Pressmeddelanden 2017


Ingen titel
Fri entré på Göteborgs naturhistoriska museum från årsskiftet!

Pressmeddelande Publicerad: 2017-12-19 07:00 CET

Från och med årsskiftet är det fri entré på Göteborgs naturhistoriska museum. Det beslutade Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen i början av december.

Ingen titel
Stämning som vid sekelskiftet - dags för julmarknad på Forsviks bruk

Pressmeddelande Publicerad: 2017-12-11 07:00 CET

Klappret av hästhovar, facklornas fladdrande sken och hammarslagens sång från smedjan bidrar till känslan av jul för länge sedan. Välkommen till julmarknad anno 1906 på Forsviks bruk den 16 december!

Ingen titel
Bli snyggare, sundare och rädda världen på köpet - Daniel Öhman på Göteborgs naturhistoriska museum

Pressmeddelande Publicerad: 2017-12-08 07:30 CET

En stor del av den mat vi äter skadar både miljön och vår hälsa. Om vi minskar på köttet, äter mer grönt, köper ekologiskt och säsongsbaserat – vad får det för effekt? Journalisten och författaren Daniel Öhman delar med sig av verktygen för att rädda vår planet och oss själva på köpet i sitt föredrag på Göteborgs naturhistoriska museum den 14 december.

Kultur i Väst lyfter utlandsfödda konstnärer

Pressmeddelande Publicerad: 2017-12-06 07:00 CET

Hur kan vi korta avstånden mellan det professionella konstlivet och konstnärer som i vuxen ålder gjort Sverige till sitt nya hemland? Det var utgångspunkten för pilotprojektet ”Att synliggöra osynliga konstnärer”. Idag avslutas projektet med en visning där sju konstnärer med ursprung i utomeuropeiska länder presenterar sig för representanter för konstsektorn.

Ingen titel
Hälsa på tomten i Malmska valen - dags för Jul på Naturhistoriska

Pressmeddelande Publicerad: 2017-12-04 07:30 CET

Välkommen till Göteborgs naturhistoriska museum i julkostym! Helgen 8 - 10 december finns hantverkare på plats vid vår julmarknad, Göteborgs Biologiska Förening säljer second hand-böcker och i butik och kafé finns julklappstips och hembakat. Du kan lära dig om småkrypen i granen och följa med på en tur genom museet med årets Nobelpris som tema. Missa inte heller att hälsa på tomten inne i Malmska valen och höra historien om hur världens enda monterade blåval hamnade på museet!

Ingen titel
Välkommen till traditionell julmarknad på Lödöse museum!

Pressmeddelande Publicerad: 2017-11-30 13:01 CET

Möt ett stort antal hantverkare och utställare som sprider konst och hantverk av bästa kvalitet på den traditionella julmarknaden på Lödöse museum 9 december!

Ingen titel
Stenungsunds bibliotek får priset Författarnas bästa bibliotek

Pressmeddelande Publicerad: 2017-11-23 09:08 CET

Kultur i Väst och Författarcentrum Väst delar varje år ut priset till ett bibliotek som under året visat på självständighet och mod när det gäller bokningar av författare. 2017 års vinnare är Stenungsunds bibliotek, Kulturhuset Fregatten.

Ingen titel
Möt kvinnliga krigare och medeltida regelbrytare på Forsviks bruk

Pressmeddelande Publicerad: 2017-11-20 10:43 CET

I alla tider har det funnits normbrytare och medeltiden är inget undantag. Lär känna kvinnliga krigare, läkare, makthavare och trubadurer i Stefan Högbergs föreläsningsserie på Forsviks bruk där både berättarglädje och källkritik inryms. Välkommen till första föredraget på lördag 25 november!

Ingen titel
Äntligen nålbindning på Lödöse museum igen!

Pressmeddelande Publicerad: 2017-11-15 07:00 CET

Förra hösten startade Lödöse museum upp sitt Nålbindningscafé som genast blev populärt. Den gamla tekniken blir mer och mer populär – undrar du varför? Kanske är det för att den kräver så lite material, lite garn och en nål? Eller för att det är intressant att lära sig något som fallit i glömska? Eller är det helt enkelt för att det är väldigt kul!? Kom till oss och prova själv på söndag 26 november!

Ingen titel
Lödöse museum bjuder upp till dans!

Pressmeddelande Publicerad: 2017-11-14 14:05 CET

Fantastiska Thomas Wegebrand gästar Lödöse museum och håller workshop i medeltida dans på Familjesöndagen den 26 november. Thomas mega-dans-workshop under Medeltidsveckan på Gotland har blivit något av en tradition, och senast deltog över hundra personer!

Ingen titel
Klimatsmart på menyn - temadag på Göteborgs naturhistoriska museum

Pressmeddelande Publicerad: 2017-11-14 08:57 CET

Klimatsmart mat - vad är det egentligen? Och hur smakar det? Nu på lördag den 18 november kan du få svar på frågor om livsmedel och klimatförändringar, provsmaka mat och lära dig mer om miljömärkningar under temadagen Klimatsmart på menyn på Göteborgs naturhistoriska museum.     

Ingen titel
Höstrullen 14 & 15 november – en filmfestival som engagerar

Pressmeddelande Publicerad: 2017-11-13 12:33 CET

Den 14 och 15 november äger filmfestivalen Höstrullen rum för sjätte året i rad. Filmfestivalen arrangeras av Kultur i Väst och visar kortfilmer som görs på LSS-verksamheter och gymnsiesärskolor. Alla verksamheter i Västra Götaland har bjudits in att delta och i år har även bidrag från andra delar av landet skickats in. 

Ingen titel
Höstrullen – filmfestival som engagerar

Pressmeddelande Publicerad: 2017-11-13 12:20 CET

Den 14 och 16 november äger filmfestivalen Höstrullen rum för sjätte året i rad. Det är en filmfestival som visar kortfilmer som görs på LSS-verksamheter och gymnsiesärskolor. Alla verksamheter i Västra Götaland har bjudits in att delta och i år har även bidrag från andra delar av landet skickats in.  

Ingen titel
100 procent kamp - konferens om kulturarv och mänskliga rättigheter

Pressmeddelande Publicerad: 2017-11-08 10:36 CET

Runt om i världen engagerar sig människor i kampen för mänskliga rättigheter. För kvinnors rätt till mödravård och abort, för hbtq-­personers rättigheter, för flyktingars rätt till asyl eller transpersoners rätt att slippa tvångssteriliseringar. Också Sveriges historia är en berättelse om människor som har kämpat för rättigheter - som rätten att rösta eller rätten till sin sexualitet. Varmt välkommen till en konferens om hur vi genom kulturarv och kamp bygger en gemensam framtid, på Tekniska museet i Stockholm 16 november.

Ingen titel
Upplev Mårtensmäss på Lödöse museum!

Pressmeddelande Publicerad: 2017-11-08 09:01 CET

Mårtensafton är en högtid som firas den 10 november, men högtidsdagen var från början Mårtensmässan den 11 november. Man brukade fira denna dag i hela Sverige, men nuförtiden är det vanligast att man firar i Skåne och delar av Blekinge – och på Lödöse museum.

Ingen titel
Ren Sten 2 - konferens om hällristningar i 3D på Vitlycke museum

Pressmeddelande Publicerad: 2017-11-03 08:56 CET

Framtid och forntid möts på konferensen Ren Sten 2 på Vitlycke museum i Tanums världsarv den 7-9 november. Fokus ligger på att sprida kunskap om digital teknik som gör det möjligt att dokumentera hällristningar och kulturarv i sten i 3D – teknik som också ger goda förutsättningar för modern forskning och hållbar kulturvård. 

Ingen titel
Eldfest avslutar säsongen på Vitlycke museum

Pressmeddelande Publicerad: 2017-11-01 11:04 CET

En magisk eldfest, spännande berättelser från bronsåldern och värmande soppa. Välkommen till en gnistrande säsongsavslutning på Vitlycke museum på lördag 4 november!

Ingen titel
Stefan Örgård blir ny chef för Göteborgs naturhistoriska museum

Pressmeddelande Publicerad: 2017-10-26 08:51 CEST

I början av 2018 tillträder Stefan Örgård som ny chef för Göteborgs naturhistoriska museum. Museet är en del av Västra Götalandsregionen och ett av de mest välbesökta i Göteborg. – Att rekryteringen av en ny chef nu är klar är mycket positivt, säger Pernilla Schedin, områdeschef för Västarvets publika verksamhet.

Ingen titel
Möt Fru Elisabeth, rådman Carlsson och Annas pojke – personligheter och profiler i 1800-talets Vänersborg.

Pressmeddelande Publicerad: 2017-10-25 14:36 CEST

Nu på söndag, 29 oktober, kommer museichef Peter Johansson att förflytta åhörarna till 1800-talets gatuvimmel när han föreläser på Vänersborgs museum kring ”Personligheter och profiler i 1800-talets Vänersborg”.

Ingen titel
Låt höstlovet gå till historien!

Pressmeddelande Publicerad: 2017-10-25 11:17 CEST

Upptäck skelett och fira Halloween på Göteborgs naturhistoriska museum, spökvandra i medeltiden på Lödöse museum, pyssla med fantastiska mönster på Vänersborgs museum och upplev de unika hällristningarna i mörkret på Vitlycke museum i Tanums världsarv. Mellan 31 oktober och 5 november finns massor att upptäcka, utforska och vara med och skapa på flera av Västarvets museer!

Ingen titel
Fyra filmer från Västra Götaland tävlar i Novemberfestivalen

Pressmeddelande Publicerad: 2017-10-19 14:45 CEST

Nu står det klart vilka filmer som tävlar i Novemberfestivalen – eller SM i ung kortfilm som festivalen ofta kallas i folkmun. Hela fyra filmer tävlar från Västra Götaland. Ett bevis för regionens spirande filmtalang, säger Jenny Luukkonen, producent för Frame filmfestival.

Ingen titel
Omställning pågår - temadag om hållbar livsstil på Göteborgs naturhistoriska museum

Pressmeddelande Publicerad: 2017-10-18 07:30 CEST

Vad kan du och jag göra för att bidra till den nödvändiga omställningen till ett hållbart samhälle? Vad gör politiker och företag? Hur kan vi resa och semestra smartare och samverka för att minska konsumtionen? Kan vi odla där vi bor istället för att importera livsmedel? Kom och bli inspirerad genom föredrag och träffa representanter för innovativa, klimatsmarta lösningar på Göteborgs naturhistoriska museum 21 oktober. 

Ingen titel
Raps - framtidens klimatsmarta proteinkälla? - föredrag på Göteborgs naturhistoriska museum

Pressmeddelande Publicerad: 2017-10-17 08:06 CEST

Vad sägs om rapsbiff istället för quornbitar eller sojafärs? På torsdag berättar forskaren Karolina Östbring på Göteborgs naturhistoriska museum om möjligheten att använda svensk raps som ett alternativ till dagens sojabaserade vegetariska produkter. 

Ingen titel
Connecting Worlds – mästarmöten i modal improvisation

Pressmeddelande Publicerad: 2017-10-13 15:14 CEST

Med kommunikation som ledord och med tanken att det är mer som förenar oss än skiljer oss åt driver musikern Anders Hagberg projektet Connecting Worlds. När Connecting Worlds nu ska på Kultur i Väst-turné, får publiken i Västra Götaland möta två olika akter: Melodic Melange och Japan|Indien|Sverige.

Ingen titel
Svenska Ostindiska Companiet – söndagsföredrag på Vänersborgs museum

Pressmeddelande Publicerad: 2017-10-10 09:38 CEST

Ett av Sveriges genom tiderna mest lönsamma företag var det Svenska Ostindiska Companiet. Om detta kompani och dess dramatiska resor till Kina får vi veta mer när historikern och författaren Lars-Olof Lööf nu på söndag föreläser på Vänersborgs museum.

Ingen titel
Fängslande och fruktansvärt - 160 år sedan de sista avrättningarna i Lödöse

Pressmeddelande Publicerad: 2017-10-09 11:12 CEST

Tusentals människor hade samlats vid Tingbergs kulle den 22 april 1857 för att se Karl Gustav Björk och Anders Daniel Nattsén betala med sitt liv för sina brott. Trots att det nu gått 160 år är det fortfarande lika fängslande som fruktansvärt att ta del av berättelsen om de sista avrättningarna i Lödöse. På söndag kan du se yxan som användes, få veta mer om avrättningsplatser i området och besöka galgbacken tillsammans med Lödöse museum.

Ingen titel
Med Vega runt Asien – följ Vegaexpeditionens färd genom Nordostpassagen på Vänersborgs museum.

Pressmeddelande Publicerad: 2017-10-05 11:53 CEST

När vetenskapsskribenten Torgny Nordin gästar Vänersborgs museum nu på söndag, 8 oktober, får vi höra om en av den svenska upptäckarhistoriens mest omtalade resor – Vegaexpeditionen.

Ingen titel
Italiensk videokonstnär tilldelas Västra Götalandsregionens första Artist In Production-residens

Pressmeddelande Publicerad: 2017-10-04 08:00 CEST

Den första Artist In Production-residenset i Västra Götalandsregionen har tilldelats den italienska konstnären och filmaren Sara Tirelli. Stipendiet omfattar 3 månaders residens i regionen samt 80 000 kronor i produktionsstöd för ett nytt verk. 

Ingen titel
Varför tas inte klimatvetenskapen på allvar? Seminarium på Göteborgs naturhistoriska museum.

Pressmeddelande Publicerad: 2017-10-03 16:18 CEST

Trots Parisavtalet är klimatfrågan fortfarande en politisk stridsfråga. Varför är det så? Hör forskarpresentationer och samtal om olika former av klimatförnekelse. Välkommen till ett spännande seminarium på Göteborgs naturhistoriska museum på torsdag, 5 oktober.

Ingen titel
Romarriket och Lödöse strålar samman på myntdagen 8 oktober

Pressmeddelande Publicerad: 2017-09-29 07:30 CEST

Årets Myntdag på Lödöse museum rymmer både internationellt och lokalt besök, och inte vilka som helst! Det är fil.lic Yngve Karlsson och Dr. Michel Amandry som kommer hit. De berättar om arabiska mynt hittade strax norr om Lödöse och om romerska provinsmynt. Dessutom kan du som vanligt ta med dig din myntsamling för bestämning och värdering.


Sociala medier


Presskontakter


Ida Northfell
Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig
Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander
Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson
Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund
Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg
Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45


BilderVideorPodcastsDokument