Pressmeddelanden 2020


Ökade kostnader för e-boklån – nu får folkbiblioteken en miljon kronor i stöd

Pressmeddelande Publicerad: 2020-12-18 11:40 CET

För att stödja folkbiblioteken i regionen och öka allmänhetens tillgång till litteratur ger nu Förvaltningen för kulturutveckling ett ekonomiskt engångsstöd för utlåning av e-böcker. Stödet ges till kommuner i Västra Götaland som har haft ökade kostnader för e-boklån under pandemin. Den sammanlagda stödsumman är en miljon kronor.

Ingen titel
Körcentrum Väst delar ut 290 000 kronor till västsvenska körlivet

Pressmeddelande Publicerad: 2020-12-16 08:58 CET

Vid den här tiden brukar konsertsalar och kyrkor fyllas med både körsång och publik, men i år är ingenting som vanligt. Situationen kring covid-19 har inneburit en stor omställning för körlivet. För att stötta det västsvenska körlivet genom pandemin ger nu Körcentrum Väst stöd till både körer och körarbetare. Dessutom har Körcentrum Väst ett finger med i spelet när SVT Göteborg i jul sänder programmet Hemmakören!

Museer och besöksmål håller fortsatt stängt

Pressmeddelande Publicerad: 2020-11-19 17:21 CET

Museer och besöksmål inom Förvaltningen för kulturutveckling håller fortsatt stängt för besökare. Anledningen är att Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Västra Götaland har beslutat att förlänga de skärpta råden i Västra Götaland för att stoppa den ökande smittspridningen av covid-19.

Ingen titel
Nytt filmresidens i Skövde

Pressmeddelande Publicerad: 2020-11-06 08:43 CET

Skövde kommun och Förvaltningen för kulturutveckling i samarbete öppnar nu för ansökningar till ett nystartat filmresidens i Skövde. Detta är en helt ny satsning a lá kommunal modell med förhoppning om att kunna bredda kulturlivet i regionen.

Museer och besöksmål stänger tillfälligt – men besök oss gärna online!

Pressmeddelande Publicerad: 2020-10-29 18:38 CET

Museer och besöksmål inom Förvaltningen för kulturutveckling stänger för besökare. Anledningen är att Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Västra Götaland har beslutat att skärpa råden i Västra Götaland för att stoppa den ökande smittspridningen av covid-19. Under stängningen kan museipubliken utforska de nya digitala satsningarna: Digiseum och den helt nyöppnade Digitala salongen.

Ingen titel
Konst- och musikfest på Koster 2020 – ingen publik, programmet livestreamas

Pressmeddelande Publicerad: 2020-10-29 17:53 CET

Konst- och musikfesten på Koster 30–31 oktober kommer att genomföras utan publik. Anledningen är att Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Västra Götaland beslutat att skärpa råden i Västra Götaland för att stoppa den ökande smittspridningen av covid-19. Evenemanget kommer att livestreamas.

Vernissage & öppning av den digitala salongen 27 oktober kl. 16

Pressmeddelande Publicerad: 2020-10-22 15:10 CEST

Ingen utställning utan vernissage! På tisdag öppnar vi de virtuella portarna till vår digitala salong genom en livesänd digital vernissage direkt från Naturhistoriska museet i Göteborg. Vi kommer både att prata med konstnärer bakom några av verken och höra röster om hur Coronarestriktioner påverkat både museer och fria kulturutövare.

Ingen titel
Konst- och musikfest på Koster – succéfestivalen kör sitt andra år

Pressmeddelande Publicerad: 2020-10-21 07:00 CEST

Hösten 2019 startade en storsatsning på kultur på Kosteröarna, och det första rejäla kulturevenemanget någonsin – under lågsäsong. Sista helgen i oktober är det dags för andra upplagan av Konst- och musikfest på Koster, naturligtvis corona-anpassad och med någonting för alla.

Ingen titel
Nytt hantverkstempel söker trä-ndig träslöjd

Pressmeddelande Publicerad: 2020-10-13 11:23 CEST

Nu söker vi dina unika träobjekt för utställning på TräTemplet, en pop-upbutik som kommer finnas i Viktoriapassagen, Göteborg under december 2020.Vi söker allt från traditionella hantverksmässiga föremål till djärva konstnärliga uttryck och nytänkande form.

Ingen titel
Oktobers föreläsningar på Vitlycke museum

Pressmeddelande Publicerad: 2020-10-02 09:05 CEST

Under hösten fortsätter vi med våra populära föreläsningar på söndagar. I år gör vi en corona-anpassning genom att vi har minskat ner antal platser så du måste anmäla dig.  Har du inte möjlighet att komma så sänder vi föreläsningen live via facebook.

Ingen titel
Ny upplevelseplats för både kropp och knopp ska byggas på Nääs

Pressmeddelande Publicerad: 2020-09-24 15:57 CEST

Snart kan du träna biceps samtidigt som du lär dig om olika slöjdtekniker och material. Nu har idén om ett specialsnickrat utegym med egen slöjdprägel nämligen resulterat i ett beviljat Leaderbidrag på nästan en halv miljon kronor.   – Jag älskar både slöjd och träning och funderade på hur det skulle gå att kombinera på bästa sätt, säger länshemslöjdskonsulenten Tobias Havaas som är ansvarig för projektet.

Ingen titel
Frame filmfestival 2020 – här är vinnarna!

Pressmeddelande Publicerad: 2020-09-19 19:44 CEST

Under lördagen genomförde Frame filmfestival sin allra första online-upplaga. Bästa film i kategorin Mellanvikt blev Var är Bosse? av Casper Thor. Tungviktspriset fick Carmen Jedrzejak för sin film Tid. Annika Ivarsson tog hem prispokalen i kategorin 27+ med filmen Rocky. I Konstfilmskategorin vann Susanne Fagerlund med filmen All that Jelly and No Toast.

Ingen titel
Frame filmfestival 19 september – följ med online från din egen soffa!

Pressmeddelande Publicerad: 2020-09-14 07:15 CEST

Lördagen den 19 september invigs den nittonde upplagan av Frame filmfestival. Mycket är sig likt, publiken bjuds på ett fullspäckat program med samtal, föredrag och naturligtvis massor av kortfilm gjord i Västra Götaland, av framtidens stora filmregissörer. Men en stor nyhet bjuder Frame på – i år sker festivalen online!

Ingen titel
Folkmusik och slöjd möts på scenen – miniturné i Dalsland

Pressmeddelande Publicerad: 2020-09-03 07:45 CEST

I september arbetar en grupp folkmusiker och en slöjdare sida vid sida under en vecka i Dalsland. De deltar i de två residens som Förvaltningen för kulturutveckling utlyste i våras. Avslutningen för residensperioden är en miniturné med folkmusik och scenisk slöjd som går till Bengtsfors, Dals-Ed och Mellerud.

Ingen titel
Grand opening av Djur & odjur på Vänermuseet tisdag 1:e september

Pressmeddelande Publicerad: 2020-08-28 13:58 CEST

Det kollektiva broderiet Djur & odjur är skapat av över 600 personer under coronavåren och –sommaren 2020.Var och en fick en tygbit hemskickad med uppmaningen att skapa på temat djur & odjur. På vår ovanligt levande planet är det mycket som relaterar till djur och odjur. Virus och farligheter, men också kärlek och saknad. Vetenskapen vet inte alltid vad som skiljer ett djur från ett odjur,  däremot att handarbete är bra mot oro och stress.Deltagarna i projektet, som är utspridda över hela Sverige, fördes samman på internet  och förenades i kreativitet och broderiglädje.

Ingen titel
Last Call – Delta i vår digitala salong

Pressmeddelande Publicerad: 2020-08-27 15:02 CEST

Under sommaren har vi uppmanat regionens invånare att bli medskapare i vår första helt digitala konstsalong. Hittills har vi både fått in fantasifulla målningar, suggestiva foton och intresseväckande konsthantverk. Men vi längtar efter att få se mer, till exempel i slöjdväg! Fram till och med den 15 september tar vi emot era bidrag.  

Ingen titel
Sveriges äldsta tegelkyrka var tillägnad ett av Nordens första erkända helgon

Pressmeddelande Publicerad: 2020-07-07 12:03 CEST

Efter intensiva arkeologiska undersökningar så har vi mycket goda förutsättningar att förstå den helgonkult som uppstod i Edsleskog för 800 år sedan. Kyrkan som var tillägnad det lokala helgonet sankt Nicolaus, var ett av de största och mest utsmyckade byggnadsverken i det medeltida Sverige. Någon, sannolikt kungen eller kyrkan, investerade enorma resurser i ett byggnadsverk som var tänkt att både imponera och inspirera tillresta pilgrimer och andra besökare.

Ingen titel
Skicka in ditt verk och bli en del av den digitala salongen!

Pressmeddelande Publicerad: 2020-07-02 11:42 CEST

Låt sommaren 2020 bli en kreativ sommar! Nu ger vi er möjligheten att låta skaparlusten och allt det som bubblar inom er få en hemvist. Därför bjuder vi nu in dig/er att delta i vår digitala salong på temat: Resande. Reglerna är enkla: Skapa och skicka in till oss.

Ingen titel
Skrota slit- och slängkonceptet och ta hand om det du redan har

Pressmeddelande Publicerad: 2020-06-17 14:38 CEST

Sättet vi bor, lever och konsumerar på påverkar klimatet negativt. Nu måste vi agera! Hur kan du bidra till att bromsa klimatförändringarna? Med utställningen Långlivat vill vi med hjälp av ett antal inspiratörer och experter mana till förändring. Utställningen finns att se på sjösidan utanför Slöjd & Byggnadsvård vid Nääs slott, från 23 juni till 11 oktober. Dygnet runt!

Ingen titel
Lässugna barn kliver genom portalen i sommar

Pressmeddelande Publicerad: 2020-06-15 07:00 CEST

Idag startar en magisk lässommar för barn på bibliotek över hela Sverige, med Sommarboken! Detta läsfrämjande biblioteksprojekt har i år temat genom portalen och årets sommarboksambassadör är den fantasyälskande programledaren och författaren Ylva Hällen.

Ingen titel
Arkeologer gräver fram ett av medeltidens mest magnifika byggnadsverk – Katedralen i Edsleskog

Pressmeddelande Publicerad: 2020-06-11 07:00 CEST

I juni förra året var arkeologer från Lödöse museum i Åmåls kommun för att gräva efter den mytomspunna kyrkan i Edsleskog. Kyrkan som var tillägnad den helige Sankt Nils av Edsleskog, Sveriges första officiella helgon som erkändes av påven, bar på större hemligheter än tidigare anat. Inte nog med att kyrkan kunde mäta sig med de allra mäktigaste domkyrkorna i Skandinavien till storlek och utformning, dessutom var den byggd i tegel – flera decennier innan teglet hade introducerats i det medeltida Sverige. Många frågor återstår om kyrkan i Edsleskog. Varför byggdes denna enorma katedral i de dalsländska skogarna? Varför valdes tegeltekniken framför natursten, den annars dominerande tekniken i det medeltida Sverige? Dessa och många andra frågor om Edsleskogs gamla kyrka kommer att undersökas efter midsommar när Lödöse museum återkommer för vidare arkeologisk utgrävning.

Ingen titel
Klimatklok utställning om hållbarhet och byggnadsvård

Pressmeddelande Publicerad: 2020-04-29 13:14 CEST

Att vårda det vi redan har istället för att byta ut det är ett av de bästa sätten att minska utsläppen av växthusgaser. Utställningen Klimatklokt tar fasta på just detta och visar att byggnadsvård ÄR klimatklokt i sig. Klimatklokt berättar om hur klimatförändringarna påverkar våra hus och vår närmiljö, och bjuder på kloka energibesparingstips till husägaren.

Ingen titel
Vitlycke museum slår upp portarna för säsongen

Pressmeddelande Publicerad: 2020-04-06 08:30 CEST

Under påskhelgen slår Vitlycke museum upp sina portar för säsongen! Precis som resten av världen är vi på Vitlycke museum berörda av det rådande läget till följd av Covid-19. Under påskhelgen kommer alla museets aktiviteter att vara anpassade till att kunna genomföras utomhus och enskilt. 

Ingen titel
Djur och odjur - ett kollektivt verk ur coronakarantän

Pressmeddelande Publicerad: 2020-04-02 07:00 CEST

Sitter du hemma i karantän och önskar att du istället kunde bidra till ett gemensamt broderi föreställande djur och odjur som skulle kunna turnera runt i Västra Götalandsregionen? Här kommer din chans!

Ingen titel
Karantänslöjd – händiga tips direkt i ditt vardagsrum

Pressmeddelande Publicerad: 2020-03-30 08:30 CEST

I karantäntider tar hemslöjdskonsulenter och antikvarier i Västra Götalandsregionen slöjdkurserna till ditt vardagsrum. Varför inte passa på att fixa det där som aldrig blev gjort – få upp den där hyllan, lappa byxorna eller laga den rangliga stolen?  Varje dag delas tips i sociala kanaler som utgår ifrån sajten 365 saker du kan slöjda – en enorm skattkista av idéer för den slöjdnördige.

Ingen titel
Västra Götalandsregionen startar europeisk storsatsning på kvinnliga scenkonstnärer

Pressmeddelande Publicerad: 2020-02-27 07:00 CET

Det nystartade projektet Centre Stage vill ha jämställdhet i scenkonstbranschen, i hela Europa. Här får kvinnliga scenkonstnärer kompetensutveckling, men man vill också skapa en strukturell förändring i hela branschen. Initiativtagare till Centre Stage är Västra Götalandsregionen och projektet drivs tillsammans med samarbetsländerna Irland och Spanien, med stöd av EU-programmet Kreativa Europa.

Ingen titel
Bli Trollbunden på Västra Götalandsregionens museer!

Pressmeddelande Publicerad: 2020-02-07 07:30 CET

När man talar om trollen står de i farstun, eller som i det här fallet på något av Västra Götalandsregionens fem museer. Nu får nämligen den digitala utställningen Trollbunden fysisk form. Temat är berättandets kraft – från skogstroll till nättroll och från folktro till fake news.

Premiär för Slöjd & Byggnadsvårds kurser 2020!

Pressmeddelande Publicerad: 2020-01-28 07:00 CET

Nu har Slöjd & Byggnadsvårds kurskatalog kommit och – håll i hatten - det finns inte mindre än 110 kurser att välja på i år!

Premiär för Slöjd & Byggnadsvårds kurser 2020!

Pressmeddelande Publicerad: 2020-01-27 07:00 CET

Nu har Slöjd & Byggnadsvårds kurskatalog kommit och – håll i hatten - det finns inte mindre än 110 kurser att välja på nästa år!

Ingen titel
Klimatklok utställning om hållbarhet och byggnadsvård

Pressmeddelande Publicerad: 2020-01-16 07:00 CET

Att vårda det vi redan har istället för att byta ut det är ett bra sätt att minska utsläppet av växthusgaser. Utställningen Klimatklokt tar fasta på just detta och visar att byggnadsvård ÄR klimatklokt i sig. Klimatklokt berättar om hur klimatförändringarna påverkar våra hus och vår närmiljö, och bjuder på kloka energibesparingstips till husägaren.Under perioden 22 januari till 26 februari kan du se Klimatklokt på Kulturhuset i Grästorp. Välkommen på vernissage klockan 19.00 den 22 januari!


Sociala medier


Presskontakter


Ida Northfell
Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig
Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander
Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson
Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund
Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg
Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45


BilderVideorPodcastsDokument