

Ingen titel
Gnistrande jullovsföreställning på Göteborgs naturhistoriska museum

Pressmeddelande Publicerad: 2016-12-07 18:13 CET

Högst upp i naturhistoriska museet finns ett hemligt bibliotek där några djur smugit sig in! Du träffar dem i jullovsföreställningen Snöyra som är ett musikaliskt och vintrigt äventyr med sång och musik.

Ingen titel
Upplev julen på Göteborgs naturhistoriska museum 1-4 december.

Pressmeddelande Publicerad: 2016-11-28 15:05 CET

Vi återupptar traditionen där slöjdare visar och säljer naturinspirerat hantverk. Under fyra dagar i början av december kan du prova naturslöjd, köpa hantverk, träffa levande djur eller hälsa på tomten inne i Malmska valen. Välkommen till stämningsfulla dagar på Göteborgs naturhistoriska museum!

Ingen titel
Dags för julmarknad på Lödöse museum

Pressmeddelande Publicerad: 2016-11-28 08:52 CET

Fika, folkmyller och levande julmusik. Julstämningen är ett faktum på den årliga julmarknaden på Lödöse museum. Välkommen att uppleva slöjd och konsthantverk i en miljö med medeltida förtecken på lördag 3 december. 

Ingen titel
Storslam för västsvenska filmare på Novemberfestivalen

Pressmeddelande Publicerad: 2016-11-27 15:57 CET

Under helgen samlades unga filmtalanger i Trollhättan för att tävla i det som brukar kallas SM i ung kortfilm – Novemberfestivalen. Västra Götaland kammade hem storslam genom Mikael Bundsen som tog hem festivalens allra tyngsta priser. Även två andra filmare från vår region fick fina priser: Agnes Parkrud och Henrik Dahlbring.

Ingen titel
Fyra filmer från Västra Götaland tävlar i Novemberfestivalen

Pressmeddelande Publicerad: 2016-11-22 15:30 CET

I Trollhättan rullas röda mattan ut i helgen och det är dags för det som brukar kallas SM i ung kortfilm – Novemberfestivalen. Hela fyra filmer från Västra Götaland finns med i startfältet och regissörerna har nu chans att vinna teknikcheckar, statyetter och olika specialpriser från bland annat Svenska Filminstitutet och produktionsbolaget Zentropa.

Ingen titel
Slöjd för kärlek, gemenskap och fred på årets Midvinterfest

Pressmeddelande Publicerad: 2016-11-22 09:42 CET

I en tid där tusentals människor är på flykt och vi- och dom-mentaliteten frodas vill de drygt 50 slöjdarna på årets Midvinterfest vara en motkraft som sprider värme. Välkommen att uppleva äkta skaparglädje på Bohusläns museum 26 november – 8 januari!  

Ingen titel
Nålbindning med fördel och glädje

Pressmeddelande Publicerad: 2016-11-22 07:30 CET

Nålbindning är en uråldrig teknik som har förekommit i hela världen. Idag verkar det gamla hantverket få ett uppsving och Lödöse museum arrangerar ett nålbindningscafé för alla som vill pröva på och lära mer.

Ingen titel
MIK-dag i Trollhättan med bland andra Martin Schibbye och Brit Stakston

Pressmeddelande Publicerad: 2016-11-21 17:41 CET

På torsdag bjuder Kultur i Väst och MIK-akademin in till en heldag om medie- och informationskunnighet, MIK. Temat kretsar kring MIK, journalistik och demokrati och bland de inbjudna gästerna hittar vi journalisten Martin Schibbye och mediestrategen Brit Stakston.

Ingen titel
Caroline Goulding och Danae Dörken – stjärnduo till Västsverige

Pressmeddelande Publicerad: 2016-11-18 11:55 CET

De två unga, men redan hett eftertraktade, stjärnmusikerna Caroline Goulding, violin, och Danae Dörken, piano, gör tre konserter i regi av Kultur i Väst under november 2016. Den första sker i Smögens församlingshem på onsdag.

Ingen titel
Ung tonsättare skriver beställningsverk på uppdrag av Kultur i Väst

Pressmeddelande Publicerad: 2016-11-15 15:06 CET

Dirigent – Kultur i Västs dirigentkurs för tjejer – vann Västra Götalandsregionens jämställdhetspris 2015. Nu går prispengarna tillbaka till en av deltagarna, Klara Stirner. Hon är tonsättare och har fått i uppdrag att skriva ett stycke för sinfonietta. Verket ska också användas i nästa omgång av dirigentkursen.

Ingen titel
Agnes de Frumerie – ett konstnärsliv från Skövde och Vänersborg till sekelskiftets Paris.

Pressmeddelande Publicerad: 2016-11-08 12:06 CET

En av förra sekelskiftets främsta svenska skulptriser är temat nu på söndag 13 november då Göran Elisson från Västergötlands museum, Skara, gästar Vänersborgs museum och berättar den fascinerande historien om Agnes de Frumerie. 

Ingen titel
Fyra filmskapare får projektstöd av FilmCloud

Pressmeddelande Publicerad: 2016-11-03 14:22 CET

De gör filmer om arbete, syskonkärlek, diskriminering, vänskap, rasism och sexualitet. Nu har deras projekt fått 25 000 kronor vardera. Hampus Nordenson, Katerina Pavlou, Ina Porselius och Amanda Rosenkvist Ågärd är höstens mottagare av FilmClouds projektstöd.

Ingen titel
"Hoppas det här sprids över hela världen!"

Pressmeddelande Publicerad: 2016-11-01 08:31 CET

- Hoppas det här sprids över hela världen! Så sa en av de vuxna besökarna när Kan själv! – en ljudupplevelse för de allra minsta visades på Göteborgs kulturkalas i augusti 2016. Nu erbjuds utställningen till, om inte hela världen, så hela Sverige. 

Ingen titel
Höstlovskören – unga sångsugna sjunger Faurés Requiem

Pressmeddelande Publicerad: 2016-10-31 13:15 CET

Ett gäng ungdomar ses och råsjunger, fyra dagar i rad. På femte dagen smäller det – då är det konsert på Konserthusets stora scen. Höstlovskören gör det igen på onsdag.

Ingen titel
Emel Mathlouthi och Elda – dubbelkonserter i Göteborg och Trollhättan

Pressmeddelande Publicerad: 2016-10-28 14:08 CEST

Tunisiska storstjärnan Emel Mathlouthi och trion Elda är Kultur i Västs bidrag till Planetafestivalen. Artisterna ger dubbelkonserter i Göteborg och Trollhättan.

Ingen titel
Eldfest på Vitlycke museum motar undan mörkret.

Pressmeddelande Publicerad: 2016-10-28 08:31 CEST

Lördagen den 5 november bjuder Vitlycke museum in till en dag i eldens tecken för att mota undan mörkret som tränger sig på. Vi ordnar transporter från de olika flyktingförläggningarna i Tanum och Strömstad och välkomnar alla människor till en dag i gemenskap kring elden.  Välkommen till en hyllning till ljuset och värmen i en mörk tid!

Politiker ska få nya insikter om konst

Pressmeddelande Publicerad: 2016-10-27 08:00 CEST

Förra året arrangerade Kultur i Väst fortbildnings- och inspirationsdagar för Västra Götalandsregionens kommunpolitiker och tjänstepersoner. Nu kommer succén tillbaka. Den 10 november är det dags för första tillfället. Då gästas inspirationsdagarna av regissören Gabriela Pichler och dokumentärfilmaren Erik Gandini.

Ingen titel
Inspirerar till att förändra världen

Pressmeddelande Publicerad: 2016-10-25 08:30 CEST

Kultur och kulturarrangörer kan förändra världen. Det är utgångspunkten när Kultur i Väst och popup-kulturhuset Staden är din arrangerar en inspirationskväll för just kulturarrangörer. Och ingången är att de redan gör det, hela tiden. Den 28 oktober klockan 18 är det dags för nästa nätverksträff för den som är sugen på att skapa förändring. Då dukas det upp med mingel och samtal på Backa Teater i Göteborg.

Ingen titel
Från gravvalvsvarligt till dödskul - berättelser om barockgravar på Vänersborgs museum

Pressmeddelande Publicerad: 2016-10-19 07:30 CEST

Han är kanske mest känd från Melodikrysset, men Lennart Palm från Lerum har fler strängar på sin lyra - inte minst i form av ett stort intresse för högreståndsgravar från 1600- och 1700-talen. Välkommen att ta del av hans kunskaper i föredraget Från gravvalvsvarligt till dödskul på Vänersborgs museum 23 oktober.  

Ingen titel
äggen är slut – ett körprojekt om klimakteriet

Pressmeddelande Publicerad: 2016-10-18 16:32 CEST

Ungefär 600 000 kvinnor i Sverige är i klimakteriet. Att komma in i klimakteriet kan betyda stora förändringar i livet, både fysiskt och psykiskt. Kanske barnen är på väg att flytta hemifrån, föräldrarna blivit riktigt gamla och kroppen lever sitt eget liv med både temperatur- och humörsvängningar i en salig blandning. Ändå är det tyst om hur vi mår och har det i den här omvälvande perioden i livet. Det vill körprojektet äggen är slut ändra på och söker nu körsångare i hela Västra Götalandsregionen. 

Ingen titel
Halloween, eldfest, tipspromenader och tovade spöken. Snart är det höstlov i Västarvet!

Pressmeddelande Publicerad: 2016-10-18 13:45 CEST

Vad sägs om att uppleva Halloween i en av Sveriges mest spännande miljöer, en dramatisk eldfest i Tanums världsarv eller tovade spöken? På Västarvets museer finns något för alla att göra på höstlovet under vecka 44.

Ingen titel
äggen är slut – ett körprojekt om klimakteriet

Pressmeddelande Publicerad: 2016-10-18 11:27 CEST

Ungefär 600 000 kvinnor i Sverige är i klimakteriet. Att komma in i klimakteriet kan betyda stora förändringar i livet, både fysiskt och psykiskt. Kanske barnen är på väg att flytta hemifrån, föräldrarna blivit riktigt gamla och kroppen lever sitt eget liv med både temperatur- och humörsvängningar i en salig blandning. Ändå är det tyst om hur vi mår och har det i den här omvälvande perioden i livet. Det vill körprojektet äggen är slut ändra på och söker nu körsångare i hela Västra Götalandsregionen. 

Ingen titel
Arts & Audiences – årets konferens om publikutveckling och ledarskap

Pressmeddelande Publicerad: 2016-10-18 08:55 CEST

En hel rad internationella och etablerade talare kommer till Arts & Audiences – Nordens största konferens för publikutvecklingsfrågor. Den 7-8 november är det dags. Då samlas över 300 deltagare på Clarion Hotel Post i Göteborg. 

Ingen titel
Arrangörslyftet kommer till Vara i oktober

Pressmeddelande Publicerad: 2016-10-11 11:14 CEST

Vilka lokala arrangörer är framgångsrika, varför når de  framgång och hur de kan visa vägen för andra? Under vecka 41 och 42 finns Kultur i Väst i Vara för att möta arrangörer och andra som är intresserade av kulturarrengemang för att se hur man kan dra nytta och stötta varandra i en kommun.

Ingen titel
Rim och ramsor i unikt läs- och språkprojekt

Pressmeddelande Publicerad: 2016-10-10 16:05 CEST

Att sjunga rim och ramsor är ett roligt och stimulerande sätt för små barn att lära sig språk och kan engagera både barn och vuxna. Nu startar projektet De små barnens bok sjunger, som är en fristående fortsättning på den bok som delas ut till alla nyfödda barn i Västra Götalandsregionen. Dessutom blir det en turné som startar i Bergsjön den 12 oktober.


Sociala medier


Presskontakter


Ida Northfell
Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig
Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander
Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson
Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund
Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg
Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45


BilderVideorPodcastsDokument